sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Kirjahyllyjeni kätköistä XI: J-hyllyKirjahyllyni J-osasto ei ole määrältään suuren suuri, mutta sitäkin painavampi monella tapaa. Joukossa on monenlaisia suosikkejani, ja sitten myös niitä, joita olen jossain elämäni vaiheessa pitänyt tarpeellisina hankintoina, vaikka lukeminen on ainakin toistaiseksi jäänyt pelkäksi haaveeksi.

Eeva Joenpelto on ollut suosikkikirjailijoitani jo vuosikymmeniä. Jälleen jäljet johtavat sylttytehtaalle, eli kotiin, jonka kirjahyllyssä Joenpeltoa oli kosolti. Siitä taas on kiittäminen Suurta Suomalaista Kirjakerhoa, jonka jäseniin äitini ja monet muutkin lähipiirini ihmiset tuolloin kuuluivat. Hyllyssäni onkin muutama kirja isotätini perintönä juuri Joenpellon kohdalla. Kuvasta puuttuu ainakin minulle tärkein osa Joenpellon tuotannosta eli Lohja-sarja, koska se on lainassa lohjalaisella työkaverillani. Minusta jokaisen lohjalaisen pitäisi lukea Lohja-sarja, ja työkaverini on tällä hetkellä tämän kampanjani uhri.

Olen viimeksi kirjoittanut Lohja-sarjasta blogiini, kun olin kesällä katsomassa Sammatissa näytelmäversiota Vetää kaikista ovista -teoksesta. Sen olen kuunnellut myös äänikirjana. Kovasti toivon, että koko sarja jossain vaiheessa olisi saatavana äänikirjoina, sillä uudelleen lukemiseen ei taida olla muuten aikaa ihan lähitulevaisuudessa. Rivin toisessa päässä komeilee toisen suosikkini eli Pasi I. Jääskeläisen tähänastinen kirjallinen tuotanto. Ihastuin valtavasti Lumikko ja yhdeksän muuta -romaaniin, joka edelleen on suosikkini miehen tuotannosta. Harjukaupungin salakäytävät yltää lähelle, mutta Sielut kulkevat sateessa oli hieman liian täyteen lastattu makuuni. Uudelleen lukuun ottamista odottelee novellikokoelma Taivaalta pudonnut eläintarha. Onnistuin nappaamaan siitä kovakantisen version Sammakon kirjakaupan alekorista pari vuotta sitten. Lumikonkin ottaisin mieluusti kovakantisena hyllyyni, jos sellaisen jostain löytäisin. Sieluissa minulla on aarteena kirjailijan signeeraus.Komea härän kuvalla somistettu signeeraus koristaa myös Jari Järvelän Särkyvää-romaanin nimiölehteä. Noloa myöntää, että teos on pian täydet kaksi vuotta nököttänyt hyllyssä odottelemassa lukuvuoroaan. Olen ollut kovin ihastunut Järvelän Metro-dekkaritrilogiaan sen anarkistisen päähenkilön ja poikkeuksellisen aiheen eli graffitien maailman takia, joten odotan Järvelän muun tuotannon kimppuun pääsemistä.

Joenpellon kaltainen ikisuosikkini on myös Maria Jotuni, jonka tuotantoa olen lukenut paljonkin mutta jonka teoksista omaan hyllyyni on lopulta päätynyt vain kaksi. Monet omistamani klassikot olen vuosien saatossa siirtänyt varsinaisen työpaikkani hyllyyn yhteiseen käyttöön, mutta joitakin ei vain raaski.

***
Mitä ajatuksia kokoelmani tämä osuus herättää Sinussa? Mitä tuttuja kirjoja löysit listasta? Mitä olennaista näyttäisi puuttuvan? Mikä lukemattomista ehdottomasti pitäisi ottaa pian lukuun?

***
J-hylly 17.10.2016:

Jaatinen, Heidi: Kaksi viatonta päivää (Gummerus, 2014), ostettu, lukematta
Jalonen, Olli: Poikakirja (Otava, 2010), a-kpl, luettu
Jalonen, Riitta: Kirkkaus (Tammi, 2017), ostettu, luettu
Jansson, Tove: Kesäkirja (WSOY, 1972), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Uskomattomia uhrauksia (WSOY, 2000), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Tuomari Müller, hieno mies (WSOY, 1995), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Ei ryppyä, ei tahraa
(WSOY, 1989), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Avoin, hellä ja katumaton (WSOY, 1991), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Vesissä toinen silmä (WSOY, 1971), ostettu, luettu
Joenpelto, Eeva: Neito kulkee vetten päällä (WSOY, 1955), perintö, luettu
Joenpelto, Eeva: Vetää kaikista ovista
(WSOY, 1974), ostettu, luettu, lainassa
Joenpelto, Eeva: Kuin kekäle kädessä (WSOY,1976), ostettu, luettu, lainassa
Joenpelto, Eeva: Sataa suolaista vettä (WSOY, 1978), ostettu, luettu, lainassa
Joenpelto, Eeva: Eteisiin ja kynnyksille
(WSOY,1980), ostettu, luettu, lainassa
Jones, Sadie: Ehkä rakkaus oli totta
(Otava, 2015), a-kpl, luettu
Jones, Sadie: Kotiinpaluu (Otava, 2016), ostettu, luettu
Joyce, James: Dublinilaisia (Tammi, 1965), ostettu, lukematta
Joyce, James: Odysseus
(Tammi, 1964), ostettu, lukematta
Jotuni, Maria: Kun on tunteet
(Otava, 1913), ostettu, luettu
Jotuni, Maria: Arkielämää
(Otava, 1929), ostettu, luettu
Jungersen, Christian: Poikkeus säännöstä
(Otava, 2006), ostettu, lukematta

Tuomo Jäntti: Verso (Gummerus, 2017), ostettu, kesken
Järvelä, Jari: Parempi maailma (Tammi, 2012), ostettu, lukematta
Järvelä, Jari: Särkyvää
(Tammi, 2014), a-kpl, lukematta
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha (Atena, 2008), ostettu, luettu
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
(Atena, 2006), ostettu, luettu
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupunginsalakäytävät (Atena, 2010), ostettu, luettu
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa
(Atena, 2013), a-kpl, luettu

Pasi Ilmari Jääskeäinen: Väärän kissan päivä (Atena, 2017), a-pkl, luettu


Kirjahyllyjeni kätköistä -sarjan aiemmat osat:

3 kommenttia:

  1. Minullakin on Joenpeltoa todella pitkä rivi ja Jotunia tietysti ja Järvelääkin ja kaikista olen kovasti pitänyt mutta suosikkini numero 1 on Tove Jansson, niin muumiensa kuin ns aikuisten kirjojensa takia. Kunniallinen petkuttaja, Kesäkirja, ym itse asiassa minulla taitavat olla kaikki suomennetut. Joyceelta Dublinilaiset ja tietysti Järnefeldt jonka Vanhempieni romaani aikoinaan sai minut lukemaan ties mitä muisteluksia suvun henkilöistä yms. Mummulan kesistä rakkaaksi jäänyt on myös Lempi Jääskeläinen ja hänen historialliset romaaninsa, ei niistäkään voi todellakaan luopua.Norjalaisen Axel Jensenin Line ja Joacim ovat jo siirtyneet takariviin, nuorena aikuisena pidin niistä hyvinkin kovasti.

    VastaaPoista
  2. Minun hyllystäni löytyy Anna Janssonin dekkareita toistaiseksi ja Tove Janssonia. Tove Jansson on ehdottomasti yksi lempikirjailijoistani ja hänen kirjoistaan en luovu ikinä. Jotunia olen lukenut ja tykkään hänen tuotannostaan paljon, varsinkin novelleista, mutta olen ilmeisesti lukenut hänen tuotantoaan kirjaston kirjoina.

    VastaaPoista
  3. Joenpelto on jäänyt minulle ihan vieraaksi, en tiedä miksi. Tuota Jääskeläistäkään en tunne, mutta muuten hyllyssäsi on ihan samoja nimiä kuin minulla. Miranda Julyn Avokämmen on ollut yksi tämän vuoden hämmentävimmistä kirjoista, mutta suosittelen kyllä :)

    VastaaPoista