tiistai 9. lokakuuta 2018

Max Seeck: Haadeksen kutsu #dekkaritiistai
Juonipaljastusvaroitus!
Alla olevassa jutussani paljastan joitakin aiemmissa sarjan osissa tapahtuneita juonenkäänteitä, joten jos et vielä ole ko. kirjoja lukenut, kannattaa surffailla muille nettisivuille ja palata myöhemmin tänne.

****

Max Seeckin Daniel Kuisma -sarjan kakkososa Mefiston kosketus päättyy vertaansa vailla olevaan koukkuun.  Annika Lehto kävelee suin päin kohti tuhoa. Annikan henki onkin ollut hiuskarvan varassa, mutta nyt useita kuukausia myöhemmin hän on hitaasti toipumassa saamistaan kammottavista vammoista. Puukotus on tehnyt hirvittävää tuhoa Annikan ruumiissa, mutta henkikään ei ole säilynyt vaurioitta. Äiti ja Daniel käyvät uskollisesti Annikan luona tämän yksiössä ja koettavat auttaa kykyjensä mukaan.

Daniel on aiempien tapahtumien jälkeen pistänyt oman uransa armeijan palveluksessa toistaiseksi jäähylle. On mietittävä, mitä oikein elämältä ja työltä haluaa. Huoli Annikasta on jatkuvasti kova. Sitten Daniel törmää entiseen avopuolisoonsa Jennyyn, joka aikanaan jätti hänet kuin nallin kalliolle ja muutti Yhdysvaltoihin NHL-jääkiekkoilijan vaimoksi. Ryppy on kuitenkin tullut rakkauteen myös rapakon takana, ja nyt Jenny on päättänyt virittää verkkonsa uudelleen Danielin pään menoksi. Pystyykö Daniel vastustamaan seireenin kutsua?

Hammurabin enkelit oli tyyliltään puhtaahko toimintatrilleri, Mefiston kosketuksessa poikettiin sarjamurhaajajahdin puolelle ja Haadeksen kutsussa palataan toimintatrillerikonseptiin salaliitto- ja vakoilutwisteillä höystettynä. Juoni on monipolvinen ja hieman vaikeaselkoinenkin, ja sitä pohjustetaan monella rintamalla. Aloituksessa Danielin vanha ystävä ja taistelutoveri Antonio Franzo saa Sisiliassa jälleen tappajat tuntumaansa ja pelastuu vain täpärästi. Vanhat viholliset eivät siis ole karisseet vieläkään Hammurabin enkeleiden kannoilta.

Zagrebissa murhataan neljä nuorta miestä kerrostaloasunnossa, joka paljastuu Britannian valtion omistamaksi vuokra-asunnoksi. Keitä miehet olivat ja mitä he asunnossa tekivät? Rikoskomisario Josip Buvina alkaa pian vakuuttua, että asuntoon ja siellä kuolleisiin miehiin liittyy jotain, mitä hänen ei halutakaan tutkivan. Miesten arvoitusta avataan lukijalle lyhyissä takaumissa. Lopulta paljastuu, miten asunnon miehet kytkeytyvät myös Daniel Kuismaan ja hänen menneisyyteensä Balkanilla.

Myös Lontoossa tapahtuu. Vankilassa elinkautista lusiva yhdeksäntoistavuotias huippuälykäs psykopaatti Colin Barksdale lähettää kammottavalla tavalla viestin, että hän paljastaa valmisteilla olevaa vakavaa terrori-iskua koskevat tietonsa vain Daniel Kuismalle. Miten kaikki nämä kuviot liittyvät yhteen, avautuu vähitellen lukijalle, jos tämä malttaa olla tarkkana. Matkassa on kuitenkin monta mutkaa, ovelia pelaajia on lukuisia ja tupla- ellei triplapetoksia viljalti.

Kun lopulta päästään kiinni varsinaiseen toimintaan, meno on melkoista. Sitä vain on tällä kertaa selvästi vähemmän kuin aiemmissa osissa. Alkulämmittelyihin ja pohjustukseen kuluu turhankin pitkälti aikaa. (Toisaalta tämä saa minut hieman kauhistuneena punnitsemaan itseäni lukijana. Pidän lukuisia murhia ynnä muita rikoksia ’lämmittelynä’.) Osa ratkaisuista tulee hieman turhankin helposti ja esimerkiksi Colin Barksdale -osuus lässähtää turhan simppeliin ratkaisuun.

Erilaisissa esiintymisissä ja haastatteluissa Seeck on syksyn mittaan kertonut, että Haadeksen kutsu on ainakin toistaiseksi viimeinen Daniel Kuisma -kirja. Seuraavaksi hän julkaisee aloitusosan poliisidekkarisarjasta, jossa on naispäähenkilö. Ehkä jonkinlainen väsymys paistaakin Haadeksen kutsusta hienoisesti läpi? Naispäähenkilö kuulostaa myös oikein lupaavalta, sillä Haadeksen kutsun puutteeksi voisi lukea Annika Lehdon hyvin vaatimattoman osuuden. Annika jää lopulta vain tuskailemaan puhelimensa ääreen ja pahin vihollinen hänen näkökentässään on kavala Jenny. Jos Seeck vielä tulevaisuudessa jatkaa tätä sarjaa, toivon totisesti, että Annika pääsee takaisin tositoimiin Danielin rinnalle.

Max Seeck: Haadeksen kutsu
Tammi 2018. 389 s.
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen, kesto 12 h 16 min.

Painettu kirja arvostelukappale, äänikirja Storytel.

#dekkaritiistai-sarja:
Max Seeck: Haadeksen kutsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti