torstai 22. joulukuuta 2011

Joululukemiset jonoon?

Viime vuoden joulukuun kolmantenatoista olen kirjoittanut joululoman lukusuunnitelmistani. Loma on jälleen käsillä ja lukusuunnitelmiakin on. Vuosi sitten olen näihin aikoihin juuri lopetellut Denise Minan dekkarin Päätös, joka nimensä mukaisesti päätti kolmiosaisen sarjan. Kirjoitin sittemmin sarjasta ja ylipäätään sarjamaisuudesta tänne. Minalta on ilmestynyt uusia kirjoja, joista lukematta mutta hankittuna (taisi jostain alesta tarttua mukaan) on Veripelto-niminen dekkari.

Olen lueskellut joulun alla myös novelliantologiaa Moralla murhaa mukavasti, jossa neljä salonseutulaista kirjoittajaa julkaisi rikosnovelleja. Tilasin kirjan suoraan kirjoittajilta, ja alkuunkin pääsin, mutta sitten kirja jäi jostain syystä roikkumaan ja pyörimään yöpöydälleni. Uutta puhtia lukemiseen sain, kun kirja kesällä voitti toisen palkinnon Möllärimestari-kilpailussa. Kilpailu on tarkoitettu omakustannekirjoille, ja Mora kilpaili novelliantologiasarjassa. Palkinnon jälkeen ehdotin kirjasta juttua paikallislehteen, ja ilokseni idea hyväksyttiin, luin kirjan, kirjoitin jutun ja se julkaistiin. Nyt samainen nelikko on jo kirjoittanut toisen kokoelman Rakkaudella sinun – kuolema, josta minulta pyydettiin juttu lehteen. Sen pitäisi ilmestyä ihan näinä päivinä.

Joulun alla suunnittelin lukevani työkavereilta lainatut dekkarit Kuin hiipuva hiillos (Annika Sjögren) ja Pakenija (Thomas Boström). Molemmat luinkin ja niistä myös kirjoitin tänne. Sjögrenistä pidin sen verran, että alennusmyynnistä lähti mukaan Ei liikahda lehtikään. Tosin se on vielä lukematta.

Äidiltä lainattu Amy Tanin Rouva Chenin henki tuli suunnitelman mukaan luettua, mutta Richard Masonin Meren huoneissa joutui olemaan lainassa syysloman yli, ennen kuin se pääsi luettavaksi. Nyt sekin on jo palautettu omistajalleen. Masonin Muistojen huoneet minulla on ollut jo pitkään, mutta antikkakäynnillä sorruin ostamaan myös romaanin Yhdessä. Lukematta vielä kummatkin. Gil Courtemanchen Kigalin sunnuntait on vieläkin lainassa. Saapa nähdä, miten sen kanssa käy. Yritetään!

Kirjastosta lainatut Susanna Alakosken Hyvää vangkilaa toivoo Jenna ja Margaret Atwoodin Herran tarhurit luin muistaakseni vasta loman jälkeen. Alakoski oli oikein hyvä, mutta Sikalat odottaa vieläkin hyllyssä. Atwoodiin ihastuin todella, ja olen vuoden aikana hankkinut hänen kirjojaan parikin. Lisäksi luin kirjastosta lainaamani Sokean surmaajan keväällä.

Loppujen suunnitelmien kanssa kävi sitten hullummin. Rimmisen Nenäpäivä on edelleen lukematta, samoin Salmelan 27 kertaa kuolema (vai mikä se nyt oli) ja Pulkkisen Totta. Viimeksi mainitun olen jo luvannut lukea ensi vuonna.

Mutta mitä sitten tänä lukusesonkina? Kirjoja on jonossa tuhottomasti J! Jonon kärkipäätä kahisuttelevat ainakin Simo Pajusen Kaarti, Irja Sinivaaran Kevään hämärä ja mielenkiintoinen, vasta tammikuussa virallisesti ilmestyvä uutuus eli Emma Donoghuen Huone. Töistä laahasin myös Vilja-Tuulia Huotarisen voittoisan Valoa valoa valoa. Siitä jo ehdin ensimmäisen luvun jossain välissä lukeakin. Töistä toin myös äänikirjaversion Marja-Leena Tiaisen kirjasta Alex ja pelon aika. Se olisi hyvä ehtiä kuunnella ennen töihin paluuta, sillä tarkoitus olisi luettaa kirjaa asiakkailla. Kuunneltavaa on kyllä kosolti muutenkin. Kesken ovat sekä Hirvisaaren Minä Katariina että Hotakaisen Jumalan sana. Kuuntelujonossa ovat vielä Agatha Christien Seitti, Karo Hämäläisen Erottaja ja Katja Ketun Kätilö, josta odotan paljon.

Ehkä en tänä vuonna lupailekaan sen tarkemmin. Katsotaan, mitä käteen osuu. Nyt toivotan kaikille oikein lukuisaa joulua sekä kirjallista uutta vuotta!


Kiskossa 22.12.2011

5 kommenttia:

 1. Huone kiinnostaa minuakin kovasti! Muuten minulla on kesken Sieppari ruispellossa, joka on kiinnostava, mutta johon en ole ehtinyt koskea pariin päivään. Lisäksi aion paneutua ainakin Queen-historiaan. Sallan pienviljelijä-haasteen tiimoilta haaveilin lukevani joulunpyhinä Kalle Päätaloa, mutten lupaa mitään: jouluna ei stressata!

  Oikein ihanaa ja rentouttavaa joulua!

  VastaaPoista
 2. Jep, ei liikaa stressiä...pinossa on muutama kirja mutta ei pidä mainita ennen kuin ne on luettu :)

  VastaaPoista
 3. Minun pitäisi jotenkin saada pino uusia suomalaisia vielä luettua ennen vuodenvaihdetta =) Saa nähdä kuinka käy! Meilä on ainakin yksi sama kirja joulun lukulistalle...

  Odotan muuten kiinnostuksella mielipidettäsi siitä miten Huone toimi suomennoksena; alkukielisessä oli muutama jännä niksi, jotka eivät ehkä ihan suorilta käänny.

  VastaaPoista
 4. Ihanaista joulunaikaa ja varmasti ansaittua lomaa! Olkoon paketeissasi lukemattomia kirjoja =)

  VastaaPoista