tiistai 9. kesäkuuta 2020

Kari Levola: Harju
Vuosi sitten tartuin kiinnostuneena kirjallisuuskonkari Kari Levolan esikoisdekkariin Live Evil, jossa tutustuttiin Raistola-nimiseen rikospoliisiin. Olen silloin kirjoittanut lukutunnelmistani kirjan äärellä muun muassa näin:

Levolan tyyli on leppoisan jutustelevaa ja kesti hetken päästä sinuiksi Raistolan kertojanäänen kanssa. Mutta ei kaveri lopulta hassumpi ole, vaikka esittääkin karskia mörökölliä. Liiasta realismista ei tarinaa voi syyttää, mutta jos antautuu tarinan vietäväksi, tulee kyllä viihdytetyksi. Lisäpinnat napakkuudesta. 

Minun piti lukea toinenkin Raistola-dekkari Harju, ennen kuin kunnolla tajusin, että Levolahan kirjoittaa lempeää poliisidekkarin ja toimintatrillerin parodiaa.

Harju-nimi viittaa Punkaharjuun, jonne Raistola on passitettu sydänkohtauksensa jälkeen kuntoutukseen kylpylähotelliin. Kuntoutusviikkoon osallistuu muitakin poliiseja ja poliisilaitosten henkilökuntaa eri puolilta Suomea. Joukossa on myös iloinen naisporukka Raistolan omalta poliisilaitokselta.

Läheisellä Kartanohotellilla järjestetään sattumoisin samaan aikaan korkean tason tapaaminen, kun presidentit Niinistö ja Putin kokoontuvat siellä esikuntineen ja pitävät medialle yhteisen tiedotustilaisuuden. Raistola on niittänyt mainetta kansainvälisten rikollisten nappaajana, joten hänen saapumisensa Punkaharjulle herättää heti eri tahoilla kiinnostusta ja huhuja. Raistolan kuntoutusta pidetään yleisesti vain heikkona peitetarinana.

Oikeasti Raistola on kuntoutuksen tarpeessa, sillä kunto ei ole kaksinen sairaalareissujen jäljitä. Pienikin fyysinen ponnistelu saa miehen hengästymään. Ongelmista on tietenkin yllättävän vaikea puhua kenellekään. Kuntoutus jää kuitenkin sivurooliin, kun heti Raistolan toisena kylpyläpäivänä hotellin lähistöltä löytyy murhan uhri tikkataulutelineeseen ripustettuna. Raistola huomaa yllätyksekseen tunnistavansa uhrin…

Lisääkin miestä kylmenee jo ennen presidenttien näyttävää saapumista Punkaharjun maisemiin. Mutta liittyvätkö murhat presidentteihin, venäläisiin hämäräbisneksiin vai kenties Raistolaan itseensä? Juoni on monipolvinen ja yllätyksellinen, mutta onneksi Raistola saa ratkaisuun vetoapua kauniilta Helenalta.

Levola jatkaa myös napakalla linjalla, sillä Harjussa on vain rapiat 150 sivua mittaa. Niistäkin Levola on halunnut käyttää merkittävän osan kertomalla yksityiskohtaisesti, miten junalla matkustetaan Punkaharjulle, mitä kuntoutuksessa syödään aamupalalla ja millainen on kylpylähotellin pohjaratkaisu. Murhatutkinnasta sen sijaan ei kerrota juuri mitään, mikä tietysti on linjassa sen kanssa, että Raistola on sairauslomalla eikä työkomennuksella. Mutta yhtä kaikki Raistola uusine ystävineen joutuu silmätysten tappajan kanssa ennen kuin tapaus on edes jotenkuten paketoitu.

Jos vanhenevan rikospoliisin aavistuksen kapinalliset aivoitukset kiinnostavat, Harju on ihan mukava välipala dekkarinälkään. Mutta kovin vakavasti sitä ei kannata ottaa.

Kari Levola: Harju
Robustos 2020. 153 s.


Arvostelukappale.
Nicci Frenchin Murheellinen maanantai aloitti kesän 2020 dekkariviikon blogissani eilen 8.6.2020. Kari Levolan Harju on dekkariviikon toinen dekkarini. Koko viikon ajan on siis luvassa dekkarijuttuja niin Kirsin kirjanurkassa kuin monissa muissakin kirjablogeissa. Listan mukaan ilmoittautuneista blogeista voit kurkatan Luetut.net-blogista.

Perinteinen kesän #dekkariviikko on Kirjakauppaliiton järjestämä tempaus.
2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Ihan on uusi tuttavuus minulle. Kiinnostuin tästä todella, koska tapahtumat sijoittuvat Punkaharjulle, jossa meillä on kesämökki. Ja itse asiassa olin Punkaharjulla juuri tuolloin, kun siellä oli Putinin ja Niinistön tapaaminen. Kiitos vinkistä ja hyvää dekkariviikon jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta!
    Ei taida tulla äänikirjaksi, mutta on sen verran lyhyt, että voisi mennä painettunakin...

    VastaaPoista