torstai 11. kesäkuuta 2020

Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee


Saaralla ei täydellisestä ulkokuoresta huolimatta pyyhi hyvin. 27-vuotias bikinifitneskisaaja jäi kisoissa mitalisijojen ulkopuolelle, koska alkoi taas pakonomaisesti vähentää syömistään ja omatoimisesti lisätä treeniään. Häviö harmittaa ja itseinho alkaa vyöryä yli äyräiden. Sitten tulee pikaero avopuolisosta. Kaiken kruunuksi äiti on mennyt lupaamaan, että Saara voi mennä tuuraamaan tätiään Tiinaa ja vetämään tämän puolesta suvun kotitalolle Lappiin sovittua ruskajoogakurssia.

Saara palaa lapsuudenmaisemiinsa todella vastahakoisesti. Hän ei ole käynyt Tiinan luona kymmeneen vuoteen. Viimeinen kesä pohjoisessa on päättynyt tragediaan, jota Saara ei ole pystynyt käsittelemään. Kolmen nuoren tytön, Annan, Elisen ja Saaran, muodostama tiivis porukka on hajonnut lopullisesti. Saara ei ole tavannut kolmikon yhteistä ihastusta Aleksiakaan tuon kesän jälkeen. Nyt menneisyys on pakko kohdata, mutta kestääkö Saara sitä? Mikä on lopulta totuus vuoden 2005 kesän omituisista tapahtumista?

Joogakurssi pyörähtää käyntiin melko mukavasti, vaikka yksi osallistujista onkin Saaran järkytykseksi Anna. Mukana on myös freelancetoimittaja Mikael, joka haluaa tehdä jutun joogakurssista ja sen paikasta, paholaisen majataloksi kutsutusta rakennuksesta sekä viereisestä Luuräme-nimisestä suosta. Mikael on myös kiusallisen kiinnostunut kymmenen vuoden takaisesta kuolemantapauksesta ja esittää Saaran mielestä epämukavia kysymyksiä.

Yksi teistä kuolee on Jenni Multisillan esikoisteos, jota luonnehditaan takakannessa ovelaksi psykologiseksi trilleriksi. Suostun mielihyvin allekirjoittamaan tuon luonnehdinnan. Lukija on Saaran kertojanäänen armoilla, eikä häneen taida lopulta olla paljon luottamista. Saaralla on hyvin hatara käsitys kesän 2005 tapahtumista, eikä hän tunnu saavan vastauksia irti kenestäkään.

Multisilta on rikkonut tarinan kronologian perusteellisesti. Nykyhetken tapahtumat etenevät pääpiirteissään joogaretriittiviikon tahdissa, mutta vuoteen 2005 sijoittuvat takaumat taas kulkevat pääosin takaperoisesti syyskesästä kohti kesän alkua. Lukijalle selviää kuitenkin nopeasti, että Saaran syömishäiriöllä ja siihen liittyvällä itseinholla on juurensa tuossa kesässä.

Tyttöporukka on sairastunut kummalliseen joukkoanoreksiaan, jossa kalorien laskemisesta, syömättömyydestä ja kuntoilusta on tehty sairas kilpailu sääntöineen ja rangaistuksineen. Palkintokin on asetettu. Mutta kuka lopulta on kontrolloinut ja manipuloinut ketä?

Kuvioon liittyy vielä yliluonnollisiakin aineksia, sillä Saaran suvun kotitalon rakentaneeseen isoisään liittyy legendoja, joiden mukaan talon rakentamisessa on avustanut itse Piru. Viereisellä Luurämeellä asuu väkeä, henkiä, joiden kanssa Tiina on koko elämänsä ajan pyrkinyt yhteyteen. Kesällä 2005 Tiina on tuonut väeltä viestin, jonka mukaan yksi Saaran ystäväporukasta kuolee.

Ennustus jää pahaenteisenä kaikumaan tyttöjen nälkiintyneisiin mieliin eikä jätä rauhaan. Kauhukseen Saara saa saman viestin myös joogaviikon aikana useampaan kertaan eri tavoin. Kuka uhkailee tai pelottelee häntä? Aleksi tai Anna? Joku muu ryhmästä? Joku, joka ei ole näyttäytynyt? Se, jonka talon kissat aistivat mutta jota ihmiset eivät näe?

Syömishäiriötä käsitellään romaanissa paljon ja perusteellisesti, jopa väsyttävyyteen asti. Ehkä vähän vähempikin olisi riittänyt? Toisaalta ilmiö liittyy kyllä kiinteästi juoneen ja selittää osaltaan tapahtumia ja esimerkiksi Saaran henkilöä. Mietin myös, kuinka olennaista lopulta väen ja muun yliluonnollisen aineksen mukaan ottaminen oli. Ne lisäävät kauhuelementtejä tarinaan, joka olisi kantanut kyllä ilmankin. Toisaalta ne paljastavat, kuinka vaikutuksille altis ihmismieli toimii paineistetuissa tilanteissa.

Mielenkiintoinen esikoisromaani siis taas. Multisillan nimi kannattaa pistää muistiin vastaisenkin varalle.

Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee
Like 2020. 423 s.
Äänikirjan lukija Outi Vuoriranta, kesto 10 h 14 min.


Arvostelukappale. Äänikirjan kuuntelin Nextoryn tutustumistarjousjaksolla.


Jenni Multisillan Yksi teistä kuolee on neljäs #dekkariviikko-juttuni. Osallistun sillä myös Helmet 2020 -lukuhaasteeseen kohtaan 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja.


#dekkariviikko kirjablogeissa 2020 -juttuni:

Nicci French: Murheellinen maanantai 
Kari LevolaHarju 
Elina BackmanKun kuningas kuolee
Jenni MultisiltaYksi teistä kuoleeKoko viikon ajan on siis luvassa dekkarijuttuja niin Kirsin kirjanurkassa kuin monissa muissakin kirjablogeissa. Listan mukaan ilmoittautuneista blogeista voit kurkatan Luetut.net-blogista.

Perinteinen kesän #dekkariviikko on Kirjakauppaliiton järjestämä tempaus.
1 kommentti: