keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Niina With: Lähettäjä tuntematonMyllylahti-kustantamon kustannuspäällikkö Niina With on jo pitkän linjan kirjailija, sillä esikoisdekkari Lähettäjä tuntematon on hänen kahdeksas julkaistu teoksensa. Aikaisemmasta tuotannosta olen ehtinyt lukea vain chick lit -genreen lukeutuvan Taisit narrata, Stella.  Kirjoittaminen sujuu Withiltä ammattimaisen varmasti ja vaivattomasti, ja dekkarin lukeminen kävi luonnikkaasti. Viihdyinkin oikein mainiosti, vaikka mitään mullistavan järisyttävää en teoksen parissa kokenutkaan.

Lähettäjä tuntematon -dekkarissa on kaksi päähenkilöä: espoolainen Maa-kustantamon kustannustoimittaja Laura Sirola ja seinäjokinen toimittaja Sami Vilén. Laurakin on eteläpohjalainen juuriltaan. Samin perhe on kokenut syksyllä salaperäisen kriisin, jonka seurauksena vaimo Hannele on masentunut ja pitkällä sairauslomalla. Laura on eronnut snobistisesta ja määräilevästä Viljosta ja koettaa sopeutua taas elämään yksin ja päättämään omista asioistaan. Kummallakin on myös työstressiä, koska molempien alat ovat murroksessa ja YT-neuvottelujen uhka leijuu alituiseen pään päällä.

Samaan aikaan ja toisistaan tietämättä kumpikin saa kummallisen yhteydenoton. Lauralle tarjotaan käsikirjoitusta, joka koukuttaa hänet kummallisesti uhkaavalla ja samalla omituisen todentuntuisella tunnelmallaan. Lähettäjään ei kuitenkaan saa yhteyttä. Samille tarjotaan tilaisuutta osallistua journalistiseen tutkimukseen rahapalkkiota vastaan. Arveluttavan tarjouksen tekijä haluaa kuitenkin pysyä tuntemattomana.

With tihentää mukavasti tunnelmaa teoksen alkupuolella, ja kun Lauran ja Samin polut risteävät, alkaa tulla toimintaakin mukaan. Hieman ote kirpoaa keskivaiheen jälkeen ennen loppukiihdytystä ja ratkaisua. Vaikka syyllisen paljastuttua motiivi vaikuttaakin melkoisen heppoiselta ja kaukaa haetulta, on loppu sutjakka eikä sorru turhaan rautalankamallin vääntämiseen.


Parasta antia dekkarissa oli mielestäni kustannusmaailman todentuntuinen kuvaus. En muista ennen lukeneeni dekkaria, jossa kustannustoimittaja on mukana ratkaisemassa rikosta. Myös toimittajan työn ja pikkulapsiperheen arjen kuvaukset ovat realistisia mutta eivät liiallisilla yksityiskohdilla raskautettuja.

Niina With: Lähettäjä tuntematon
Myllylahti. 282 s.

Vuoden johtolanka 2017 -ehdokas.

4 kommenttia:

 1. Ok. Kiitos mielipiteistä.
  Mielipiteet tästä kirjasta ja Helena Åhmanin Vallan varjo-kirjasta valaisivat paljon! (Helena Åhmanin Vallan varjo-kirja, katso edellinen mielipide.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Nimenomaan kirjoitan mielipiteitäni, mitäpä muuta voisinkaan? Kukin lukija sitten ratkaisee itse, mitä pitää mistäkin.

   Poista
 2. Samoilla linjoilla olin minäkin, ihan kelpo ja mukava dekkari. Loppuratkaisu/syyllinen oli vähän outo ja vaikeasti pääteltävissä, mutta muuten viihdyin hyvin.

  VastaaPoista