maanantai 11. kesäkuuta 2018

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla
Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen pari vuotta sitten ilmestynyt taidedekkari Nainen parvekkeella on ollut mielestäni mielenkiintoinen romaani mutta heppoinen dekkari. Siinä tutustuttiin taidedokumenttiohjaaja Salome Virtaan sekä Tuomas Joenmaahan ja tämän iäkkääseen taideharrastajaisään A. S. Joenmaahan. Mukana oli myös Albert Edelfeltin klassikkomaalaus Nainen parvekkeella ja siihen liittyvä arvoitus.

Sarjan kakkososassa Sakset tyynyn alla tavataan samat keskushenkilöt. Salome on asettunut Berliiniin, mutta onnistuneesta Edelfelt-dokumentista huolimatta uusia työtilauksia ei ole tullut. Rahat ovat lopussa. Tuomas saapuu kaupunkiin ja kertoo aikovansa perustaa sinne gallerian ja tarjoaa Salomelle työtä. Rahalle olisi käyttöä, mutta armopaloja Salome ei suostu ottamaan. Lisäksi hän on kiinnostunut erikoisista murhista, joissa sattumanvaraisilta vaikuttavien uhrien rintaan on kiinnitetty kuva Fredrick Elwellin maalauksesta Girl with a Cigarette.

Murhat ovat tapahtuneet Antwerpenissä ja Salome kuulee niistä satunnaiselta belgialaiselta rakastajaltaan. Mies on selvästi innostuneempi orastavasta suhteesta kuin Salome ja kutsuu tämän luokseen Antwerpeniin. Koska murhat eivät jätä Salomea rauhaan, hän päättää matkustaa kaupunkiin ja alkaa penkoa tapauksia, vaikkei mies niin kovin kiinnostakaan. Poliisi ei ole saanut tutkimuksiaan juurikaan eteenpäin.

Salomen säntäilyjen lomassa lukija tutustuu sodanaikaiseen kirjeenvaihtoon. Siinä Antwerpenissä asuva ompelijatar Margot kirjoittaa kirjeitä vastarintaliikkeeseen kuuluvalle sulhaselleen. Ajat ovat kaikin puolin kovat. Margot saa yllättäen ison tilauksen korkean natsiupseerin vaimolta. Rouvan juhlapuvusta tulee upea, mutta pahaksi onneksi upseeri kiinnostuu liikaa sievästä ompelijattaresta.

Lukijalle on selvää, että kirjeissä kuvatut tapahtumat liittyvät jollain tavalla Salomen tutkimuksiin, koska vuonna 1941 ompelijatar istuu Antwerpenissä Elwellin mallina pientä maksua vastaan. Hän on siis maalauksen salaperäinen nainen. Kestää pitkään, ennen kuin Salome edes tajuaa ryhtyä selvittämään maalauksen naisen alkuperää, mutta se kuitenkin on lopulta jutun avain, kuten lukija on odottanutkin.

Nainen parvekkeella -romaanissa en ollut kovin ihastunut Salomen ja A. S. Joenmaan sähköpostikirjeenvaihtoon, mutta tässä kakkososassa kirjeosuus on jollain tapaa luontevampi ja oikeastaan koko tarinan kiinnostavin osuus. Sen sijaan realistisuutta dekkarijuonelta kaipaaville Sakset tyynyn alla ei ole kovin helppo nieltävä. Salome häärii ’tutkimuksissaan’ jokseenkin kummallisesti ja epäjohdonmukaisesti. Lukija joutuu nielemään melkoisen määrän uskomattomia yhteensattumia, ennen kuin juttu on saatu onnellisesti ratkaistua.

Olisin halunnut kuristaa ’hurmaavan mutta omapäisen’ Salomen useampaan otteeseen. Ei minua haittaa Salomen vapaamielinen ja itsellinen suhtautuminen petikumppaneihin, mutta tapa, jolla hän kohtelee kaikkein lähimpiään on anteeksiantamatonta! Mikään työ ei ole niin kiinnostavaa ja vangitsevaa saati tärkeää, että sen varjolla voi olla sikamainen perheelleen. Hyi, Salome!

Elwellin maalaus ja sota-ajan tapahtumien kuvaus ovat mielestäni ehdottomasti tämän teoksen parasta antia. Kaikesta urputuksestani huolimatta dekkarijuonikin on huomattavasti aloitusosaa toimivampi, vaikka kaukana realistisesta. Mutta viihdyttävä Sakset tyynyn alla on, ja uskonpa lukevani seuraavankin Nuotion ja Soinisen taidedekkarin.

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla
Bazar 2018. 302 s.

Arvostelukappale.

Juttu on osa Dekkariviikko kirjablogeissa -tempausta.
Sain kirjan arvostelukappaleen keväällä Bazarin kirjaesittelytilaisuudessa ja siinä on molempien tekijöiden nimmarit ilman muuta omistusta. Pistetään tämä signeerattu kappale nyt jakoon Dekkariviikon kunniaksi. Jos haluat osallistua arvontaan, laita kommentti alle yhteystietoinesi. Arvon kirjalle uuden omistajan sunnuntaina 17.6.2018 klo 18.00 mennessä osallistuneiden kesken.

10 kommenttia:

 1. Parasta on taideteoksen esittely ja siihen liittyvät tarinat. Mutta sekä Nainen parvekkeella, jonka perusteella aloin inhota Edelfeldtiä, että Sakset tyynyllä ovat kivaa genreä. Seuraavaan osaan tartun varmasti, mutta siinä voisikin tarina edetä hieman vähemmän poukkoilematta, vaikka Salomen kaikkia särmiä ei tietenkään tule latistaa.

  VastaaPoista
 2. Luin ekan osan ja kiva olisi tutustua myös tähän kakkososaan.

  VastaaPoista
 3. Tämä oli mukavaa, lepppoisaa ja koukuttavaa luettavaa. Kuvataiteen ystävänä olen ihastunut dekkarisarjan ideaan. Salomea sen sijaan miltei inhoan, kumpa hän olisi vähemmän egoistinen ja tosiaankin myös vähemmän sählä.

  T. Lumiomenan Katja

  VastaaPoista
 4. Kirja kiinnostaa. Nuotion tunnen ennestään, mutta en Soinista. Hyvää kesää

  VastaaPoista
 5. Luettu ja tykätty !
  Kevyttä, helppoa kesäluettavaa laiturin nokassa tai aitan viikeydessä, kun sataa. Kieli on hyvää, tarina rauhallinen ja sujuva, monenlaiselle lukijalle sopiva.

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut Eppu Nuotiota ja tykännyt, joten tämäkin kiinnstaa.

  VastaaPoista
 7. Hei, Nainen parvekkeella oli mukava lukukokemus. Jatkoa olisi kiva lukea. Eli arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
 8. Eppu Nuotiota olen lukenut aiemmin ja tämänkin kesädekkarin mielelläni lukisin. Etenkin jos päähenkilö on "kuristettavaa" sorttia :D Sellaisessa päähenkilössä on tarttumapintaa. hyvahuomen at gmail piste com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut, Pirja! Kirja lähtee Sinulle kesälukemiseksi. Laitan sähköpostia tulemaan!

   Poista