torstai 11. heinäkuuta 2013

Lukumaratonkrapulaa ja jälkipuintia osa 1Enpä olisi uskonut, että kirjablogin perustaminen vielä vie minut eilisen kaltaiseen täysin pähkähulluun ja samalla hirmuhauskaan some-häppeningiin! Eilen nimittäin toteutettiin Blogistanian kesälukumaraton I eli kaikille avoin yhteislukutempaus.

Idea yhteislukumaratonista ja lukumaratoneista ylipäätään on käsittääkseni peräisin ulkomaisista blogeista, mutta Katja Jalkanen ja Hanna Pudas mainitsivat siitä kesän korvalla ilmestyneessä kirjablogikirjassaan Rivien välissä esitellessään erilaisia suomalaisissakin kirjablogeissa toteutuneita tempauksia. Yksittäisten ihmisten ja blogien 24 tunnin lukumaratoneja on siis toteutettu jo ainakin parina vuonna, mutta ei vielä yhteistä.

Tuumasta toimeen. Heitin ajatuksen ilmaan keskusteluryhmässä. Olisiko kukaan valmis yhteiseen maratonlukupäivään vaikka heinäkuussa? Kuten kirjablogistien keskuudessa aina, heti oli innokkaita ja innostuneita mahdollisia osallistujia. Niinpä päätimme sopia heinäkuulle kaksi yhteispäivää, joihin voisi vapaasti osallistua kuka tahansa joko molempiin tai kumpaan vain. Arkipäiviin taidettiin tällä kertaa päätyä lomakauden takia, sillä vaikka moni raataa myös kesällä ja heinäkuussa töissä, on sentään aika monella lomaa. Koskaanhan ei saada sovituksi päivää, joka sopisi kaikille halukkaille. Tarkoitus on järjestää vastaava tempaus vielä talviaikaankin. Silloin ehkä sitten viikonloppu valikoituu ajankohdaksi.

Eiliseen maratoniin ilmoittautui etukäteen yhteensä 23 (kirja)blogia. Lisäksi esimerkiksi minun kirjoitusteni kommentteihin on tullut pari ilmoitusta sellaisten henkilöiden lukusaldoista, joilla ei omaa blogia ehkä ole tai jotka eivät halua sen osoitetta paljastaa. Lista mukana olleista blogeista on täällä. Seuraavaan, 24.7. pidettävään yhteislukumaratoniin on jo nyt ilmoittautunut 14 bloggaajaa, ja aika moni on muuten ilmaissut aikeensa ehkä osallistua. Jos haluat mukaan, voit ilmoittautua vaikka tämän jutun kommenttilaatikkoon. Pakkohan ei ole edes ilmoittautua, mutta jos haluaa omat ”tuloksensa” yhteislistaan, on se kätevää.

Eilinen maraton keräsi kirjablogien mittakaavassa aika hurjan huomion netissä ja somessa. Hesarin Nyt.fi-sivusto noteerasi tapahtuman ja linkkasi suoraan muutamaan blogiin. Hanna Pudasta oli etukäteen aiheesta haastateltu, joten toimittajatkin seuraavat ainakin pikkuisen, mitä blogeissamme puuhaamme. Monet maratoonarit päivittivät päivän mittaan edistymisestään paitsi omaan blogiinsa myös bloginsa FB-sivulle ja Twitter-tilille. Ahkerimmat kävivät vielä kaverin blogissakin kannustamassa! Suosio hieman pääsi yllättämäänkin, sillä ainakin oman blogini yhden päivän kävijämääräennätys pamahti rikki komeasti, ja kannustuskommentteja sateli. Kiitos! Olen tänään koettanut vastailla, koska eilen en ehtinyt.  FB-sivulle tuli muutama uusi tykkääjä päivän aikana, mutta Twitterin puolella taisi tilanne kiehahtaa ylikin, sillä yksi seuraajani oli päivän aikana paennut päivitystulvan alta. Tällaista tämä on, ei niin kovin vakavaa puuhaa!

Oma päiväni ei ollut mitenkään hurja sivujen suhteen, mutta en sitä teknisesti hitaana lukijana odottanutkaan. Aloitin mahdottoman hienolla Inka Nousiaisen romaanilla, josta kirjoitan vielä myöhemmin tarkemman jutun. Sitten väliin novelli, kuten oli sovittu. Ensimmäinen oli aloitusnovelli Ketun Piippuhyllystä. Toinen romaani oli Nousiaisen veroinen, vähintäänkin, eli vuoden 1999 Finlandia-ehdokas Alati taivaat. Myös siitä aioin kirjoittaa oman jutun. Novelliksi valikoituu dystooppinen Lintukoto. Huomenna tuulet voimistuvat -kokoelma on sekin vielä luettava kokonaan, sillä tämä J. S. Meresmaan teksti viritti mainiosti tunnelmaan. Sitten jatkoin nuortenromaanilla Kuulen kutsun metsänpeittoon, joka taas vakuutti siitä, että Sari Peltoniemen tuotantoon on perehdyttävä tarkemmin. Seuraavaksi Novelli Raija Siekkisen kootuista novelleista. Kirja on pölyyntynyt jo vuosia hyllyssäni. Pitää kaivaa esille uudelleen sekin.

Seuraava kirja jäikin kesken, koska arvioin kestävyyteni selvästi väärin. A. S. Byatt on liian korkealentoinen ja Ragnarök liian tietopainotteinen väsyneelle lukijalle. Muinaistarujen ystävälle tätä kuitenkin suosittelen, mutta virkeisiin hetkiin. Sitten teinkin aika rajun korjausliikkeen ja vaihdoin ihmissuhdehömppään, eli jostain kirjaston poistomyynnistä kotiuttamaani Kiti Kokkosen sähköpostiromaaniin Purukumi karusellissa. Kirja sopi tunnelmiin varsin hyvin, sillä tapahtumat vyöryvät siinä paikoin farssimaiseen tapaan. Vielä oli sen verran paukkuja jäljellä, että lopetuskirjaksi valitsin kookasfonttisen uutuuslanudekkarin Kadonneiden rahojen arvoitus. Se on Johanna Tuomolan Kivalan etsivät -sarjan kakkososa. Hyvä valinta sekin, sillä aivoni olivat jo melko puuroiset. Kitalakinovellia ei voinut enää ajatellakaan!

Sivuja kertyi aika vaatimattomasti eli 718. Luin kuitenkin viisi kirjaa kokonaan, yhden jätin kesken, sekä luin kolme novellia. Olen suoritukseeni kohtuullisen tyytyväinen. Tosin jos vielä tämän tyyppiseen maratoniin joskus osallistun, suunnittelen luettavani hieman kevyemmäksi. Toisaalta houkuttelisi seuraavaksi ns. tiiliskivimaraton, eli maraton, jossa luetaan yhtä todella paksua kirjaa koko vuorokausi.Tuskin olisin tullut koskaan toteuttaneeksi maratonia yksikseni, mutta eilisen päivän yhteisöllisyysfiilis tsemppasi ihan oikeasti. Oli huippua ajatella, että moni muukin tekee tätä samaa (päätöntä puuhaa) juuri nyt jossain päin Suomea ja jopa Eurooppaa, sillä mukana oli ainakin Hanna Berliinistä käsin. Tällä hetkellä osalla maraton on vielä kesken, mutta kunhan kaikki ovat päässeet maaliin, kokoamme tilaston luetuista teoksista ja sivumääristä. Lista julkaistaan aikanaan ainakin täällä.


Lähde ihmeessä mukaan kakkosmaratonille 24.7. Liian tosissaan ei kannata olla, mutta kokemus on mielenkiintoinen! Kiitokset vielä kaikille kannustajille ja tsemppaajille! Tänään vietän hieman krapulaismaista vähälukuista päivää!

P.S. Pakko vielä lisätä, että nostan todella kunnioittavasti hattua niille maratoonareille, jotka maratoonasivat pienten lasten kanssa tai järjestelivät monimutkaisia lastenhoito- ja työkuvioita voidakseen osallistua. Minun oli helppoa, kunhan vain sain päätettyä!

Huom! Blogistanian kesälukumaraton II:een osallistuvat, käykää ilmoittautumassa Hys, äiti lukee nyt! -blogiin!44 kommenttia:

 1. Jee! Kiva lukea kommentteja, vaikka itse tsemppasinkin toisenlaisella pelikentällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut asiat vain saattavat kiilata tällaisenkin suurtapahtuman ohi :)

   Poista
 2. Tämä oli aivan mahtava tempaus! En juurikaan ehtinyt omien päivitysten ohella blogeissa pyöriä, mutta nyt aion kyllä käydä kierroksella. Kiitos siitä, että heitit tämän hullun ajatuksen kimppalukumaratonista ilmoille! En luultavasti osallistu seuraavaan 24.7 järjestettävään maratoniin, vaan pysyn ennemmin stempparina, MUTTA talvella uudistaisin mieluusti tämän kokemuksen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain itsellesi osallistumisesta! Itsekin aion skipata seuraavan, koska tämä otti voimille, mutta kenties taas joskus.

   Poista
 3. Hienoa oli, vaikka hieman takkuisesti menikin. :) Harkitsen vielä tuota toista maratonia, kun tämä nyt meni miten meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi on aina niitä toisia mahdollisuuksia! Eikä tätä todellakaan kannata liian vakavasti ottaa. Aina ei vain ota sujuakseen, niinhän se on. Kiva kuitenkin, että osallistuit.

   Poista
 4. Sinultahan tämä onnistui todella hienosti! Minulta homma meni ihan plörinäksi, mutta kokemuksena siis todella mielenkiintoinen ja opinpa jotain itsestänikin. Opin myös sen, etteivät tällaiset tempaukset oli mun juttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joissakin toisissa olosuhteissa? Mutta toisaalta, eihän kaikkien tarvitse jokaiseen kahjoon tempaukseen ruveta. :)

   Poista
 5. En varmana lähe mukaan! Vetäisin heti maitohapoille, tuli lihaskramppi, puristusta rintaan ja hengenahdistus. Teho-osastolle päätyisin. Sivusta vaan ihmettelen tätä meininkiä! ;)

  VastaaPoista
 6. Vaikka oma maratoni jäi sivumäärällisesti ihan minimilukemiin, niin kokemuksena oli mahtava! Ilmoittaudun täten siis mukaan toiseenkin heinäkuun maratoniin :)

  VastaaPoista
 7. Olipahan tässä seurattavaa näin osallistumattomallekin. Olin toki hengessä mukana ja luin varmaankin noin 400 sivua eilen (1 kokonainen kirja ja toinen loppuun), mutta töiden ohessa en todellakaan kykenisi lukemaan enempää ja vielä omaksumaan tekstiä. Joten hienoja saavutuksia porukat ovat vetäneet, yli 700 sivua on hienoa, ei vaatimatonta.

  Tiiliskivimaratonia voisin yrittää, sillä minulla on yksi yli 1000 sivuinen kirja, jonka haluaisin saada luettua, mutta sen pituus musertaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta omaksumisesta voi olla toistakin mieltä ainakin 500 sivun jälkeen. Siksi valitsin erittäin helppolukuista loppuun. :)

   Tiiliskivimaraton alkaa houkuttaa yhä enemmän. Jos joku järjestää, voisin osallistua.

   Poista
 8. Tiiliskivimaraton olisi aivan huikea juttu! Ja haastava...

  Ihan mahtavasti veditte kaikki! Itse en malttaisi odottaa, että pääsen kahden viikon päästä kokeilemaan kisakuntoa. Taidanpa katsella lukemista jo valmiiksi, niin pääsee vähän tunnelmaan. ;)

  VastaaPoista
 9. Sattuipa kukumaratoni vaikealle päivälle, koska Laukaan Vihtavuoressa oli tyttäreni kummisetä töissä ja kuuntelin uutisia koko päivän ja kirjoista nauttiminen ja syventyminen niihin tarkemmin ei oikein kunnolla onnistunut. Luin kolme kirjaa ja yhden novellin. Sivumäärä 960 ja lisäksi Maaria Päivisen novelli reginalehdestä. Tietokone ei ollut käytössä, joten sekin hieman harmitti. Mutta kaiken kaikkiaan kiva oli osallistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Merkitsenkö sivumääräsi yhteislistaan? Entä mitkä kirjat luit?

   Poista
  2. merkitse vain. Luin Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat, Christopher Isherwoodin Cabaret- Jäähyväiset Berliinille ja Paul Tordayn Ventovieras. Sivumäärä tulee noista kirjoista. Kirjojen arvostelut tulevat lähipäivinä blogiini. Hosseinin kirja-arvostelu tuli jo.
   Näköjään unenpöpperöissä olen kirjoittanut lukumaratoninkin kukumaratoniksi.

   Poista
 10. Meitä pähkähulluja on aika monta :-) Tosi kivaa oli ja luulen, että juuri tuo yhteisöllisyys nosti kokemuksen ihan uudelle tasolle... Niin, ja jotain opittiin ainakin meillä. Seuraavalla kerralla äiti ja lapset ovat eri paikoissa. Isännällä oli vähän hikiset paikat kun yritti pitää jälkikasvua pois äidin kimpusta vaikka ovien taakse sulkeuduinkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huokailen kyllä kaikkien teidän lapsellisten suorituksen ylivertaisuutta! Teinit vaan naureskelee ja ottaa jääkaapista hampparia.

   Poista
 11. Minusta tuo hieman yli 700 sivua on hieno suoritus! Katsoin tätä maratonia sivusta, mutta yritän päästä mukaan seuraavaan. Niin mukavalta tuo näytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti pääset osallistumaan, koska kokemus oli melkoinen.

   Poista
 12. Komppaan Minnaa, yhteisöllisyys oli tärkeää! Ja sinua Kirsi siinä, että perheen kanssa "painiessa" tämä olisi ollut aivan eri lajin urheilua...

  Minuakin on alkanut tiiliskivimaraton kutkuttaa. Mutta kirjaa pitää kyllä miettiä huolella; sen on paras olla sellainen jonka oikeasti haluaa lukea.

  Kiitos Kirsi organisoinnista, oli mahtava kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä kiitellä, ei tässä oikein mitään organiseerattavaa ole ollut. Kaikki ovat niin innoissaan mukana, se on hauskaa!

   Jos nyt lähtisin tiiliskivikierrokselle, se olisi Irvingin uusin.

   Poista
 13. Upeita kokemuksia lukumaratonista. Ja hienoa että kerrotaan myös jos maraton meni pieleen tai ei tuntunutkaan itselle sopivalta. Mä kyllä jo haaveilin että osallistutaan ensi vuonna Naisten Kympille Kirjablogistit-paidoissa - saakohan siellä kävelläkin... mulla kun tuo juoksu/hölkkä on ihan ruosteessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tietysti kaikki kävelisivät äänikirjoja kuunnellen :D!

   Minustakin hyvä, että ihmiset kertoivat rehellisesti kokemuksiaan. Jännä nähdä miltä itsestä tuntuu ja miten onnistuu (pienet lapset talossa!). Nyt vaan fiilistelen kirjojen etsinnässä, voi olla jopa maratonin paras kohta :)!

   Poista
  2. Ihana idea tuo paita+äänikirja :)

   Minustakin on kivaa, että kerrotaan, missä mätti jos mätti. Mulla mätti kestävyys, en millään enää olisi jaksanut yhtään kirjaa tai edes novellia enempää. Lukea ei vain voi liian väsyneenä. Kuten ei tietysti juostakaan :)

   Poista
 14. Oi, kateellisena täällä olen tänään (ja eilenkin tietty) lueskellut päivityksiä. Yritän saada lastenhoidon järjestymään niin, että pääsen toiseen maratoniin mukaan. Oma henkilökohtaiseni viime kesänä ei ollut maailman paras kokemus, mutta silti hihkun tällaiseen yhteismenoon mukaan. :) Kaikelviisii.

  VastaaPoista
 15. Millainen on lukumaraton ja miten se toteutuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeet löytyvät vaikkapa täältä:
   http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/2013/07/blogistanian-kesalukumaraton-i-lahestyy.html

   Poista
 16. Olipa kiva, että otit tämän idean puheeksi! :) hyvin sait luettua, kuten niin moni muukin. Minä aion osllistua siihen jälkimmäiseen kimppalukuun, joten pidän peukkuja ettei kukaan sairastuisi tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa on ollut seurata, mihin varomaton lausahdus saattaakaan johtaa :)

   Pidetään tosiaan peukkuja ja onnea seuraavaan koitokseen muutenkin!

   Poista
 17. Haikean huikeasti lueskelen näitä raporttejanne, ihana tempaus!

  Minä yritän osallistua 24.7. jos vain mitenkään ehdin. Lomaa sentään vielä on, mutta katsotaan nyt mitä suunnitelmat tuovat tullessaan. :)

  VastaaPoista
 18. Minäkin ilmoittaudun mukaan 24.7 pidettävään lukumaratoniin. Tämä ensimmäinen meni minulta täysin ohi työkiireiden takia, ja nyt lueskelen innoissani (ja hieman kateellisena!) kaikkien osallistuneiden mahtavia päivityksiä maratonin ajalta. ;) Yritän siis sumplia työhommat sille mallille, että pääsen mukaan 24.7!

  VastaaPoista
 19. Joo, olisin voinut lukumaratoniin osallistuakin, vaan noista julkisuussäännöistä en niin piittaa. Pääasia kai se olis lukeminen eikä velvote julkiseen huuteluun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tempaistaan jokin yhteinen juttu, niin miksi osallistua siihen kertomatta siitä kenellekään? Toki niin saa tehdä, kaikin mokomin, ja hienoa, jos niin on tehnyt. Lukeminenhan tosiaan ON tärkeintä kaikessa tässä touhuilussa. Mutta YHTEISlukumaratonin pointti nimenomaan on tehdä se julkisesti.

   Poista
 20. Kiinnostavia kirjoja sait luettua, ja ihanan paljon! Tuo Nousiaisen kirja on tosiaan hieno. Minäkin olen lukenut muutaman Siekkisen novellin, pitää taas lainata tuo kokoelma kirjastosta ja lukea lisää.

  Ensi kerralla minäkin haluan mukaan, keskiviikkona tuli nautittua pikemminkin musiikkimaratonista :)

  VastaaPoista
 21. HUOM! Huom! Blogistanian kesälukumaraton II:een osallistuvat, käykää ilmoittautumassa Hys, äiti lukee nyt! -blogiin: http://aitilukeenyt.blogspot.fi/2013/07/blogistanian-kesalukumaraton-ii.html

  Tähän mennessä ilmoittautuneet ovat jo siellä listassa, mutta uusien kannattaa ilmoittautua suoraan sinne.

  VastaaPoista