perjantai 10. heinäkuuta 2020

Jane Harper: Luonnonvoimat
Australialaisen Jane Harperin toinen Aaron Falk -dekkari Luonnonvoimat ilmestyi suomeksi maaliskuussa. Esikoisdekkari Kuiva kausi on kahminut palkintoja englanninkielisessä kirjallisuusmaailmassa, eikä syyttä. Kuivuudessa kärvistelevä maaseutu on monella tavalla räjähdysherkkää, ja romaani alkaa puistattavalla kohtauksella. Pienen Kiewarran kaupungin tapahtumat nostavat myös Aaron Falkin menneisyydestä esiin asioita, jotka hän mieluiten olisi jo haudannut lopullisesti.

Luonnonvoimissa varsinainen rikosjuoni ei liity suoraan Melbournen keskusrikospoliisin talousrikosrikosyksikössä edelleen työskentelevään Aaroniin tai edes hänen työpariinsa Carmen Cooperiin. Kaksikko hälytetään paikalle, kun Giralangin ylängölle työyhteisönsä koherenssia kohottamaan lähteneestä viiden naisen ryhmästä kokoontumispaikalle saapuukin viiden sijasta neljä.

Yksi naisista, Alice Russell, on kadonnut viikonloppuvaelluksen aikana erämaahan. Viimeinen elonmerkki Alicesta on epäselvä puhelu, joka tuli hänen kännykästään Aaronille. Alice on ollut Aaronin ja Carmenin linkki tämän työpaikkaan, jonka omistajaperhettä he epäilevät talousrikoksista. Alice oli luvannut toimittaa poliisille tarvittavat asiakirjat. Liittyykö Alicen katoaminen jotenkin tähän kuvioon? Entä miksi Alicella oli kova kiire palata kaupunkiin jo sunnuntai-illaksi?

Jos Kuiva kausi alkoi veret seisauttavan räväkästi, käynnistyy Luonnonvoimat todella hitaasti. Hyvin pitkään on epävarmaa, onko mitään rikosta ylipäätään tapahtunut. Alice ei ole mitenkään pidetty työkaveri, ja itse asiassa juuri siksi hänet on valittukin viikonloppuvaellukselle talviseen erämaahan. Mutta olisiko joku neljästä muusta naisesta ottanut hänet hengiltä ja jos on, miksi ja miten?

Giralangin ylänkö aiheuttaa paikalle hälytetyissä poliiseissa epämiellyttäviä tuntemuksia, sillä parisen kymmentä vuotta aiemmin alueella riehui sarjamurhaaja, joka saalisti nuoria naisia. Yhtä neljästä uhrista ei koskaan löytynyt. Murhaaja saatiin aikanaan kiinni, ja hän on menehtynyt vankilassa. Mutta miehellä oli tiettävästi myös poika, jonka olinpaikka on tuntematon. Tarinan mukaan miehillä oli jonkinlainen piilopirtti ylängöllä, mutta poliisi ei ole sitä koskaan löytänyt. Liittyykö Alicen katoaminen jotenkin vanhoihin murhiin?

Harper purkaa tarinaa kahdesta suunnasta vuorotellen. Ensinnäkin seurataan Aaronin ja Carmenin työskentelyä, kun he seuraavat etsintöjen etenemistä ja puhuttavat muita yrityksen työntekijöitä ja johtoa. Toisessa tasossa seurataan naisjoukon vaellusviikonlopun etenemistä.

Aaron Falk on miellyttävä päähenkilö, ei liian traumatisoitunut mutta kuitenkin mielenkiintoinen. Hänen edesottamuksistaan lukee kyllä mielikseen. Harper kuvaa Australiaa kiinnostavasti, mistä erityiskiitos. Mutta Luonnovoimat on kokonaisuutena harmillisesti Kuivaa kautta laimeampi. Toivottavasti Harper parantaa tahtia taas seuraavissa kirjoissa.

Jane Harper: Luonnonvoimat (Force of Nature)
Suom. Tuulia Tipa.
Tammi 2020.
Äänikirjan lukija Toni Kamula, kesto 11 h 16 min.


Nextoryn kokeilujakso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti