torstai 31. toukokuuta 2018

Nelli Hietala: Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? #nuortenkirjatorstai
Etiikkaa ja erotiikkaa. Siinä lyhykäisyydessään Nelli Hietalan nuortenromaanin Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? keskeisin sisältö. Teos oli ensi kosketukseni Hietalan tuotantoon, joten sarjan aloitusosa Miia Martikaisen kärsimysviikko (Karisto, 2016) on lukematta, mutta se ei hidastanut lainkaan vauhdikkaan Miian kyytiin kipuamisessa. Hieman haittasi tosin, etten ollut kunnolla orientoitunut lukemiseen ryhtyessäni vaan lähinnä teoksen ulkoasun perusteella olin vetänyt johtopäätöksen, että kyseessä olisi jonkinlainen kiltti 12+ -ikäluokalle suunnattu romaani. Se käsitys oli siis aivan virheellinen, kuten nopeasti huomasin!

Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? on kepeänvakava nuorten aikuisten romaani, jonka kohderyhmää ovat selvästikin lukioikäiset nuoret (tytöt), mutta johon ihan mielellään tarttunevat kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisetkin lukijat. Päähenkilö ja minäkertoja Miia on 18-vuotias abi. Syksyn kirjoitukset ovat jo onnellisesti takana, ja vähittäinen valmistautuminen kevään koitoksiin on alkamassa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhteen syksyntuoksuiseen viikonloppuun.

Miian paras ystävä taiteellinen Anna on kaksikosta selvästi yhteiskunnallisesti valveutuneempi, mutta ei Miiakaan mikään porvarillisten arvojen tukipilari ole. Anna on kuitenkin päässyt mukaan piireihin, joissa järjestetään eläinten oikeuksia puolustavia mielenilmauksia, kuten kuvausiskuja tehotuotantolaitoksiin. Miiaa näin suora toiminta arveluttaa, mutta Anna on määrätietoinen ja varma tavoitteistaan. Lihantuotanto on yksinkertaisesti saatava loppumaan.

Miian mieltä kaihertavat lähinnä mies- ja seksiasiat. Taannoin yhdenillanjuttu Taneli antaa yllättäen kuulla itsestään ja ehdottaa tapaamista. Pian lukijalle selviää, että Miian suuri rakkaus on jo pitkään ollut Annan veli Jere, joka ei ole osoittanut mitään kiinnostusta siskonsa ystävää kohtaan. Tanelin ilmaantuminen kuvioihin on siis mitä tervetullein uutinen. Miian hormonit hyrräävät melkoista laukkaa, ja hän kuvaileekin oloaan naiseksi, jonka sydän on valahtanut jalkoväliin. Tanelin ja Jeren herättämien tuntemusten ristipaineissa Miia tuskailee, voiko liha tietää henkeä paremmin, kuka on se oikea. Chicklitin ja YA-kirjallisuuden perinteiden mukaisesti seksi on ennakointivaiheessa kuumaa ja kiihkeää, ilmassa kipinöi etc., mutta varsinainen akti häivytetään häveliäästi.

Anna siis lähtee kavereittensa kanssa yön selkään tekemään iskua sikatilalle. Tarkoituksena on kuvata salaa materiaalia ja levittää sitä sitten netissä keskustelun herättämiseksi. Jokin menee kuitenkin pieleen, ja Miia hälytetään hakemaan Anna pimeältä bussipysäkiltä. Onneksi Taneli osaa jotenkuten ajaa, ja Anna käydään korjaamassa talteen. Seuraavana päivänä sarja sattumuksia johtaa siihen, että kolmikko huomaa aterioivansa samaisen sikatilan väen kanssa sulassa sovussa maatalon pihapiirissä.

Tässä kohdassa mukaan tulevat erilaiset eettiset pohdinnat. Sikojen kasvattajat eivät olekaan mitään kammottavia hirviöihmisiä vaan aivan tavallisia mukavia tyyppejä huolineen ja murheineen. Onko oikein vaatia näitä ihmisiä tuosta vain luopumaan elinkeinosta, jota suku on harjoittanut vuosikymmeniä? Kumpi on tärkeämpää, kuusisataa sikaa vai kaksi ihmistä? Näitä kysymyksiä Miia, Anna ja Jere pallottelevat, samoin Miian äidit, jotka heittäytyvät innolla teoreettiseen väittelyyn aiheesta. Ratkaisujakin löytyy, mutta ne Hietala saa oivallisesti upotettua tarinaan niin, ettei tule pakkosyöttäneeksi lukijalle mitään.

Hietala tasapainoilee siis etiikan ja erotiikan, kepeän ja vakavan rajamailla ja onnistuu ihan mukavasti. Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? on nopealukuinen, hauska, viihdyttävä ja samalla sopivasti ajatteluttava nuorten aikuisten romaani. Ei ollenkaan hassumpaa.

Nelli Hietala: Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen?
Karisto 2018. 188 s.

Arvostelukappale.

Nelli Hietala: Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? 

Tulossa:

Vilja-Tuulia Huotarinen ja Satu Koskinen: Emilia - Runotytön tarina jatkuu 7.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti