torstai 30. joulukuuta 2021

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita - Lumikuningattaren lumous

 


Lasten- ja nuortenkirjailija Hannele Lampelan uuden Talventaian tarinoita -sarjan aloitusosan Lumikuningattaren lumous ennakkokappale lojui sekin luvattoman pitkään luettavien kirjojen pinossani. En ole Lampelan tuotannosta mitään aiemmin lukenut, vaikka kirjailijan nimi kyllä kuulosti tutulta. Kustantamon esittelysivulla kerrotaan, että Lampelan tuotantoa on muun muassa Prinsessa Pikkiriikki -sarja. Lampela on saanut Kaarina Helakisa -palkinnon vuonna 2019. Lumikuningattaren lumous oli Arvid Lydecken -palkintoehdokas.

Ennakkokappaleen saatesanoissa kirjailija kertoo uuden sarjansa synnystä, että hän on halunnut kirjoittaa ylistyksen maailman parhaille tarinoille. ”Se on kertomus rikkinäisten vanhempien lapsille ja entisille lapsille.” Nämä teemat siis kietoutuvat yhteen tarinassa, joka on suunnattu noin 9–12-vuotiaille lukijoille, mutta joka sopii myös vähän nuoremmille ääneen luettavaksi.

Tarina alkaa päähenkilö Gretan ja tämän pikkuveljen Kain esittelyllä. Perhe muuttaa tiheään tahtiin etsien paikkaa, jossa elämä voisi olla onnellisempaa. Uusi koti muistuttaa Muumitaloa ruusuja tulvivan pikkukadun varrella, mutta yö sen suojissa on yhtä levoton ja pelottava kuin ennenkin. Gretan ikkunasta näkyy läheinen mäki, jonka nimi on Kukkukallio.

(Tässä vaiheessa minun oli pakko guuglata kirjailija, sillä päivittäinen työmatkani kulkee komean Kukkukallion ohitse. Kyllä vain, kirjailija onkin syntyjään Lohjalta!)

Ensimmäinen yö uudessa kodissa sujuu kuten tavallisesti. Vanhemmat riitelevät kovaäänisesti, ja Kai vilahtaa isosiskon viereen turvaan. Mutta aamulla Gretaa odottaa yllätys. Loppukesä on muuttunut yön aikana talveksi, Kukkukallion laelle on ilmestynyt iso harmaa rakennus, mutta kaikkein oudointa on, että Kai on kadonnut eivätkä vanhemmat tunnu edes muistavan perheessä koskaan pientä poikaa olleenkaan.

Mitä Kaille on tapahtunut? Greta päätyy veljeä etsiessään Kukkukalliolle ja sieltä kummallisen talon vaatekaapin läpi rinnakkaismaailmaan nimeltä Talventaika. Gretalle selviää, että hänet on hyväksytty kokelasjäseneksi Talventaian kiltaan ja Taianjultta-nimiseen kouluun opiskelemaan tarinankertojan taitoja. Saavuttaakseen killan täysjäsenyyden hänen on suoritettava koe, joka on jokaiselle kokelaalle erilainen. Gretan tehtävänä on pelastaa Kai voittamattoman Lumikuningattaren kynsistä.

Lampelan luoma maailma on tosiaan melkoinen kunnianosoitus tarinankerronnan taidolle ja satujen ja kertomusten lumoavalle maailmalle. Gretan seikkailu on oikeaa intertekstuaalisuuden ilotulitusta. Tunnistin siitä ainakin Narniaa, Harry Potteria, Liisaa Ihmemaassa, Peppi Pitkätossua, Annelia ja Onnelia, Pientä tulitikkutyttöä ja monia muita tunnettuja teoksia. Osaan viitataan aivan suoraankin, kuten H. C. Andersenin Lumikuningattareen.

Gretan seikkailu on jännittävä, mutta koska kyseessä on sarjan aloitusosa, ei liene paha juonipaljastus kertoa, että loppu on ainakin osittain onnellinen. Greta oppii itsestään ja perheestään tärkeitä asioita, jotka lohduttanevat niitä lukijoita, joilla on samanlaisia kokemuksia perhe-elämästä ja maailmasta. Opettavaisuus ei kuitenkaan ole häiritsevän alleviivaavaa tai sormea heristelevää.



Jatko-osa Lohikäärmeen kirous ilmestyy syyskuussa 2022.  Kustantamon esittelyn mukaan se kertoo uudelleen Prinsessa Ruususen ikiaikaisen myytin. Päähenkilö on tällä kertaa Gretan Taianjultassa tapaama äksy Are, jonka on Tarinankertojien killan jäseneksi päästäkseen selviydyttävä kaameasta tehtävästä. Valtava lohikäärme pitää vallassaan Ruusujen kaupunkia, ja vain Are voi tuhota verenhimoisen pedon. Mutta mistä tunnistaa hirviön ja kuka onkaan ruusujen todellinen vihollinen?

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita – Lumikuningattaren kirous
Otava 2020. 256 s.
Kannet Johanna Junkala.
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo, kesto 5 h 50 min.


Ennakkokappale. Äänikirja itse maksettu BookBeat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti