tiistai 23. heinäkuuta 2013

Lukeminen on terveellistä ja kesälukumaraton II
Jälleen uusia todisteita sen puolesta, että lukeminen on oikeasti terveellistä! Norjalaiset ovat nimittäin tehneet laajan tutkimuksen kulttuuriharrastusten vaikutuksista ihmisen elinajan pituuteen. Tulokset ovat rohkaisevia. ”--- kulttuuririennoissa käyvät ihmiset voivat paremmin ja ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin kulttuuria kaihtavat. --- Yhteys vielä syveni annoskoon mukaan: mitä enemmän ravitsi itseään kulttuurilla, sitä paremmin meni.” (Tiede 7/2013.)

Tiede 7/2013, kuva Mikko Väyrynen.

Tiede-lehden artikkelia Musiikki ja museo pidentävät ikää varten on haastateltu suomalaista neurologian dosenttia ja kirjailijaa Markku T. Hyyppää, jonka mukaan kulttuuria harrastavat elävät huomattavasti pidempään kuin ne, jotka eivät harrasta. Todella pitempään tarkoittaa kahta, jopa kolmea vuotta, eikä vastaavaa etua saavuteta esimerkiksi laihduttamalla tai terveysliikunnalla. Aivan mahtavaa, eikö totta?

Salaisuus piilee Hyypän mukaan kulttuuririentojen sosiaalisuudessa. Mutta onneksi heti perään kerrotaan, että vastaava sosiaalinen aspekti on – hieman yllättäen – myös lukemisharrastuksessa. ”Vaikka ihminen lukee yksin, tilanteessa vaikuttaa sosiaalisen läsnäolon tuntu. Tiedetään, että läsnäolon kokemus on aivotoiminnan kannalta tärkeää. Myös vaikkapa käynti kirjastossa merkitsee, että on sosiaalisessa elämässä kiinni.” Tuosta viimeisestä lauseesta Hyyppä ansaitsisi mitalin! Tiedoksi tämä HETI niille päättäjille, jotka aikovat kotikaupunkini kirjastoja sulkea!

Artikkelin lopussa todetaan vielä, että pehmomaineessa olevaa kulttuuria ei oteta ehkä vakavasti siksi, että sen harrastaminen on hauskaa eikä vaadi askeesia, itsekuria ja hikoilua. Sopii ainakin suomalaiseen mentaliteettiin, vai kuinka? Hauska ei vain voi olla terveellistä.

Koska siis lukeminen on huipputerveellistä, voi sitä lämpimästi suositella kaikille. Lisää sosiaalisuutta lukemiseen saa vaikkapa osallistumalla lukupiireihin tai yhteislukutempauksiin. Näistä jälkimmäistä olisi tarjolla heti huomenna, kun Blogistanian kesälukumaraton II starttaa. Ohjeet maratoonailuun voi vilkaista vaikkapa täältä, ja mukaan haluavat voivat ilmoittautua Hys, äiti lukee nyt! -blogissa. Osallistuin itse edellisviikon ponnistukseen eli 10.7. käytyyn kisaan. Kokemus oli hieno, mutta raskas. Lukumaratoonaus ei oikein taida olla minulle sopivaa extremeä, mutta on mukava vain asettua seuraamaan toisten suorituksia. Mukaan on ilmoittautunut tätä kirjoitettaessa (la 20.7.) jo likemmäs kolmekymmentä bloggaajaa, eli suosio on jopa ensimmäistä kertaa suurempi!

Pitkää ikää kaikille ja maratonisteille tsemppiä!


P.S. Salainen aseeni yhä pidemmän ja terveemmän elämän tavoittelussa: äänikirjat + lenkkeily!

7 kommenttia:

 1. Aivan mahtava tutkimustulos tuo! Ehkä työpaikkalääkärit voisivat jatkossa määrätä lääkkeeksi vaikkapa kolme romaania viikossa ja vähintään kerran viikossa käynti kirjastossa?

  VastaaPoista
 2. Luin tuon jutun Tiede-lehdestä ja riemuitsin itsekseni. Hyvä, että nostit tutkimuksen esille täällä.

  VastaaPoista
 3. Olipas innostava tutkimus! Huomenna sitten urakalla ikaa pidentamaan :)

  VastaaPoista
 4. Voisivat vielä tutkia, millainen kirjallisuus tuo eniten ikää lisää. Ja onko tähän pitempään ikään sitten luettava myös ne elämän päivät, jolloin lukee pitkästyttävää kirjaa, sellaista jota ilman tuntisi elävänsä jos ei pidempään niin ainakin vähemmällä vaivalla?

  Musiikki varmaan pidentääkin ikää. Tutustuin kerran nuoreen mieheen, joka kertoi aina iltaisin ennen nukkumaan rupeamista kuuntelevansa hevirokkia, koska se rauhoitti häntä. Ketäpä ei räiske ja pauke rauhoittaisi.

  VastaaPoista
 5. Henkilökohtaisestihan luen kirjoja ihan vain terveyttäni ajatellen.

  VastaaPoista
 6. Komppaan Taikaa, on pakko lukea ihan vaan terveyssyistä, erityisesti mielenterveyteni takia.

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että tuommoisia tutkimuksia on - ja tuloksia :) Kiitos Kirsi maratonin järkkäilypuuhista! Oli antoisaa ja mielenkiintoista. Ja uuvuttavaa lopussa.

  VastaaPoista