keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Heine Bakkeid: Paratiisin kutsu
Norjalainen Heine Bakkeid vieraili viime syksynä Dekkarifestivaalilla, missä häntä tituleerattiin Norjan Stephen Kingiksi vuonna 2016 ilmestyneen esikoisdekkarinsa Meren aaveet perusteella. Meren aaveissa onkin ripaus yliluonnollista ainesta, joten ei vertailu aivan vailla pohjaa ole. Bakkeidin toisessa Thorkild Aske -dekkarissa Paratiisin kutsu ei varsinaisia kauhuelementtejä enää ole, jollei verrattoman sairasta murhaajaa sellaiseksi lasketa.

Bakkeidin rujoa sankaria Thorkild Askea on verrattu Jo Nesbøn Harry Holeen, ja kieltämättä yhtäläisyyksiä onkin. Asken ura poliisissa alkaa vedellä viimeisiään, ja psykiatrinsa Ulfin neuvosta hän on jättänyt työkyvyttömyyseläkehakemuksensa. Taustalla on kuolemankolari, jonka Aske vuosia sitten humalapäissään ajoi ja jossa kuoli hänen suuri rakkautensa Frei. Vankilassa Aske yritti ensimmäisen kerran itsemurhaa rankoin seurauksin. Sittemmin vammoja on kertynyt vielä lisääkin, joten miesraunio on pahanlaisessa kipulääkekoukussa.

Eläkepäätöstä odoteltaessa pitää kuitenkin jotain tehdä, ja Ulf suosittelee Askelle leppoisaa ja tuottoisaa keikkaa: huippusuosittu dekkarikirjailija Milla Lind tarvitsee apua tekeillä olevan dekkarinsa kanssa. Teoksessa käsitellään kahden kadonneen teinitytön tapausta, ja Asken tehtävänä olisi penkoa juttua ja mahdollisesti selvittää, mitä tytöille on tapahtunut. Lindin aiempi avustaja rikosasiantuntija Robert Riverholt on kuollut, kun hänen vakavasti sairas ex-vaimonsa on ampunut hänet keskellä katua.

Vaikka Thorkild Aske on enemmän tai vähemmän romuna sekä psyykkisesti että fyysisesti, Lindin dekkariprojekti haiskahtaa oitis hänen pettämättömään poliisinenäänsä. Lindin perhekuviot ovat lievästi sanoen kummalliset, eikä kirjailijan kiinnostus kadonneiden tyttöjen tapaukseen taida olla pelkästään ammatillista, ja tapauksen liepeillä pyörii myös kaksi poliisia avustamassa Lindiä. Edeltäjän kuolemakaan ei tunnu Asken mielestä ihan vedenpitävästi selitetyltä.

Pohjoismaisen dekkarityylin kaavoja noudattaen Bakkeid on punonut Asken pään menoksi melkoisen vyyhdin, jossa kietoutuvat yhteen Asken omat menneisyyden demonit, Lindin kadonneen tyttären tapaus sekä verrattain hyytävän sekopäinen sarjamurhaajakuvio. Välillä luistellaan vähän ohuellakin jäällä, kun Aske tekee ylivertaisia päätelmiään, mutta onhan hän saanut koulutuksensakin alansa parhailta ihan Yhdysvalloissa. Joka tapauksessa Bakkeid saattaa sankarinsa melkoisen kammottaviin tilanteisiin kerta toisensa jälkeen.

Tarinassa vuorottelee Asken minäkerronnan kanssa toinenkin ääni, jonka lukija pian päättelee hønefossilaisesta lastensuojelulaitoksesta kadonneeksi tytöksi, jonka tapaus on innoittanut Milla Lindiä uusimman dekkarinsa juonenpunonnassa. Rakenne ei ole nykydekkareissa mitenkään tuore tai poikkeuksellinen, pikemminkin päinvastoin.

Heine Bakkeid: Paratiisin kutsu (Møt meg i paradis)
Suom. Jonna Joskitt-Pöyry.
Into 2020. 398 s.
Äänikirjan lukija Toni Kamula, kesto 10 h 30 min.


Painettu kirja arvostelukappale, äänikirja Nextoryn kokeilujakso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti