perjantai 8. toukokuuta 2020

Louise Penny: Kuukausista julmin
Kanadalaisen Louise Pennyn suositun ja palkitun Armand Gamache -dekkarisarjan suomennosprojekti on edennyt kolmanteen osaan, kun Kuukausista julmin ilmestyi Bazarin kustantamana. Sarjan kaksi aiempaa osaa Kuolema kiitospäivänä ja Kylmän kosketus ovat ilmestyneet suomeksi jo aiemmin, mutta nyt saatavilla on aivan uusi suomeksi ilmestynyt teos.

Jos on seurannut Gamachea ja hänen tiimiään sekä idyllisen Three Pinesin kylän asujaimistoa alusta alkaen, tapaa jälleen ilokseen tuttuja ihmisiä ja paikkoja. Mutta mainiosti Pennyn leppoisaan sarjaan pääsee sisään vaikka tästä kolmannesta osasta. Kirjojen varsinaiset rikosjuonet ovat kuitenkin täysin itsenäisiä, eikä Pennyllä ole tapana paljastaa aiempien osien juonia.

Murhajuonien ja ainakin murhamenetelmien keksimisessä Penny on näissä kolmessa dekkarissa osoittautunut harvinaisen taitavaksi. Käytetyt välineet ovat mielikuvituksellisia. Tällä kertaa uhri murhataan spiritistisessä istunnossa säikäyttämällä hänet kuoliaaksi.

Kuka oveluudessaan ennenkuulumattoman murhan toteutti, miten ja miksi? Näitä kysymyksiä Gamache alaisineen asettuu pääsiäisen jälkeisellä viikolla Three Pinesiin selvittämään. Valitettavasti murhapaikka sijaitsee synkeässä Hadleyn kartanossa, jonka näkeminenkin saa Gamachen ja monen muun niskakarvat pörhölleen. Onko kartano kirottu? Miksi kyläläiset halusivat mennä juuri sinne keskustelemaan henkien kanssa?

Gamachen keskittymistä kuitenkin häiritsee pahasti hyökkäys, jonka kohteeksi hän joutuu poliisiorganisaation taholta. Joku hänen lähipiiristään yrittää sabotoida hänen uransa eikä häikäile keinovalikoiman suhteen. Miten Gamache onnistuu säilyttämään maineensa ja uransa? Kehen hän voi luottaa? Onko omakaan tiimi täysin vedenpitävä? Lukija saa vihdoin tietää, mistä Arnotin tapauksessa oikein oli kyse ja miksi se on Gamachen kannalta niin ratkaiseva.

Tuttuun tapaan Olivierin tunnelmallisessa bistrossa nautitaan lukuisia herkullisia aterioita milloin milläkin kokoonpanolla. Myös Kanadan oikullinen sää pääsee jälleen esiin, samoin Three Pinesin viehättävä ympäristö. Taiteilijapariskunta Clara ja Peter ovat edelleen mukana, ja jälleen selvitellään myös heidän keskinäisiä kuvioitaan. Joko Claran tie menestykseen lopulta aukeaa? Entä miten Peter siihen suhtautuu?

Seuraava Armand Gamache -dekkari Kiveen hakattu kuolema ilmestyy jo syyskuussa. Silloin on luvassa suljetun paikan mysteeri, kun Three Pinesin kylän lähettyvillä sijaitsevassa syrjäisessä kartanossa tapahtuu murha keskellä sukukokousta. Sattumalta myös Gamache on sopivasti paikalla. Kanadassa ilmestyy tänä syksynä sarjan kuudestoista osa All the Devils are Here, joten leppeän kihelmöiviä lukuhetkiä on meille Gamachen ystäville vielä luvassa kosolti.

Louise Penny: Kuukausista julmin (The Cruellest Month)
Suom. Susanna Paarma.
Bazar 2020. 462 s.


Arvostelukappale.

3 kommenttia:

 1. Enpä ole edes huomannut, että tämä kolmas on ilmestynyt. Olen lukenut nuo kaksi ensimmäistä. Pidän tuosta Three Pinesin kylästä ja sympaattisista henkilöhahmoista.

  VastaaPoista
 2. Three Pines on mainio dekkarisarja. Tämä oli ensimmäinen kuunneltu Pennyni enkä ihan päässyt samoihin tunnelmiin (mukaan kylään ja tapahtumiin) kuin lukiessani kaksi ensimmäistä. Johtuneeko formaatista vai kirjasta? Joka tapauksessa aion lukea paperilta seuraavan.

  VastaaPoista
 3. This looks intriguing at the very least, and I am happy i can find it in english as well.

  https://aab-edu.net/

  VastaaPoista