tiistai 19. huhtikuuta 2016

Ella Kanninen: Ellan Toscana - Kyläelämää ItaliassaKukapa ei olisi haaveillut asumisesta Toscanassa ja aidoista paikallisista aineksista loihdituista ihanista aterioista patiolla auringonlaskua katsellen. Matka Italiaan houkuttaa aina, eikö vain? Helpoimmalla pääsee, kun antaa jonkun toisen opiskella kieltä, mennä naimisiin ja muuttaa maaseudulle keskelle idyllisintä Italiaa ja nautiskelee itse tästä kaikesta nojatuolinsa uumenissa lasi hyvää valkoviiniä käden ulottuvilla.
Jos kirjamatkailu tyydyttää edes hetkellisesti omaa matkailuviettiä, kannattaa ehdottomasti lukea Ella Kannisen Italia-kirja Ellan Toscana - Kyläelämää Italiassa. Takakannessa pitäisi olla muutamakin varoitusteksti, kuten että ’Aiheuttaa polttavaa matkakuumetta’ ja ’Syljeneritys voimistuu huomattavasti’!

Televisiosta monelle tuttu toimittaja Ella Kanninen on tullut minulle ’tutuksi’ kahdelta kirjamessukeikalta, joilla hän on ollut haastattelemassa Bonnierin kirjailijoita kirjabloggaajille tarkoitetussa mediatilaisuudessa. Ensimmäisellä kerralla pari vuotta sitten Kanninen häikäisi minut paitsi luontevalla ja sydämellisellä esiintymistavallaan ja ällistyttävän monipuolisella kielitaidollaan myös ennen kaikkea sillä, että hän oli huolella lukenut kokonaisen pinon uutuuskirjoja ja haastatteli melkoisen joukon kirjailijavieraita hauskasti ja selvästi ajatelluin kysymyksin. Viime vuonna järjestäjät olivat suunnitelleet tilaisuuden ohjelman hieman toisin, joten haastattelija meni vähän hukkaan. Mutta ehkä taas syksyllä on tiedossa lisää tätä herkkua?Sama sydämellisyys ja luontevuus kuin tekijästä livenä välittyy Kannisen teoksesta. Kirjoittaja kertoo avoimesti ja hauskasti siitä, miten on aikanaan päätynyt Italiaan ja Toscanaan. Samalla hän kuitenkin huomaavaisesti varoo paljastamasta juuri mitään perheestään. Kanninen ei myöskään yritä väkisin olla hauska, vaan anekdootit ovat todentuntuisia ja lähinnä leppoisia eikä tarkoituskaan ole naurattaa lukijaa kuoliaaksi. Tekstistä välittyy aito lämpö ja rakkaus maata ja sen asukkaita kohtaan, mutta Kanninen osaa myös katsoa kriittisellä silmällä rakkautensa kohteita.

Luvuissa valotetaan italialaista ja toscanalaista elämänmenoa eri näkökulmista. Mukaan on otettu tietysti runsaasti ruokaa eikä viinejäkään ohiteta, tietenkään, vaikka Kanninen tunnustaakin, ettei ole kummoinenkaan viinientuntija. Kokkaamaankin hän on opetellut vasta Italiassa, ja parhaat reseptit kirjaan on saatu ystäviltä ja miehen sukulaisilta. Puskaradio ja hauskanpito, toripäivät ja lähiruoan tuottajat sekä vieraanvaraisuus ovat lukujen aiheita.Yhtä tärkeää kuin sujuva, lämmin kerronta ja valikoidut reseptit teoksessa ovat aivan upeat kuvat! Kirja on oikeaa silmäkarkkia. Kuvituksesta vastaa Ofer Amir. Kuvat on taitettu miellyttävästi ja paperi on tukevaa ja mattapintaista. Valitettavasti tähän liittämäni otokset kirjan aukeamista ja sivuista eivät välitä kuin murto-osan kirjan kauneudesta. Vain tuoksut ja maut puuttuvat, mutta ne voi jokainen kuvitella mielessään tai loihtia esille keittiössään.


Lumouduin tästä kirjasta poikkeuksellisen vahvasti, kuten tästä vuodatuksestani huomaa. Ahmaisin kirjan kerralla töiden jälkeen perjantai-iltana, enkä taida suostua edes lainaamaan sitä kenellekään. Muutamia reseptejä on ihan pakko kokeilla mahdollisimman pian! Ja miksei Toscanaankin voisi joskus vielä lähteä…?

Ella Kanninen: Ellan Toscana - Kyläelämää Italiassa
Kuvat Ofer Amir. Taitto Satu Kontinen. Tammi 2016. 208 s.

Ostettu.Lauantaina 23.4. vietetään jälleen kirjan ja ruusun päivää. Kirjakauppaliiton tempauksessa kirjakaupasta tuona päivänä vähintään 15 eurolla ostoksia tekevä saa kaupanpäällisiksi varta vasten teetetyn kirjan, joka tänä vuonna on Ronja Salmen ja Jami Nurmisen teos Onks noloo? Teemapäivästä lisätietoa esimerkiksi FB:staOma vinkkini kirjaostoksi lauantaille on tämä Ella Kannisen ihanuus, joka sopii moneen makuun.

Nautitaan kirjoista ja keväästä!

2 kommenttia:

  1. Todella houkutteleva kirjoitus, pitääpä laittaa kotikirjastoon toivomus että ostavat tämän kirjan! (Meidän paikallinen kun ostaa suomen kielisiä kirjoja aika harkiten.) Tuli muuten ensin mieleen Eija Wagerin Italiasta kirjoittamat kirjat mutta ne ovat hiukan eri tyylillä tehtyjä. Italian matkakuumetta nekin nostattavat ja antavat mielenkiintoisen kurkistuksen sikäläiseen ja ulkosuomalaisen maailmaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä on aivan ihana (!) kirja. Sydämellinen luontevuus - luonnehdit kirjaa ja Kannisen tapaa kertoa Italiasta niin osuvasti.

    VastaaPoista