tiistai 11. kesäkuuta 2019

Marko Immonen: Kostonhautoja
Lahtelaisen ekonomi Mika Liinan elämä tuntuu olevan kohtalaisen mukavasti järjestyksessä. Lapsuudenkaveri Jarkon kanssa perustettu tietoturvafirma on menestynyt mainiosti. Oma poika Juuso opiskelee oikeustieteellisessä ja on jo aloittanut hänkin isän ja kummisedän firmassa työskentelyn. Juuson äiti on kuollut pojan ollessa parivuotinen, eikä uutta rakkautta ole Mikan elämään löytynyt, mutta hyvin sujuu näinkin.

Eräänä myöhäissyksyn iltana Mikan maailma kuitenkin romahtaa. Juuso on pahoinpidelty rajusti baari-illan jälkeen. Tajuton poika kiidätetään Helsinkiin operoitavaksi. Onko Juusolla aivovamma? Onko poika mahdollisesti halvaantunut? Tapahtunutta alkaa selvitellä rikoskonstaapeli Jukka Sirén, joka ei Mikan mielestä tunnu saavan oikein mitään konkreettista aikaan. Kuka teki tämän hänen pojalleen? Miksi Juuso ei muista mitään viimeisestä vuorokaudesta ennen pahoinpitelyä? Ja miksi poika tuntuu suhtautuvan isäänsä niin penseästi, jopa vihamielisesti?

Mika käy poikansa asunnolla Helsingissä ja löytää hämmästyksekseen sieltä oman firmansa papereita. Juuso näyttää tehneen omin lupineen joukon kauppoja Luxemburgissa sijaitsevan yhtiön kanssa. Mihin Juuso on tarvinnut rahaa? Mika on aikanaan hankkinut Juusolle asunnon Lahdesta, mutta kun poika on aloittanut opiskelut Helsingissä, tämä on vuokrannut sen. Nyt asunnossa majailee kummallinen kaksikko, Emma ja Roni. Mikä ote heillä on Juusosta? Ainakaan he eivät maksa vuokraa asunnostaan. Liittyykö kuvioon huumeita?

Entä mistä kummasta ilmestyi valtavankokoinen korsto, joka löi ja potki Juusoa Lahden kadulla? Joku vaalea nainen houkutteli Jarkon ulos baarista kesken illan. Kuka nainen oli? Poliisikaan ei ole aivan toimeton, vaan onnistuu jäljittämään silminnäkijöitä. Näiden vihjeiden perusteella Mika pääsee omituisen Havanna-jengin jäljille. Kuvioon tuntuu liittyvän Maken korjaamo -niminen yritys Nastolassa, eikä Mika malta olla lähtemättä kohtalokkaalle tutkimusreissulle yön pimeydessä.

Kuulostaako tapahtumatäyteiseltä jännitysromaanilta? Kyllä vain, ja kaiken lisäksi yllä kuvaan ylimalkaisesti vasta Marko Immosen kolmannen teoksen Kostonhautoja alkuasetelmaa! Mika selvittelee siis poikansa pahoinpitelyn tekijää ja tämän motiiveja, ja syyllinen motiiveineen näyttääkin selviävän – yhä uudelleen. Vedenpitäviltä vaikuttavat todisteet viittaavat vuoron perään kaikkiin Mikan ja Juuson lähipiiriin kuuluviin luottohenkilöihin. Siltoja palaa ja välejä katkeaa yhä kiihtyvään tahtiin, ja miehet ovat yhä enemmän hämmennyksissään.

Hämmennyksissään on jälleen lukijakin, hyvällä tavalla siis. Kuvio näyttää ratkeavan yhä uudelleen, mutta kun sivuja on vielä tuhti nippu jäljellä, on selvää, että Immosella on vielä jokin tai pikemminkin joitakin yllätyksiä varattuna. Lukija pääsee seuraamaan myös toista juonilinjaa, joka liittyy Ruotsiin ja samaiseen Juuson johdannaiskauppoihin liittyvään luxemburgilaisyhtiöön ja sen mystiseen johtaja Araan. Juonilinjat yhdistyvät oikeaoppisesti ennen pitkää, ja loppurytinät käydään Suomessa.

Kuten kahdessa aiemmassakin trillerissään Immonen kirjoittaa jälleen lyhyitä lukuja ja tekee taitavia leikkauksia kohtauksesta toiseen. Lukemattomia kertoja henkilöt jäävät pirullisen jännittävään tilanteeseen, kun kerronta heittääkin lukijan aivan toisaalle. Kaikkia käänteitä ei selitetä auki sen kummemmin, vaan henkilöiden pariin palataan ehkä tovi tai pari myöhemmin. Kuitenkin koko ajan tuntuu tapahtuvan jotain, välistä paljon samaan aikaan eri paikoissa. 

Henkilöitäkin on jälleen runsaan laisesti, joten lukija joutuu välillä pinnistelemään pysyäkseen vauhdikkaissa käänteissä mukana. Loppuun asti joutuu myös miettimään, kehen kirjan nimellä oikein viitataan. Kuka on kostonhautoja, pirullinen hämähäkki, joka kärsivällisesti vaanii saalistaan seittinsä keskuksessa ja nauttii katsellessaan uhrinsa rimpuilua verkon säikeissä?

Marko Immonen: Kostonhautoja
Myllylahti 2018. 423 s.


Arvostelukappale.

Mika ja Juuso Liina tavataan uudelleen Marko Immosen syksyllä 2019 ilmestyvässä trillerissä Syntien perukirja.

Marko Immosen aiemmat teokset:

Kuoleman koeaika (2016, Myllylahti)
Murhapaikanhakijat (2017, Myllylahti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti