tiistai 25. lokakuuta 2011

Kuka saa Finlandian?

Pian julkistetaan tämän vuoden Finlandia-palkinnon ehdokkaat. Lyhyesti kilpailun säännöt ovat seuraavat:

 

Suomen Kirjasäätiö on tehnyt päätöksensä vuoden 2011 kirjallisuuden Finlandia-palkin­non jakamisesta. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan­ tunnustuksena ansiokkaasta suomalaisesta romaanista.

Palkinnonja­koa varten Kirjasäätiö on asettanut kolmi­jäsenisen valintalauta­ku­nnan, joka nimeää vä­hin­tään kolme ja enintään kuusi e­hdo­k­a­sta p­a­l­k­i­n­n­o­n­s­a­a­jaksi.  Lautakunta ottaa huomioon edellisen ehdollepanon jälkeen ilmestyneet romaanit, jotka on toimitettu lautakun­nalle viimeistään torstaina 3.11.2011. Palkintoeh­dokkaat julkistetaan torstaina 10.11.2011, ja palkinto­ jaetaan torstaina 1.12.2011.
                              
Palkintolautakuntaan on nimetty seuraavat henkilöt:

kulttuuritoimittaja Hannu Marttila, puheenjohtaja
                                                         
toimittaja Tuula Ketonen (Olga K)

suomentaja Kristiina Rikman

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee teatterinjohtaja Pekka Milonoff.

Palkintoehdokkaiden julkaisemiseen on siis reilut pari viikkoa aikaa. Aina tässä vaiheessa mietityttää, ketkä kirjailijat ja mitkä romaanit ovat tällä kertaa listalla. Juuri koskaan en ole osannut arvata likikään kaikkia, usein en yhtäkään. Lähes yhtä harvoin olen ollut niin onnekas, että olisin jo ehdokkaiden julkistamishetkellä lukenut jonkin niistä.

Muistin virkistykseksi parin viime vuoden ehdokaslistat:

Mikko Rimminen: Nenäpäivä (Teos)
Joel Haahtela: Katoamispiste (Otava)
Markus Nummi: Karkkipäivä (Otava)
Riikka Pulkkinen: Totta (Otava)
Alexandra Salmela: 27 Eli kuolema tekee taiteilijan (Teos)
Erik Wahlström: Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä (Schildts)


Antti Hyry: Uuni (Otava)
Turkka Hautala: Salo (Gummerus)
Kari Hotakainen: Ihmisen osa (Siltala)
Marko Kilpi: Kadotetut (Gummerus)
Merete Mazzarella: Ingen saknad, ingen sorg (Söderströms/Atlantis), Merete Mazzarella: Ei kaipuuta, ei surua (Tammi)
Tommi Melender: Ranskalainen ystävä (WSOY)

Sofi Oksanen: Puhdistus (WSOY)
Olli Jalonen, 14 solmua Greenwichiin (Otava)
Katri Lipson, Kosmonautti (Tammi)
Arne Nevanlinna, Marie (WSOY)
Pirkko Saisio, Kohtuuttomuus (Siltala)
Juha Seppälä: Paholaisen haarukka (WSOY)

Jonkinlaista kaavaa näistä voisi etsiä. Mukana on aina ”pakkoruotsia”, eli näyttäisi olevan sääntönä, että ainakin yksi ehdokkaista on suomenruotsalainen. Läheskään aina kirjaa ei vielä ole tuossa vaiheessa edes suomennettu. Lisäksi mukana on yleensä yksi ”untuvikko”, esikoiskirjailija. Vielä aika usein joukkoon on otettu jokin hieman ”kevyemmän” genren edustaja, kuten dekkaristi tai scifikirjailija. Sitten joukkoon on mahtunut monesti myös ainakin kerran ennen ehdolla ollut tai jopa aiemmin pääpotin saanut kirjailija.
Tässä vaiheessa mieleni muuttuu yleensä valkoiseksi sumupilveksi. En ole lukenut yhtään listaan sopivaa kirjaa!?

Veikkaan kuitenkin, että seuraavasta kolmikosta ainakin yksi on listalla mukana:

Kari Hotakainen: Jumalan sana
Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Näistä olen tosin ehtinyt lukea vasta Tervon Laylan, eikä se oikein palkintokamaa ollut, mutta Tervo on ollut ennenkin ehdolla kolmesti, joten joko nyt? Kyrölläkin on jo yksi aiempi ehdokkuus.

Kotimaisia esikoisia olen vuoden mittaan lukenut:

Suomenruotsalaisia uutuuksiakin on tullut luetuksi vähänlaisesti:
Marianne Backlén: Tulilinnun tanssi

Musta hevoseni olisi Turkka Hautalan Paluu.


Näillä eväillä ennustamaan! Mitkä ovat teidän muiden veikkaukset? Ihan leikkimielellä voisimme laatia oman varjoehdokaslistamme.

Laitan oman veikkaukseni vielä mietintämyssyyn J, sillä edellä olevista vaihtoehdoistani tuskin kovin moni ehdokaslistalle päätyy.

                                                                           ***

P.S. Finlandia-palkinnon ympärillä kihistään näemmä muuallakin. Törmäsin Hesarin verkkosivuilla seuraavaan uutiseen:

Viime vuonna kirjallisuuden Finlandia-valitsijat pähkäilivät Alexandra Salmelan ulkomaalaistaustan kanssa. Salmela otettiin mukaan kisaan, vaikka säännöt sen kielsivätkin.
Tänä vuonna WSOY on ilmoittanut kisaan mukaan Ville Tietäväisen sarjakuvaromaanin Näkymättömät kädet.
Nyt raati joutuu pohtimaan, miten se suhtautuu sarjakuvaan ja tietenkin Tietäväisen teokseen.
Säännöt eivät sarjakuvaromaanin ehdokkuutta kiellä. Nyt niissä sanotaan: "Finlandia-palkinto voidaan myöntää ansiokkaalle suomalaiselle romaanille."

Itse en ole tätä sarjakuvaromaania lukenut, mutta sitä on arvioitu ja kehuttu mm. Sallan lukupäiväkirjassa, ja Salla kyllä tuntee genren. Omalla lukulistallani kirja myös on.

21 kommenttia:

  1. Jos Tulilinnun tanssista tulee ehdokas niin syön hattuni! Se oli minusta niin huono, sekava ja tekotaiteellinen kirja. :D
    Tänä vuonna lupasin ehtiä lukea ehdokkaat ennen palkinnon julistamista, ja miettiä minkä haluaisi voittavan. Kuinka pitkä aika ehdokkaiden julistamisen ja voittajan julistamisen välillä onkaan?

    VastaaPoista
  2. Edit: jaa, luinpas taas tarkasti, tuossahan sinulla se luki. Alle kuukausi.

    VastaaPoista
  3. Nousiaisen Metsäjätti voisi olla aika vahvoilla. En ole sitä lukenut, mutta uumoilen. Kristina Carlsonin William F. päiväkirja.

    Miten muuten lasketaan esim. runoilijoiden esikoisromaanit? Aika vahvoilla voisi olla Johanna Venhon Syntysanat.

    Omia esikoissuosikkejani ovat Katja Kaukosen Odelma, Iida Rauman Katoamisten kirja sekä Marisha Rasi-Koskisen Katariina. Jollekin niistä voisin povata joko Finlandiaa tai ainakin HS:n esikoispalkintoa.

    VastaaPoista
  4. Kyröä ja Hotakaista voisin veikata minäkin. Kumpikin edelleen lukematta omalta osaltani, pitää kiirehtiä ;)

    Ja tuo Tulilinnun tanssi, voi ei. Minä en päässyt sitä eteenpäin kuin jotain parikymmentä sivua ja siihen se jäi, ei kolahtanut millään tasolla mitenkään päin. (Enkä edes lupaa yrittäväni koskaan uudestaan ;).)

    VastaaPoista
  5. Marja-Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle on minun suosikkini;)

    VastaaPoista
  6. Kun huomaan että en ole lukenut yhtään noista kolmen viime vuoden ehdokkaista, saati sitten tänä vuonna todennäköisesti ehdokkaina olevista, niin olen selvästi maailman paras kommentoija...
    mutta joo, Hotakainen-Tervo-Kyrö-akselilta odotan ainakin yhtä ehdokkaaksi, mutta useampi ei enää tunnu todennköiseltä (jos siis raati jatkaa tuota jyvitystä että yksi suomenruotsalainen, yksi esikoiskirjailija, yksi scifi/dekkari/muu). Jos pitäisi lyödä vetoa niin voisin laittaa muutaman euron Kyrön puolesta...

    VastaaPoista
  7. Ensimmäistä kertaa olen jotenkin tosi kovasti kiinnostunut jo kuulemaan ne tämän vuoden ehdokkaat ja sitä myöten varmaan sitten jännäämäänkin ;)

    Viime vuodesta olen vähän katkera, kun Nenäpäivä vei voiton Nummen Karkkipäivästä..

    Ainakin Marisha-Rasi Koskisen Katarinna ja Iida Rauman Katoamisten kirja olisi hienoa nähdä ehdokaslistalla. Luulen, että noista sinun mainitsemistasi Kyrö ja Tervo sillä listalla ovat melko varmasti.

    VastaaPoista
  8. Kuten Susa, minullakin tänä vuonna on aiempaa enemmän kiinnostusta ja ehkä jotain substanssiakin ehdokkaiden veikkailuun.

    Mulle tuli myös mieleen ensimmäiseksi Kyrö - Tervo - Hotakainen. Kyrön olen lukenut ja se on kyllä finlandia-kamaa, Tervo odottaa vielä hyllyssä, mutta olisiko tosiaan hänen vuoronsa tänä vuonna? Esikoisista minullekin tuli ensiksi mieleen Rasi-Koskinen Katariina ja Kaukosen Odelma. Marko Kilpi oli ehdolla toissa vuonna ja yleisesti ottaen kaikki ovat pitäneet Elävien kirjoihin -kirjaa miehen parhaimpana, joten en yllättyisi, vaikka hänkin olisi ehdokkaiden joukossa.

    VastaaPoista
  9. Tässä ehdokasveikkaukseni, onnistuin puristamaan listan seitsemään kirjaan. Nyt en millään osaa karsia siitä vielä yhtä pois, joten tässä ne ovat:

    Kristina Carlson: William N : päiväkirja
    Bo Carpelan: Blad ur höstens arkiv
    Kari Hotakainen: Jumalan sana
    Katja Kettu: Kätilö
    Rosa Liksom: Hytti nro 6
    Jenni Linturi: Isänmaan tähden
    Asko Sahlberg: Häväistyt

    VastaaPoista
  10. Alkoi ihan naurattamaan, kun katsoin tähän asti voittaneita KIRJOJA (kirjailijoita kyllä): En ole lukenut niistä yhtäkään, enkä lue;-) Ja minä sentään luen 1-3 kirjaa viikossa.

    Hyryn Uunia yritin ja siinä 'mies muuraa uunia ja fndeeraa, sitten mies fundeeraa ja muuraa uunia, ja sitten mies muuraa uunia ja miettii miten hyvä siitä tuleekaan ja taas hän muuraa uunia'. Todella kiintoisaa...

    Ainakin Leena Lumi Finlandian saa tänä vuonna Marja-Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle.

    Mikä tuo Tervo on...joku tv-kasvo tms.

    Hotakaiselta olen lukenut vain Juoksuhaudantien ja se oli hyvä.

    Bo Carpelanilta olen lukenut ja omistan signeerattuina melkein kaikki, joten se voisi olla Bo Carpelan, jonka viimeisen kirjan saatan ostaa kirjamessuilta.

    VastaaPoista
  11. Leena, sinulla on aina niin raikkaita huomioita juuri niistä kirjailijoista, joita muka "kaikki" lukevat! Tuota Carpelania mietin Lukutoukan oivan listan nähtyäni. Mitä mahtavat säännöt sanoa postuumista palkinnosta? Ehdokasainesta varmasti olisi! Ja voisihan sitä tosiaan antaa oman Finlandiansa ;)

    VastaaPoista
  12. Leena, Hotakaisen Juoksuhaudantie sai palkinnon vuonna 2002, joten olet lukenut ainakin yhden Finlandia palkitun kirjan. :)

    Itse en ole edes uskaltanut yrittää Uunia, edellisen Hyryn Finlandia-ehdokkaan Aitan (puolet ohuempi kirja) lukeminenkin kun otti niin koville. Siinä mies kasasi aittaa, fundeerasi ja kävi säännöllisin väliajoin haalimassa kattopäreitä... Eikä aitta edes valmistunut. (Nyt tuli kyllä paha juonipaljastus!)

    Tarkennan muuten vielä sen verran, että tuo Finlandia-listani ei lainkaan edusta omaa makuani, kasasin sen vain yrittämällä ajatella kuin ehdokasvalitsijat. Olen lukenut siitä vain yhden kirjan, Hotakaisen Jumalan sanan.

    VastaaPoista
  13. Minusta Carpelanin voittanutta ei voi tämän vuoden kirjoista löytää, mutta läheskään kaikkia ennakkosuosikkeja en ole lukenut. Turkka Hautalakin oli hyvä ja Katja Kettukin tuli uniini kummittelemaan. Elämme jännittäviä aikoja!

    Jotenkin toivoisin, että uusia nimiä nousisi parrasvaloihin.

    VastaaPoista
  14. voi apua, onko edellisestä finalndiasta taas kulunut jo vuosi!? oho. huomaan, etten ole lukenut oikeastaan mitään noista, jotka voisivat olla vahvoilla. Minun kohdallani se meneekin usein niin, että sitton kun on ehdokkaat, niin sitten niitä alkaa lukea... ja sitten tietysti voi arvostella valintaa :)

    VastaaPoista
  15. Elämme tosiaan jännittäviä aikoja. :) Itse toivoisin Finlandiaa Marja Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle -teokselle, ja Virtasen lisäksi toivoisin löytäväni ehdokaslistalta myös Turkka Hautalan Paluun ja Katja Kaukosen Odelman. Myös Johanna Venhon Syntysanat ansaitsisi paikan listalta...

    Uskon että listalta kuitenkin löytyvät ainakin Carpelan ja Hotakainen (kummankaan uusinta en ole vielä lukenut).

    VastaaPoista
  16. Kovin on miesvoittoista tänä vuonna - miksiköhän?

    Niin ovat olleet viime vuosinä yllättäviä valinnat, että enpä tiedä, en.

    Monena vuonna olen joutunut toteamaan, että ei ole minun kirjani. Toivottavasti tänä vuonna päästäisiin taas samalle viivalle ;)

    VastaaPoista
  17. En ole aiempina vuosina ollut erityisen kiinnostunut Finlandia-ehdokkaista, mutta nyt kävin oikein asiakseni katsomassa, että koska ehdokkaat julkistetaan.

    Jenni Linturin Isänmaan tähden, jota en ole (vielä) lukenut voisi olla yksi ehdokas ja olisi hauskaa, jos ehdokkaana olisi myös Iida Rauman Katoamisten kirja ja/tai Miika Nousiaisen Metsäjätti. Luulen kuitenkin, että Tervo ja Carlson päätyvät ehdokkaiksi.

    VastaaPoista
  18. Nyt on Rosa Liksomin palkitsemisen vuoro. Hänen kirjansa Hytti numero 6 on loistava matka mm. Siperiaan ja sielunmaisemiin - ja erittäin pätevä syy palkita yksi suomalaisen kirjallisuuden suurista uudistajista. Liksomin novellit ovat eittämättä jättäneet kaikkiin noin 1985 - 2011 julkaisseisiin suomalaisiin novellisteihin jälkensä.
    Milonoff valitsijana ei voi vain valita toisin.

    VastaaPoista
  19. Niin, Milon on nyt helpompi tehdä oikea valinta, kun Liksom on ehdolla; luonnollisesti.

    Hirvisaarelle riitää pelkkä ehdokkuus, samoin monille muille.

    VastaaPoista