perjantai 19. huhtikuuta 2019

Søren Sveistrup: Kastanjamies
Tanskalainen Søren Sveistrup on tehnyt mittavan uran tv-sarja- ja elokuvakäsikirjoittajana. Hänen tunnetuimpia töitään on Rikos-nimisen tv-sarjan käsikirjoitus. Sarjasta on tehty myös amerikkalainen versio Jälkiä jättämättä. Sveistrupin esikoistrilleri Kastanjamies on ollut heti kansainvälinen menestys, ja teoksen rakenteessa kyllä näkyvät tekijän käsikirjoitustaidot. On helppoa mielessään nähdä kirjan muuntuminen piinaavaksi tv-sarjaksi.

Kastanjamies alkaa melkoisilla verikekkereillä. Vuonna 1989 poliisi on hälytetty maatilalle, jonka eläimet harhailevat jälleen irrallaan. Päärakennuksessa poliisia odottaa karmea näky. Koko perhe on lahdattu. Teini-ikäiset lapset on ammuttu aamiaismurojen ääreen ja kylvyssä ollut äiti on hakattu raivoisasti kirveellä kappaleiksi. Joku käy myös poliisin kimppuun.

Nykyhetkessä tarina alkaa kohtauksella, jossa perheenäiti Laura Kjær surmataan oman talonsa takapihalla. Kyse ei ole mistään tavanomaisesta taposta, vaan naisen toinen käsivarsi on amputoitu paikan päällä. Leikkimökin kaiteeseen sidotun ruumiin vierelle on ripustettu pikkuinen kastanjoista ja tulitikuista askarreltu kastanjaukko, joka myöhemmin osoittautuu sarjamurhaajan allekirjoitukseksi ja tekijäksi, joka yhdistää murhat vuotta aiemmin tapahtuneeseen lapsen sieppaukseen.

Siepatun 12-vuotiaan Kristinen äiti, Tanskan sosiaaliministeri Rosa Hartung, on palaamassa töihin, kun Kristinen katoamisesta on kulunut vuosi. Rosan töihinpaluupäivän vastaisena yönä tapahtuu Laura Kjærin murha. Kristinen tapaus on selvitetty ja syyllinen on telkien takana, vaikka tytön ruumista ei ole löytynyt. Silti Lauran ja Kristinen tapausten välillä on yhdistävä tekijä. Lisää raakoja paloittelusurmia tapahtuu tiheään tahtiin, ja kaikkiin liittyy sama vihje. Poliisijohto on kuitenkin vastahakoinen uskomaan, että Kristinen tapauksen tutkinta ei ehkä sittenkään ole mennyt aivan putkeen.

Laura Kjærin murhaa alkaa selvittää hyvin epätodennäköinen kaksikko. Naia Thulin on nuori rikosetsivä, joka on täysin turhautunut työhönsä poliisin väkivaltayksikössä. Yksikkö on Naian näkökulmasta jämähtänyt menneeseen, eikä pätevällä naisella tunnu olevan etenemismahdollisuuksia. Hän onkin päättänyt hakeutua NC3:een, poliisin uuteen kyberyksiköön, ja karistaa väkivaltayksikön tunkkaisen pölyn harteiltaan. Sitä ennen olisi kuitenkin tutkittava Laura Kjærin tapaus uuden parin Mark Hessin kanssa.

Hess on lähetetty pikana takaisin Tanskaan Haagista, missä hän on toiminut maansa poliisivoimien edustajana Europolissa. Miehen tavoitteena on vain ja ainoastaan päästä mahdollisimman pian palaamaan kansainväliseen elämäänsä, eikä tanskalaismurha kiinnosta häntä pennin vertaa. Hess osallistuu työntekoon lähinnä sen verran, että saa lainattua autoa lattianhiomakoneen kuljettamista varten. Odotellessaan Haagiin paluutaan hän nimittäin remontoi vanhaa asuntoaan voidakseen myydä sen.

Murhatutkinnasta alkaa uskomaton kujanjuoksu, jossa murhaaja tuntuu olevan jatkuvasti poliisin käden ulottuvilla mutta samalla ainakin kaksi askelta edellä. Tutkijat tuntevat olevansa marionetteja, joiden naruista pirullisen ovela murhaaja jossain kulisseissa vetelee ja samalla nauraa ivallisesti. Tutkinnan ja murhaajajahdin tuoksinassa selviää yhä uusia kauheuksia uhrien taustoista. On lopulta selvää, että tekijä on joku aivan sisäpiiristä. Mutta kuka se voi olla? Vielä loppumetreillekin Sveistrup on onnistunut säästämään yllätyksiä lukijan varalle.

Kuten alussa totesin, Sveistrupin käsikirjoittajan lahjat ja kokemus näkyvät Kastanjamiehessä. Se on ehdottomasti positiivinen asia, kun ajatellaan juonenkuljetusta, lukuisia harhautuksia ja tiiviisti toistuvia piinaavia toimintakohtauksia. Romaani totisesti pitää otteessaan. Mutta joissakin ratkaisuissa paistaa tv-sarjamaisuus läpi negatiivisellakin tavalla, kuten muutamissa ratkaisukohdissa, jotka ovat aivan liian epäuskottavia. Mutta jos ne kykenee ohittamaan, on Kastanjamies melkoinen esikoistrilleri!

Søren Sveistrup: Kastanjamies (Kastanjemanden)
Suom. Antti Saarilahti.
Otava 2019.
Äänikirjan lukija Jarkko Pajunen, kesto 14 h 47 min.

Storytel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti