torstai 11. huhtikuuta 2019

Jane Harper: Kuiva kausi
Kaakkois-Australiassa sijaitsevan Kiewarran pikkukaupungin seuduilla ei ole satanut kahteen vuoteen. Joet ovat kuivuneet pohjia myöden, laitumet ruskistuneet ja lampaat kärsivät nälkää. Maanviljelijät on ajettu ahdinkoon, ja koko kaupunki taistelee elämästään. Tunnelma paahtavan kuuman auringon alla on yhtä tulenarka kuin rutikuiva maasto. Vain yksi pieni kipinä, ja helvetti on irti.

Kun Luke Hadler, hänen vaimonsa Clare ja kahdeksanvuotias Billy-poikansa löydetään haulikolla ammuttuina, kaikki tuntuvat olevan sitä mieltä, että Luken pinna on palanut. Jatkuva kuivuus on ajanut lammasfarmarin niin ahtaalle, että muuta poispääsyä ei enää ollut. Teko on järkyttävä ja kauhea, mutta hiljaa mielessään moni kaupunkilainen tuntuu ymmärtävän, miksi Luke teki mitä teki.

Melbournessa Keskusrikospoliisin talousrikostutkijana työskentelevä Aaron Falk palaa Kiewarraan ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen osallistuakseen Luken ja tämän perheenjäsenten hautajaisiin. Hautajaisten jälkeen Luken vanhemmat pyytävät, että Aaron selvittäisi, mitä oikeasti tapahtui. Luke ei voinut olla syyllinen, ei mitenkään, siitä hänen äitinsä on vuorenvarma. Mutta koska paikkakunnan poliisi Greg Racon oli ehtinyt olla toimessaan vasta viikon, tapaus annettiin toisen paikkakunnan poliisien tutkittavaksi, eikä heitä kiinnostanut muu kuin saada juttu nopeasti kasaan.

Aaron ei ole kovin innokas tarttumaan toimeen. Kiewarra nostaa pintaan lähinnä ikäviä muistoja, eikä Aaron selvästikään ole tervetullut paikkakunnalle. Luke on ollut aikoinaan hänen paras ystävänsä ja tämän äiti on ollut hänelle, äidittömälle pojalle, hyvin läheinen. Velvollisuudesta hän ottaa yhteyttä Greg Raconiin ja huomaa, että tämäkään ei ole oikein niellyt ilmeisimmältä näyttävää perhesurmaratkaisua.

Edellinen tragedia seudulla on tapahtunut kaksikymmentä vuotta sitten, kun Hadlerien naapuritilan teini-ikäinen Ellie-tytär hukkui jokeen. Ellie oli kuulunut Luken, Aaronin ja Gretchenin kaveriporukkaan. Tytön kuolema jäi selvittämättömäksi arvoitukseksi. Hukuttautuiko Ellie tarkoituksella? Jos, niin miksi? Vai liittyikö hukkumiseen sittenkin jotain muuta? Vähitellen lukijalle selviää, että Aaron liittyy jollain tavalla tähän kuolemantapaukseen ja että se on ollut syy siihen, miksi isä ja hän ovat aikoinaan lähteneet Kiewarrasta.

Aaron alkaa vähitellen vakuuttua, että Ellien kuolemalla saattaa olla jotain tekemistä Hadlerien surman kanssa. Mutta mitä? Entä miten todistaa se? Mitä enemmän Aaron ja Greg murhia penkovat, sitä vihamielisemmäksi ja uhkaavammaksi tunnelma Kiewarrassa muuttuu.

Kuiva kausi on englantilais-australialaisen toimittaja-kirjailija Jane Harperin esikoisteos, joka aloittaa Aaron Falk -sarjan. Sarjassa on toistaiseksi ilmestynyt kaksi teosta, Kuiva kausi eli The Dry (2016, suom. 2019) ja Force of Nature (2017). On mielenkiintoista aikanaan lukea kakkososa (ja toivottavasti lisääkin) ja nähdä, miten Aaron Falkista tulee sarjan päähenkilö. Kuivassa kaudessa on hänen omalla menneisyydellään keskeinen sijansa, mutta siihen liittyvät arvoitukset tulevat ratkaistuiksi.

Kuiva kausi alkaa melkoisen tyrmäävästi, sillä Hadlerin perheen raa’an teurastuksen jälkien kuvaus on puistattavaa luettavaa. Heti perään kerrotaan takaumassa, miten Ellie Deaconin ruumis aikaan löytyi joenrannasta. Onneksi tahti tästä sitten vähän rauhoittuu, kun Aaron ja Greg ryhtyvät kasaamaan tapahtumien palasista kokonaisuutta. Työ on hidasta ja miehet ovat jo menettää kokonaan uskonsa, mutta sitkeä selvitystyö tuo lopulta tuloksia.

Yllättävän virkistävää oli vaihteeksi lukea dekkari, joka sijoittuu Australiaan. Miljöökuvauksessa Harper on taitava. Australialaisen maaseudun karu kauneus ja nurkkakuntaisen pikkukaupungin sisäänpäin kääntynyt ja tunkkainen punaniskahenki huokuvat tarinasta. Kaksikymmentä vuotta on lopulta lyhyt aika, eivätkä nuoruuden kokemukset kovin helposti pyyhkiydy pois. Tarvitaan vain pieniä vihjeitä, niin asiat ja tunteet nousevat pintaan. Sen Aaron saa huomata niin hyvässä kuin pahassakin.

Jane Harper: Kuiva kausi (The Dry)
Suom. Mari Hallivuori.
WSOY 2019. Äänikirjan lukija Iikka Forss, kesto 11 h 3 min.


Äänikirja Storytel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti