perjantai 27. helmikuuta 2015

Philip Kerr: Saksalainen sielunmessu (Berlin noir III)Brittikirjailija Philip Kerrin toisen maailmansodan tienoille Saksaan sijoittuva Berlin noir
-synkistelydekkarisarjan suomentaminen on edennyt kolmanteen osaansa. Alun perin sarjan pitikin olla trilogia, joten Saksalainen sielunmessu oli sen päätösosa. Sittemmin Kerr on jatkanut sarjaa vielä ainakin kuudella romaanilla.

Saksalaisen sielunmessun alussa tavataan yksityisetsivä Bernie Gunther vuoden 1947 Berliinistä tai oikeammin Berliinin raunioista. Tunnelma on jos mahdollista vieläkin ankeampi ja synkempi kuin kahdessa aiemmassa 1930-luvun loppuun sijoittuvassa osassa. Sodanaikaiset tapahtumat maalaillaan nopein vedoin: Gunther on kuulunut SS-joukkoihin, anonut siirtoa rintamalle ja joutunut venäläisten sotavangiksi sekä paennut sodan jälkimainingeissa vaivihkaa kotiin. Nyt Gunther koettaa selvitä yksityisetsivän työllä, mutta ilman tarjoilijattarena toimivan vaimon saamia ruokalahjoja pariskunta näkisi suoranaista nälkää kylmässä asunnossaan.

Tarina alkaa tyrmäävällä sivujuonteella, jossa Gunter joutuu matkustamaan junalla Berliinin neuvostoliittolaiselle vyöhykkeelle. Junassa Gunther joutuu ilkeään tilanteeseen, joka selviää karmaisevasti ikään kuin puolivahingossa. Varsinainen juoni kuitenkin käynnistyy vasta, kun Gunther saa vieraakseen korkea-arvoisen venäläisen tiedustelu-upseerin. Guntheria pyydetään jaettuun Wieniin selvittelemään monimutkaiseen vakoiluun liittyvää tapausta, jossa hänen entinen kollegansa Saksan rikospoliisista on syytettynä murhasta. Todisteet ovat ilmeiset, ja tehtävä vaikuttaa toivottomalta. Berliinissä on kuitenkin niin ankea tunnelma, että Gunther ottaa tehtävän vastaan.

Suurin osa dekkarin tapahtumista sijoittuukin Itävaltaan ja Wieniin, joka siis Berliinin tavoin oli liittoutuneiden valvontavyöhykkeisiin jakama. Itävaltalaiset sulattavat britit ja amerikkalaiset, vieroksuvat venäläisiä mutta inhoavat avoimesti ranskalaisia miehittäjiä. Olot ovat kaiken kaikkiaan varsin sekavat ja levottomat. Ihmishenki on halpaa, mutta elintarvikkeet ja kulutustavarat arvossaan. Samoin tiedustelutieto.

Gunther tuntee haparoivansa pimeässä, missä vaanivat varjostajat, raiskaajat ja murhaajat. Kohtalokkaan kauniita naisiakin pyörii kuvioissa, eikä Guntherkaan välty heidän ansoiltaan. Kun yksityisetsivä lopulta alkaa hahmottaa, mistä kaikessa oikein on kyse, ollaankin jo melkoisissa vaikeuksissa. Ruumiita tulee ripeään tahtiin. On selvää, että rikokset liittyvät vain vähän aikaa sitten päättyneeseen natsivaltaan ja sotaan.  Samaan aikaan Berliinissä eletään synkkiä historiallisia hetkiä, kun kaupungin saarto alkaa. Onko Guntherilla enää paluuta kotimaahansa ja -kaupunkiinsa?

Berlin noir -sarja ei ole mitään hyvän mielen leppeää lukuviihdettä, vaan kirjat ovat varsin mustanpuhuvia ja synkkiä. Väkivaltaa sen sijaan ei kuvata mitenkään mässäillen, vaikka sitä toki matkan varrelle kosolti mahtuu. En oikein osaa sanoa, mikä näissä kirjoissa minua kiehtoo. Olettaisin, että ne on enemmänkin suunnattu mieslukijoille. Silti olen mielistynyt karheaan ja suoraotteiseen päähenkilöön, jonka sisimmässä kuitenkin kaikesta huolimatta on pehmeitäkin kohtia. Gunther on myös tinkimättömän oikeamielinen, vaikka helppoa se ei ole niissä olosuhteissa, joihin hänet on kohtalo paiskannut. Kohtalo lyö miesparkaa toistuvasti, mutta sisukkaasti hän aina kokoaa itsensä ja jatkaa eteenpäin. Ei ehkä pystypäin ja iloisena, mutta kuitenkin.

Myös kirjojen sijoittuminen lähihistoriaan ja dekkareille epätavalliseen aikaan ja paikkaan on kiinnostavaa. Sodanaikaisesta Saksasta kertovia kirjoja on kosolti, mutta dekkareita lienee vähemmän. Siitä pisteet Kerrille.

Philip Kerr: Saksalainen sielunmessu (A German Requim)
Suom. Jukka Jääskeläinen. Atena 2014. 343 s.

Arvostelukappale. Kiitokset kustantajalle!

Berlin noir -sarja:

Liekit Berliinissä (The March Violets) Atena 2012.

Kalpea rikollinen (The Pale Criminal) Atena 2013.

Saksalainen sielunmessu (A German Requim) Atena 2014

The One From the Other. Putnam, 2006. 
A Quiet Flame. Quercus, 2008. 
If The Dead Rise Not. Quercus, 2009.
Field Grey.  Quercus, 2010. 
Prague Fatale. Quercus, 2011.
A Man Without Breath. Quercus, 2013. 
The Lady From Zagreb. Quercus, 2015. 


6 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa, just tuo yhdistelmä dekkari, tuo aika ja Saksa. Luin noita edellisiä arvioitasi. Tämän voisi varmaan lukea ilman noita edeltäviäkin, ne ovat kai kuitenkin itsenäisiä teoksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, toimivat oikein hyvin myös itsenäisinä kirjoina. Edeltävät osat eivät lukiessa spoilaannu myöskään, eli voi hyvin palata aikaisempiin osiin, jos tästä pitää! Suosittelen!

   Poista
 2. Olen lukenut tästä sarjasta vain ensimmäisen osan, mutta kyllä nämä loputkin ovat lukulistalla. Mustanpuhuva historiallinen ajanjakso tuo tosiaan aivan oman tunnelmansa näihin kirjoihin. Ensimmäisen osan perusteella toivon, että koko sarja on käännöslistalla - osia kun näköjään riittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osia tosiaan riittää! Jännittävä nähdä, aikooko Atena jatkaa sarjan kääntämistä vai jääkö tämä tähän alkuperäiseen trilogiaan. Lukisin kyllä eteenpäinkin mieluusti, jos taso on samansuuntainen.

   Poista
 3. Ilmeisesti huumori vähenee trilogian edetessä. Ensimmäisessä osassa kirjoittaja vielä irroitteli, mutta toisessa osassa vitsejä oli vähemmän. Kuihtuuko nyt kolmannessa osassa huumori kokonaan?

  Selvää kesälukemista. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan loistavaa kesälukemista! Huumori on tietysti kiinni siitä, huomaako tai tajuaako vastaanottaja sen. Minua ei tämän kolmosen parissa ainakaan edes hymyilyttänyt, mutta saattaa tietysti olla, että se jonkun muun käsissä on ratkiriemukas. :D

   Poista