tiistai 6. lokakuuta 2015

Luetteko dekkareita? Liittykää Dekkariseuraan!

Suomen dekkariseura ry:n messurekvisiittaa.

”Luetteko dekkareita? Tunnetteko Dekkariseuran toimintaa?” Näillä kysymyksillä koetimme dekkariseuraystäväni kanssa sunnuntaina houkutella messukansaa Suomen dekkariseura ry:n messukojulle tutustumaan seuran toimintaan, ostamaan dekkariaiheisia tuotteita ja ennen kaikkea liittymään seuran jäseniksi. Tulokset eivät olleet kaksiset, mutta siitä ei ainakaan voine syyttää talkoolaisten innottomuutta. Jonkin verran ohi kulkenut yleisö esitti meille kysymyksiä, ja joihinkin osasimme vastata, joihinkin ehkä emme. Tässä muutamia:

Keitä seuraan kuuluu? Keille se on tarkoitettu?

Suomen dekkariseura ry. on kaikille rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajille avoin yhdistys. Seuran jäsenistöön kuuluu niin ahkeria lukijoita kuin kirjailijoitakin ympäri Suomea. Dekkariseura rahoittaa toimintaansa jäsenmaksuin, kulttuurilehtituella, projektirahoituksella ja Dekkariseuran omien tuotteiden myynnillä. Kaikki varat käytetään jäsenistön hyväksi, eikä yhdistys tavoittele voittoa. Dekkariseuran toimintaa koordinoi hallitus, joka valitaan keväisin vuosikokouksessa. Uudet aktiivijäsenet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan seuran toimintaan.

Dekkariseuran kojulla Turussa sunnuntaina pyörähtänyt
kirjailija Virpi Hämeen-Anttila kertoi seuran jäsenyyden
olevan hänelle kunnia-asia. 


Mitä toimintaa seuralla on?

Dekkariseuran tunnetuimpia toimintamuotoja ovat neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Ruumiin kulttuuri -lehti ja vuosittain jaettava Johtolanka-palkinto. Myös Helsingin kirjamessujen yhteydessä järjestettävä Dekkarilauantai on suosittu tapahtuma.


Ruumiin kulttuurin tilausmaksu (vuonna 2015 hinta 35 euroa, vuonna 2016 kuulemma 40 euroa) on samalla seuran jäsenmaksu. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti on tuhti lukupaketti, jossa on ajankohtaisia dekkariuutisia, laajoja artikkeleja ja haastatteluja aiheeseen liittyen sekä Kirjakäräjät-niminen arviointiosasto, jossa pyritään arvioimaan kaikki Suomessa vuoden mittaan julkaistavat dekkarit. Myös elokuva- ja teatteriarvioita julkaistaan jonkin verran. Suomen mittakaavassa ja muutenkin lehti on korkeatasoinen kirjallisuuslehti. Jo pelkästään sen takia seuraan kannattaa liittyä.

Vuoden johtolanka-palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden merkittävästä kotimaisesta dekkariteosta. Aluetta ei ole rajattu tarkasti; palkituksi voi tulla esimerkiksi romaani, novellikokoelma, elokuva, kuunnelma, tv-sarja, tutkielma tai muu alaan liittyvä merkkiteko. Palkinnon tarkoituksena on kiinnittää huomiota kotimaiseen jännityskirjallisuuteen ja muuhun alan piirissä tehtävään työhön. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1985. Palkinnon myöntää Dekkariseuran vuosikokouksen nimittämä kolmihenkinen asiantuntijaraati, joka työskentelee kaksi kautta peräkkäin. Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja myönnetään edellisen vuoden parhaasta esikoisdekkarista, ja valinnan tekee edellä mainittu raati. Vuosittain jaetaan myös Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja. Tämän tunnustuksen saajan valitsee Suomen dekkariseuran hallitus.

Kuva on vuoden 2014 Helsingin kirjamessujen Dekkarilauantaista.

Helsingin kirjamessujen yhteydessä siis järjestetään vuosittain seuran merkittävimpiin ponnistuksiin kuuluva Dekkarilauantai, jonka ohjelmaan on kuulunut aamusta iltapäivään asti paneelikeskusteluja ja dekkarikirjailijoiden haastatteluja. Samalla konseptilla mutta suppeampana järjestettiin tänä vuonna Turun kirjamessuilla dekkariohjelmaa ohjelmapäällikkö Jenni Haukion kutsusta. Messuohjelmat ovat kaikille messuilla vieraileville avoimia tilaisuuksia, ja perinteisesti seuran jäsenet ovat saaneet pienen alennuksen Helsingin kirjamessujen pääsylipun hinnasta.

Näiden edellä esiteltyjen toimintamuotojen lisäksi kannattaa tutustua seuran nettisivuilta tarkemmin esimerkiksi Kallion kirjaston dekkari-iltoihin.

Miksi seuraan kannattaisi liittyä?

Seuran toiminta on mukavaa ja monipuolista. Vaikka ei asuisikaan Helsingissä tai sen liepeillä, voi toiminnassa olla mukana lukemalla Ruumiin kulttuuria tai vaikkapa seuraamalla seuran Facebook-sivuja. FB:ssa on useita dekkariaiheisia ryhmiä, mutta ne eivät ole virallisia seuran toimintamuotoja, vaikka niissä todennäköisesti on mukana myös aktiivisia dekkariseuralaisia. Tällaisesta on hyvä esimerkki Dekkariryhmä. Myös seuran nettisivuilta ja blogista voi seurata tapahtumia.


Ennen kaikkea jäsenmaksun maksamalla tukee Ruumiin kulttuuri -lehteä ja on mukana varmistamassa lehden elossa pysymistä. Vireä lehti tarvitsee näinä kovina aikoina maksavia tilaajia. Seuraan voi liittyä myös nettisivujen kautta tai vaikkapa parin viikon päästä Helsingin kirjamessuilla seuran kojulla. Tervetuloa mukaan!***
Helsingin kirjamessujen DEKKARILAUANTAI 
24.10.2015  Mika Waltari -lavalla

Otsikko: MITÄ RIKOSTEKNIIKKA ANTAA KIRJALLISUUDELLE?
Esiintyjä: Veli-Pekka Hänninen, Jari Louhelainen, Tuomas Rimpiläinen, Christian Rönnbacka
Alkaa: 10.30

Otsikko: DIGITAALISEN RIKOLLISESTI
Esiintyjä: Pekka Hiltunen, Tuula T. Matintupa, Lars Strang, Pauliina Susi
Alkaa: 11.00

Otsikko: SATTUMA JA PÄÄTTELY RATKAISEVAT RIKOKSET
Esiintyjä: Saara Kesävuori, Outi Pakkanen, Hannu Vuorio
Alkaa: 11.30

Otsikko: AJANKUVA RIKOSKIRJASSA
Esiintyjä: Virpi Hämeen-Anttila, Mikko Porvali, Timo Sandberg, Timo Saarto
Alkaa: 12.00

Otsikko: RAKENNE DEKKARISSA
Esiintyjä: Tapani Bagge, Sebastian Lindell, Tuomas Lius, Markku Ropponen
Alkaa: 12.30

Otsikko: POLIITTINEN JÄNNITYS RIKOSKIRJOISSA
Esiintyjä: Jyrki Erra, Kari Häkämies, Leena Lehtolainen, Arttu Tuominen
Alkaa: 13.00

Otsikko: ONKO EUROOPPA AVOINNA MYÖS DEKKARISTILLE
Esiintyjä: Pirkko Arhippa, Max Manner, Reijo Mäki, Vera Vala
Alkaa: 13.30

Otsikko: YLILUONNOLLINEN DEKKARI
Esiintyjä: Jussi Katajala, Jenna Kostet, Katariina Souri
Alkaa: 14.0

Otsikko: KYYNINEN SUOMI
Esiintyjä: Marja-Liisa Heino, Mari Pyy, Jarkko Sipilä, Taavi Soininvaara
Alkaa: 14.30

Otsikko: PERHEEN ARKI JA HISTORIA DEKKAREISSA
Esiintyjä: Johanna Holmström, Juha Numminen, Pentti Kirstilä, Elina Pulli
Alkaa: 15.00


Jos paikalla sattuu olemaan, kannattaa ehdottomasti kuunnella vielä nämäkin:

Otsikko: Mykkä tyttö
Esiintyjä: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt
Alkaa: 15.30

Otsikko: Suljettu talveksi
Esiintyjä: Jørn Lier Horst
Alkaa:  16.00

Otsikko: Kadonneet
Esiintyjä: Michael Katz Krefeld
Alkaa:  16.30

Otsikko: Kirjallisuuden kuninkaalliset
Esiintyjä: Sofi Oksanen, Riikka Pulkkinen
Alkaa: 17.00

Otsikko: Surunpotku
Esiintyjä: Leena Lehtolainen
Alkaa:  17.30


1 kommentti: