torstai 3. helmikuuta 2022

Kauko Röyhkä ja Anneli Aunola: Tanssipartneri

 


Kirjailija Kauko Röyhkä ja entinen rikospoliisi Anneli Aunola julkaisivat viime vuonna yhdessä rikosromaanin Liian lempeä mies, joka aloitti Helsingin rikospoliisissa työskentelevästä Alisa Arosta kertovan dekkarisarjan. Tänään eli 3.2.2022 ilmestyy sarjan kakkososa Tanssipartneri.

Liian lempeä mies sijoittuu vuoteen 1993, ja Tanssipartneri kuvaa tapahtumia joitakin vuosia myöhemmin eli jossakin vuosien 1997 tai 1998 tienoilla. Aloitusosassa kertovassa jutussani olen todennut, että tarinassa kuvataan jonkin verran päähenkilön eli rikostutkija Alisa Aron henkilökohtaista elämää. Tanssipartnerissa Alisan yksityiselämän osuus korostuu, ja kirjan alkupuoli onkin pitkälti hänen perhe- ja ihmissuhdekuvioidensa kuvausta.

Avioeron jälkeen Alisa seurusteli tovin työkaverinsa Timon kanssa, mutta suhde on päättynyt vähän ikävällä tavalla, eikä tilannetta ole puhuttu kunnolla auki. Sitten Alisa tapaa tanssiravintolassa Samin, isokokoisen ja vähän jäyhänoloisen körilään. Lukijalla hälytyskellot kalkattavat kuin kirkonkellot, mutta Alisa rakastuu tai ainakin ihastuu, ja kohta Alisa ja Sami ovat muuttaneet yhteen. Aika pian yhteiselossa alkaa pilkahdella erilaisia epämukavia tilanteita, mutta Alisa ei haluaisi katua päätöstään.

Heti ensi tapaamisella Sami kertoo Alisalle harrastavansa tanssia Åke Blomqvistin vetämillä kursseilla. Iso mies liikkuukin ällistyttävän sulavasti. Tanssipariaan Kerttua Sami ei kuitenkaan halua myöhemminkään Alisalle esitellä.

Samalla kun seuraillaan Alisan perheen tilanteen vähittäistä heikkenemistä, seurataan myös Alisan ja muiden rikostutkijoiden eteen tulevia rikostapauksia. Mielenkiintoinen on entisen diplomaatin rouvan katoamistapaus, johon liittyy nuoren turvatalosta hatkaan lähteneen tytön katoaminen. Alisan vanha asiakas nousee esiin toisessa yhteydessä, kun pariskunnan eroasia aktivoituu. Mies on pitkään pahoinpidellyt vaimoaan, mutta tämä on kerta toisensa jälkeen vetänyt jutun pois. Myös nuoren naisen raiskaustapaus päätyy Alisan pöydälle, mutta saadaanko siitä nostettua syytettä?

Osa tutkinnassa olevista rikoksista kietoutuu lopulta kammottavalla tavalla yhteen, eikä Alisan yksityiselämäkään jää täysin ulkopuolelle. Tapahtuu onneton ketjureaktio, jossa yksi asia johtaa vääjäämättä toiseen, kuten Alisan esimies Kivi lopussa toteaa. Kirja loppuu veret seisauttavan dramaattiseen kohtaukseen.

Aunolan ja Röyhkän työskentely tuntuu sujuvan saumattomasti, ja pidin tätä Tanssipartneria rakenteensa puolesta hallitumpana kuin Liian lempeää miestä. Tanssipartnerissakin kertojanäkökulma vaihtelee jonkin verran, ja tapahtumia valotetaan useilta kanteilta. Alisa pysyy kuitenkin selvästi päähenkilönä. Poliisin työskentelyä kuvataan asiantuntevan oloisesti mutta ei kuitenkaan puuduttavan yksityiskohtaisesti.

Teemana ovat tällä kertaa naisiin kohdistuva raakakin väkivalta ja erityisesti parisuhdeväkivalta. Alisan kautta valottuu hienosti, miten kuka tahansa voi päätyä väkivaltaiseen suhteeseen ja kuinka vaikea siitä on päästä irti. Teoreettinen tieto asioista ei välttämättä auta paljoakaan, kun varsinainen peli pelataan tunnepuolella. Tanssipartneri näyttää myös karusti, miten väheksyvästi vielä muutama vuosikymmen sitten suhtauduttiin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Kauko Röyhkä ja Anneli Aunola: Tanssipartneri
CrimeTime 2022. 304 s.


Arvostelu/ennakkokappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti