sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kirjahyllyjeni kätköistä IX: Hon - HøeH-hyllyn jälkipuoliskollakin on useita tärkeitä tekijöitä ja teoksia. Suhteestani Kari Hotakaisen tuotantoon olen avautunut blogissani jo useasti aiemminkin, joten ei siitä oikeastaan tässä yhteydessä sen enempää. Vuodelta 2009 on peräisin neljän romaanin sarja, johon kuuluvat Syntisäkki, Klassikko, Juoksuhaudantie ja Sydänkohtauksia. Sarja on päätynyt hyllyyni arvostelukappaleena, siis kaikki neljä kerrallaan. Koska kaikki kirjat olivat tuolloin jo ’vanhoja’, ei niistä lehtiarvioita kirjoitettu. Pistin tämän sarjan saatuani omat aiemmin hankkimani versiot kiertoon. Harmittaa oikeastaan vain, että Ihmisen osa puuttuu kokoelmastani, koska se on edelleen mielestäni paras Hotakaisen tuotannosta.

Ihastuin aikoinaan lähes varauksetta Siri Hustvedtin ensimmäiseen suomennokseen Kaikki mitä rakastin. Sen innoittamana olen kartuttanut kokoelmaani parilla hänen teoksellaan sittemmin, vaikka mikään häneltä myöhemmin lukemani ei ole mielestäni vetänyt vertoja KMR:lle. Ainakin Kesän ilman miehiä olen sitten jo lainannut kirjastosta. Hustvedtin kautta muuten löysin myös Paul Austerin romaanit.

H-hyllyn vankkaa kotimaista klassikko-osastoa edustaa Helvi Hämäläinen. Hämäläinen asui osan elämästään Somerniemellä, ja joitakin vuosia sitten (taisi olla vuonna 2003) Somerniemellä järjestettiin hieno koko päivän seminaari kirjailijan muistoksi. Pääsin tekemään juttua lehteen päivän ohjelmasta, ja sitä silmällä pitäen luin useita Hämäläisen teoksia, erityisesti ne, joissa on havaittavissa somerniemeläistä vaikutusta. Niistä suurimman vaikutuksen tekivät Karkuri ja Kylänruusut, vaikka ne ovat kovin erilaiset teokset. Samaan hengenvetoon luin myös hyllystäni Säädyllisen murhenäytelmän. Sen jatko-osaa Kadotettu puutarha en ole toistaiseksi lukenut.

Samaisessa seminaarissa julkistettiin kirjallisuudentutkija Esko Rahikaisen teos Kylä, kirjailija ja talonemäntä, jonka sain muistoksi. Säilytän sitä Hämäläisen kirjojen kyljessä muistaakseni, että ne liittyvät yhteen.

Suuren vaikutuksen teki aikoinaan tanskalaisen Peter Høegin Lumen taju. Kuten kuvastakin näkyy, vaikutus jatkuu edelleen, vaikka on tunnustettava, että en ole yhtään Høegin teosta sen jälkeen lukenut. Olen vain haalinut niitä hyllyyni muun muassa kirjastojen poistomyynneistä. Tuorein hankinta taitaa olla syksyn kirjamessuilta, joissa Tammen Keltaisen kirjaston teoksista oli ohittamattomia tarjouksia. Jonain päivänä…


***
Mitä ajatuksia kokoelmani tämä osuus herättää Sinussa? Mitä tuttuja kirjoja löysit listasta? Mitä olennaista näyttäisi puuttuvan? Mikä lukemattomista ehdottomasti pitäisi ottaa pian lukuun?
***

H-hylly osa II Hon - Høe (30.10.2016):

Laura Honkasalo: Eropaperit (Otava, 2009), ostettu, lukematta
Nick Hornby: Alas on pitkä matka (WSOY, 2006), ostettu, lukematta
Kari Hotakainen: Huolimattomat (WSOY, 2006), ostettu, luettu, poistettu 2.1.2018

Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie (WSOY, 2002), a-kpl, luettu
Kari Hotakainen: Klassikko (WSOY, 1997 ), a-kpl, luettu
Kari Hotakainen: Syntisäkki (WSOY, 1995 ), a-kpl, lukematta
Kari Hotakainen: Sydänkohtauksia (WSOY, 1999 ), a-kpl, luettu
Kari Hotakainen: Luonnonlaki (WSOY, 2013 ), ostettu, luettu 

Kari Hotakainen: Henkireikä (WSOY, 2015), a-kpl, luettu
Kari Hotakainen: Kantaja (Kirjakauppaliitto, 2014), kylkiäinen, luettu
Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija (WSOY, 1952), ostettu, luettu
Veikko Huovinen: Pojan kuolema (WSOY, 2007), a-kpl, luettu
Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (Teos, 2014), ostettu, lukematta
Juha Hurme: Hullu (Teos, 2012), ostettu, lukematta
Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia (Otava, 2008), ostettu, luettu
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin (Otava, 2007), ostettu, luettu
Siri Hustvedt: Lumous (Otava, 2009), ostettu, luettu
Antti Hyry: Uuni (Otava, 2009), ostettu, lukematta
Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä (WSOY, 1941), ostettu, luettu
Helvi Hämäläinen: Kadotettu puutarha (WSOY, 1995), ostettu, lukematta
Esko Rahikainen: Kylä, kirjailija ja talonemäntä (Amanita, 2003), a-kpl, lukematta
Simo Hämäläinen: Kätkäläinen (Gummerus, 1978), ostettu, lukematta poistettu 14.5.2017
Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito (Kirjakauppaliitto, 2014), ostettu, luettu Anna-Leena Härkönen: Vääränlainen mies (Otava, 2010), ?, lukematta? poistettu 14.5.2017

Anna-Leena Härkönen: Valomerkki (Otava, 2017), luettu, a-kpl, poistettu 2.1.2018
Peter H
øeg: Hiljainen tyttö (Tammi, 2006), lahja, lukematta
Peter Høeg: Kertomuksia yöstä (Tammi, 1995), ostettu kirjastopoisto, lukematta
Peter H
øeg: Lumen taju (Tammi, 1992), ostettu, luettu
Peter H
øeg: Norsunhoitajien lapset (Tammi, 2011), ostettu, lukematta
Peter H
øeg: Rajatapaukset (Tammi, 1993), ostettu kirjastopoisto, lukematta

Peter Høeg: Susanin vaikutus (Tammi, 2015), ostettu, lukematta

***
Kirjahyllyjeni kätköistä -sarja:

***
Kirjahyllyjeni kätköistä -sunnuntaisarja jää nyt kesätauolle. Hyllyjen pengontaan palataan jälleen viimeistään syyskuussa. Kesäkaudella julkaisen juttuja viime vuoden kotimaisista dekkareista, kirjallisista kesäriennoistani sekä lukemistani kirjoista. Pysykää kuulolla, vaikka aurinko paistaakin! Hyviä lukukelejä meille kaikille!

4 kommenttia:

 1. Nämä aakkospostaukset ovat ihania ja saavat minut haaveilemaan oman kirjahyllyn järjestämisestä. Toivon jääväni tässä asiassa haaveilun tasolle, koska kotona on monta muutakin järjesteltävää paikkaa.
  Mielenkiintoista on se, että tietyn kirjaimen painoarvo hyllyssä ei välttämättä liity kirjojen määrään. Omassa hyllyssäni ainakin U (Utrio) ja V (Vonnegut) ovat hyvin merkittäviä.
  Oikein hyvää lukukesää!

  VastaaPoista
 2. Huovista löytyy hyllystäni myös, Sirin ja ja Hotakaisen sekä Höegin lisäksi, härköstäkin vaikken niitä juurikaan ole keräillyt, Hämäläistä kyllä niin ja Aaro Honkaa tuolta muistojen hyllyltä.

  VastaaPoista
 3. Luin Hotakaisen Juoksuhaudantien hiljattain ja ihastuin siihen heti. Olisi varmaan kiva lukea enemmänkin häneltä, minun hyllyssäni näyttää olevan ainakin Virpi Hämeen-Anttilan dekkareita, Anna-Leena Härköstä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos H:sta. Näin löysin Lumen tajun tippuneena kirjapinon syövereihin. Ei voi olla lisäämättä H-kirjaimeen Khalid Hosseinia. Yhtäkkiä Afganistan löytyy muualtakin kuin ikävistä uutisista. Ja vuoret kaikuivat, Tuhat loistavaa aurinkoa ja Leijapojat. Rakkaus Italiaan on tuonut kirjahyllyyni myös Annie Hawesin kirjat Diano San Pietrosta.

  VastaaPoista