lauantai 31. maaliskuuta 2018

#nuortenkirjatorstai-projektin ensimmäinen osavuosikatsaus
Maaliskuun viimeisenä päivänä on sopiva hetki tehdä ensimmäinen osavuosikatsaus menossa olevasta koko vuoden lukuprojektista #nuortenkirjatorstai. Homman tarkemman esittelyn voi kurkata virallisesta aloitusjutusta, mutta lyhyesti siis on kyse tästä: koko vuoden 2018 ajan julkaisen kerran viikossa blogissani jutun, jossa käsitellään uutta kotimaista nuorten- ja nuorten aikuisten (YA-) kirjallisuutta.

Ehdottomasti positiivissa tunnelmissa mennään tällä hetkellä. Vuoden 2018 puolella julkaistuista kotimaisista nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoista luettuna ja esiteltyinä on yhteensä kymmenen kappaletta. Alkuvuodesta julkaisin nimittäin vielä pari juttua, joissa käsitellyt kirjat olivat ilmestyneet vuoden 2017 puolella (malttamattomana kun aloitin projektini jo viime vuoden puolella). Yhdestoista teos on parhaillaan luettavana ja juttu siitä ilmestyy aikataulun mukaan ensi viikolla.

Kustantamot ovat lähteneet mukaan projektiini oikein mukavasti, eli kirjat ilmiintyvät postilaatikkooni uskollisesti, kunhan vain muistan ne tilata. Monet kustantamot ja kirjailijat ovat myös jakaneet juttulinkkiäni somessa eteenpäin. Lämpimät kiitokset siis yhteistyöstä jo tässä vaiheessa! Uskon, että samassa hengessä jatkamme eteenpäinkin. Kirjoittamani jutut ovat olleet myös blogimittakaavassani mukavan suosittuja, eli lukijakävijöitä on niiden ympärillä pyörinyt kiitettävästi.

Ajatuksena oli ja on edelleen koettaa antaa myös lukusuosituksia esimerkiksi kouluja ja opettajia silmällä pitäen. Kunhan projekti etenee, on tarkoitukseni koota lukemistani kirjoista listoja aihealueitten ja kohderyhmien mukaan. Sen olen jo havainnut, että rajaukseni 12 – 20-vuotiaista kohderyhmänä on melkoinen haitari. Osa luettavista teoksista on selvästi suunnattu alakouluikäisille, osa taas jo aikuisille lukijoille. Mutta toisaalta olen rajaukseeni hyvin tyytyväinenkin, sillä juuri nuo nivelkohdat ovat lukuharrastuksen kannalta kriittisiä. Lukijaa ei saisi päästää karkaamaan harrastuksen parista sen vuoksi, ettei hänelle löydy sopivaa luettavaa.

Aikataulussa olen pysynyt mielestäni kiitettävästi, eli lupaukseni mukaan joka torstai on aiheeseen liittyvä juttu ilmestynyt. Luettavuutensa puolesta kirjahaitari on myös melkoinen. Väljästi taitettu ja helppolukuinen, dialogivetoinen alle kaksisataasivuinen romaani solahtaa luettujen pinoon yhdessä illassa, kun taas yli nelisataasivuinen aikuisikää läheneville himolukijoille suunnattu romaanijärkäle vie lukuaikaa useita päiviä. Pitääkseni itseni lukuvauhdissa olen koonnut juttujen loppuun paitsi linkkilistan jo ilmestyneistä jutuista myös luettelon tulossa olevista. Järjestys muodostuu kirjojen saapumisen mukaan, eli viimeksi postilaatikkooni tipahtanut kirja on listan hännillä.

Olen myös huomannut nuorten- ja nuorten aikuisten kirjallisuuden sarjavoittoisuuden. Toki tiesin sen jo etukäteen, ja hieman haaveilinkin, että voisin lukea jo aiemmin alkaneista sarjoista myös aikaisemmat osat. Pyysin esimerkiksi Myllylahdelta Sini Helmisen Väkiveriset-sarjan osat Kaarnan kätkössä ja Kiven sisässä luettaviksi ennen kolmannen osan ilmestymistä. Niistä olen ensimmäisen jo lukenut ja toisenkin aion ennen Veden vallassa -romaania lukea, mutta on tunnustettava, että läheskään kaikkien muiden sarjojen osalta en tähän kykene. Esimerkiksi Erika Vikin Kaksoisauringot-trilogian muhkeiden romaanien lukeminen ennen kolmannen osan ilmestymistä jäänevät haaveeksi, harmi kyllä. Toisaalta olen päässyt jo lukemaan monen uuden sarjan aloitusosan ja jäänyt koukkuun.

#nuortenkirjatorstai siis jatkuu hyvässä myötätuulessa. Alla vielä alkuperäinen luettavien lista täydennettynä kesäkuukausien osalta muutamien kustantamoiden ennakkotietojen pohjalta. Todennäköisesti joitakin kirjoja edelleen listalta puuttuu. Laittakaahan niistä kommentteihin tietoa, jotta saan listasta mahdollisimman kattavan. Kiitos myös kaikille kannustuksesta, seuraamisesta, juttulinkkien jakamisesta ja ennen kaikkea kommenteista, jotka antavat mukavasti potkua omaan tekemiseen.

Vain e-kirjoina ilmestyvät:


Maaliskuu:

10. Maria Autio: Lohikäärmekesä (Karisto)
11. Mervi Heikkilä: Revonpuro (Karisto) tulossa 
12.4.2018
12. Anne Leinonen: Noitakirja (WSOY) tulossa 
26.4.2018
13. Laura Lähteenmäki: Yksi kevät (WSOY) tulossa 
3.5.2018
14. Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras (WSOY) tulossa 
5.4.2018
15. Veera Salmi: Saari (Otava)
16. Anders Vachlin, Aki Parhamaa: Beta – Sensored Reality (Tammi) tulossa 
19.4.2018

Huhtikuu:

17. Sini Helminen: Veden vallassa (Myllylahti)
18. Maija Haavisto: Perhonen vatsassa (Nordbooks)

Toukokuu:

19. Nelli Hietala: Kenen joukoissa seisot, Miia Martikainen? (Karisto)
20. Vilja-Tuulia Huotarinen & Satu Koskimies: Emilia Kent – runotytön tarina jatkuu (WSOY)
21. J.S.Meresmaa: Hämäränsäteet (Robustos)

Kesäkuu:

Tittamari Marttinen: Aurinkoa, Linnea! (Karisto)

Heinäkuu:

Anna-Riikka Sairio: Milja – Suhdesolmuja ja suitsimista (WSOY)
Salla Simukka: Sammuta valot! Sytytä valot (Tammi)

1 kommentti:

  1. Tämän on hieno ja kunnioitettava hanke! Seuraan sitä suurella kiinnostuksella, sillä nuortenkirjojen nostoja todella tarvitaan.

    Hain juuri kirjastosta Ohtosen esikoisromaanin, ja Veirton ja Paretskoin aiempiin kirjoihin olen tutstunut ja oiviksi havainnut. En malta olla vinkkaamatta sinulle kesäkuisen kirjasi kaveriksi Tittamari Marttisen Maalivahdin salaisuutta, selkokirjaa, joka sopii ikähaarukkasi alarajalle.

    VastaaPoista