perjantai 12. kesäkuuta 2015

Jo Nesbø: Verta lumella I (dekkariviikko)Ihan hiljattain kuuntelin äänikirjana norjalaisen dekkarikuninkaan Jo Nesbøn romaanin Isänsä poika. Monet uskolliset Harry Hole -fanit ovat olleet tyytymättömiä näihin Nesbøn uusin, sarjaan kuulumattomiin dekkareihin, joihin nyt kuuntelemani Verta lumella I myös kuuluu. Omat Harry Hole -kokemukseni ovat jo niin vanhoja, että en osaa kaveria hirmuisesti kaivata. Niinpä olen viihtynyt näiden uusien kirjojen parissa oikein mainiosti.

Verta lumella I on ensimmäinen osa tänä vuonna suomeksi ilmestyvästä kirjaparista, jonka kakkososa on kekseliäästi nimetty Verta lumella II - Lisää verta. Ykkösosan minäkertoja on pikkurikollinen Olav, joka on ajautunut Oslon huumemarkkinoista kilpailevan Hoffmannin palkolliseksi tappamaan bisneksen kannalta kiusallisia tyyppejä. Kohteitaan Olav nimittää kappaleiksi. Tähän asti kappaleet ovat olleet Hoffmannin pahimman kilpailijan eli Kalastajan alaisia.

Tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, mikä on alkuun hieman hämäävää. Kännykät ja netti puuttuvat, ja asioita hoidetaan puhelinkioskista. Muuten meno on aika lailla samanlaista kuin nykyäänkin. Ihmiset, rikollisetkaan, eivät perimmältään taida paljoakaan helposti muuttua. Olav on kuitenkin aika poikkeuksellinen tyyppi. Hän ei tunnu sopivan rikolliseksi oikein millään. Hän ei osaa ajaa pakoautoa, laskutaidottomana hän ei sovi huumediileriksi ja liiallinen alttius rakastua pilasi hänen parittajanuransa. Niinpä ainoa rikollinen puuha, johon hän sopii, on palkkatappaminen.

Olavilla on pahoja lukivaikeuksia, mutta silti hän rakastaa lukemista ja tarinoita. Kirjastosta hän tuo vain yhden kirjan kerrallaan, koska ”Kirjat vievät tilaa. Yritän muutenkin lopettaa.” Parhaillaan on menossa Victor Hugon Kurjat, jonka tarinaan hän haluaisi tehdä itse korjauksia. Olav kertoo lukevansa paljon, mutta tietävänsä mistään vähän. Se ei taida kuitenkaan ihan pitää paikkaansa. Olav myös pohdiskelee paljon sitä, miten ihmiset tekevät kukin omanlaisensa tarinan tapahtumista, jotka ovat heitä koskettaneet. Esimerkiksi äidillä taitaa olla aivan erilainen tarina siitä, mitä Olavin isälle on tapahtunut, kuin Olavilla itsellään. Mikä tässä sitten on totuus?

Kirjan alussa Olav saa yllättävän tehtävän Hoffmannilta: Olavin on tapettava Hoffmannin uskoton vaimo. Olav on ällistynyt. Vielä ällistyneemmäksi Olav tulee, kun hän huomaa, että kauniin Corinan luona vierailee joka päivä samaan aikaan nuori mies, joka pahoinpitelee ja raiskaa Corinan. Olav päättää ratkaista asian luovasti ja tappaakin nuoren miehen Corinan sijaan aavistamatta lainkaan, kuinka pahan virheen tekee.

Olav on omituisella tavalla kiehtova henkilö. Hän ei ole ihan niin terävä ja ovela kuin voisi toivoa, mutta rikollismaailmassa hän pärjää kaikesta huolimatta ällistyttävän hyvin mielikuvituksensa ja kylmähermoisuutensa ansiosta. Kahden kilpailevan huumekeisarin kuvioiden sotkeminen ei ole hyvä idea, sen Olavkin tajuaa helposti. Miten saada tilanne ratkeamaan itselle edullisesti? Ihan kaikkia toimijoita Olav ei kuitenkaan tajua ottaa suunnitelmissaan huomioon, vaikka pitäisi.

Nesbø kirjoittaa tutun sulavasti ja juonivetoisesti, aiempaan nähden kuitenkin tiiviimmin. Toimintaa kirjasta ei puutu, vaan paikoin irrotellaan melkoisilla verikekkereillä mafiaelokuvatyyliin. Lopun Nesbø on kirjoittanut vähintäänkin kaksitulkintaiseksi, mistä pidin kovasti. Ymmärrän toki, että tällaiset kerrontaratkaisut eivät kaikkia dekkarinystäviä puhuttele, mutta minusta kirjassa saa tai oikeastaan melkein pitääkin olla jotain ylimääräistä kierrettä. Dekkarissakin.

Loppu on kuitenkin sellainen, että en oikein osannut kuvitella, mistä tuo Verta lumella II sitten kertoisi. Kustantaja raottaa onneksi hieman esirippua:Lisää verta on tiivs kertomus ajasta, jolloin heroiini päätyi Norjan Lappiin.
Jo Nesbø jatkaa paljastuksiaan Oslossa vuonna 1970-luvulla hääränneiden huumediilereiden ja ammattitappajien kohtaloista.

Tarina alkaa puoli vuotta ensimmäisen osan lopusta. Pikkudiileri ja velkojenperijä Ulf joutuu pakenemaan pomoaan Kalastajaa, koska hän on jättänyt tappamatta velallisen ja kavaltanut verirahat.

Nyt päädytään kauas Oslosta, Norjan Lappiin, fiktiiviseen Kåsundin kylään saamelaisten ja lestadiolaisten valtakuntaan. Siellä asuvat mm. kotipolttoista kaupitteleva entinen teologi Mattis ja kaunis Lea, väkivaltaisen turskanpyytäjän vaimo kymmenvuotiaan poikansa Knutin kanssa.

Ja sinne Kalastajalle töitä tehnyt huumevelkoja pakenee - ymmärtämättä että heroiinimogulia ei voi paeta, ainakaan pieneen ja syrjäiseen yhteisöön, jossa mies etelästä herättää paljon huomiota. Luvassa on ikävää välienselvittelyä, mutta myös - rakkautta.
Ja yllättävän onnellinen loppu.

Sekä ensimmäisen osan Olav että tämän kirjan Ulf ovat inhimillisiä elämän rampauttamia miehiä, vanhempiensa hylkäämiä antisankareita ja ehdottomasti oman tarinansa arvoisia.

Jo Nesbø: Verta lumella (Blood on Snow)
Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2015. Äänikirjan lukija Paavo Kerosuo, kesto 4 h 8 min.


Lainattu kirjastosta.
8 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea bloggauksesi, Kirsi! Dekkariryhmässä on tosiaan ollut aika negatiivisia kommentteja tästä, ja ehkä niiden ansiosta kirja on valunut alaspäin lukupinossa. Nyt kuitenkin sinä nostit sitä kunnolla, ja luenkin tämän ehkä jo dekkariviikon lopussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että pidät hieman reppanasta mutta kuitenkin sankarillisesta Olavista :D

   Poista
 2. Kaikki Nesbøn kirjat olen lukenut ja tämä oli kyllä pettymys. Edellinen Isänsä poika oli parhaimpia, enkä kaivannut siihen Harrya, vaikka fanitan Harry Holea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottu, minusta tämä ei ollut lainkaan hassumpi. Mutta makuasia.

   Poista
  2. Mai hyvä,
   Olen kanssasi aivan samaa mieltä: Verta lumella oli valtava pettymys!
   Tässä teoksessa jos missä maistui vain rahastuksen maku.
   Kirjailijalla on ilmeisesti menossa välivaihe tuotannossaan ja kustantaja lienee painostanut keräämään markkinoilta irtorahan. On käsittämätöntä kuinka näin
   nimekäs kirjailija tässä tuotantonsa vaiheessa sortui näin halpaan?
   Verta lumella kuuluisi 'Hertta-sarjaan' ja kahden euron market-tarjoustuotteeksi!

   Poista
 3. Olen vannoutunut Nesbo-fani ja ihmetellen olen tosiaan seurannut, kuinka niin kovin moni on pettynyt kirjaan. Ehkä itse luen Nesbon kirjoja Nesbon väristen lasien läpi, mutta pidin kirjasta juuri siksi, että se on niin paljon erilaisempi kuin Harry Holet tai vaikka Isänsä poika, joka oli mielettömän hieno teos sekin. Verta lumella on toki tiiviimpi ja ns. selkeämpi kokonaisuus, mutta yhtä koukuttava, omanlaisella huumorilla varustettu ja tykkäsin Olavin hahmostakin. Tapahtumia on toki vähemmän kuin 400-sivuisissa kirjoissa eikä jännitys ihan sille asteelle päässyt, että henkeä pidätellen kääntää seuraavalle sivulle, ja juuri nuo seikat mielestäni osoittavat, miten monipuolisesti ja erilaisia tarinoita Nesbo kirjoittaa. Onnistuu monimutkaiset ja hengästyttävät teokset ja toisaalta simppelimmät ja lyhyemmät tarinat. Tykkäsin kyllä, kuten kaikista aiemmistakin, ja tuskin maltan odottaa kakkososaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oivallisesta tiivistyksestä, Syringa! Juuri noin minäkin ajattelin, vaikka HH:n kanssa on suhde ollutkin vuosia tauolla. Jos odottaa liikaa samaa kuin aiemmin on Nesbolta saanut, saattaa pettyä, mutta avoimin mielin lukien saa oivallisen lukukokemuksen. Ainakin me saimme :)

   Poista
 4. En ole juuri ollenkaan lukenut dekkareita sitten lapsuusvuosien, joilloin tuli kahlattua kaikki endiblytonit ja agathachristiet. Tähän kirjaan tartuin siksi, että HS antoi tälle viisi tähteä kesän dekkariarvioissa ja koska kirjaston bestseller-hyllyssä ei sattunu juuri olemaan muuta.

  Aluksi olin hämmästänyt. Tuntui, että luin halvinta kioskirjallisuutta. Kaikki oli niin kliseistä, typerää. Kuten nilkat ojennettuina asteleva kaunotar, johon rikollinen rakastuu pelkästään ikkunasta vakoilemalla. Ärsyynnyin myös siitä, että kylmäverinen tappaja kirjoitettiin sympaattiseksi hyvikseksi. Tälläinenhan ei ole oikeassa elämässä totta, ainoastaan dekkareissa. Ja tästä päästäänkin siihen, miksi dekkarit ovat mielestäni vastenmielisiä: tappamista ei tulisi romantisoida. Eikä humorisoida, mitä kirjailija tekee banaalissa teurastuskohtauksessa.

  Kirjassa oli kuitenkin hyvät puolensa. Nesbo hieman huijaa lukijaa uskomaan, että kirja on tyhmä ja kliseinen, mutta loppujen lopuksi tarinaan on kehitelty oveluutta. Ja juonihan on melkoista ilotulitusta. Enkä voi kieltää sitäkään, etteikö kirjan päähenkilö olisi sittenkin maskuliinisuudessaan myös eroottisesti kutkuttava. Eli lankesin kuin lankesinkin niin kliseisiin.

  VastaaPoista