maanantai 26. tammikuuta 2015

Blogistanian kirjapalkintoehdokkaani 2014On jälleen aika antaa äänensä Blogistanian kirjapalkintokisassa. Kirjabloggaajat äänestävät vuoden 2014 parhaat kirjat neljässä eri kategoriassa:   
                                             
Blogistanian Finlandia
Blogistanian Globalia
Blogistanian Kuopus
Blogistanian Tieto

Sääntöjen mukaan bloggaajat julkaisevat antamansa äänet blogeissaan maanantaina 26.1.2015 klo 10, eli juuri NYT. Tulokset julkaistaan emäntä- tai isäntäblogeissa huomenna tiistaina 27.1.2015 klo 10. Jännittävää!

Kerrataan vielä lyhyesti säännöt. Ehdolle asettamisen edellytys on, että bloggaaja on lukenut nimeämänsä kirjat ja kirjoittanut niistä omaan blogiinsa. Kirjan on pitänyt ilmestyä vuonna 2014, mutta lukemisen tai bloggauksen julkaiseminen on voinut tapahtua myös tammikuussa 2015, kuitenkin ennen äänestysajankohtaa. Bloggaaja muodostaa paremmuusjärjestyksessä vuoden kolmen parhaan kirjan listan. Paras kirja saa kolme (3) pistettä, seuraava kirja kaksi (2) pistettä ja sitä seuraava yhden (1) pisteen. Tarkemmin säännöt voi kurkata Kirjavinkit-sivustolta.

Omat Blogistania 2014 -ehdokkaani ovat:
Luen selvästi eniten kotimaista kirjallisuutta, ja uutuudet painottuvat myös. Finlandia-kolmikon ratkaisemisessa olikin ongelmana lähinnä vaihtoehtojen runsaus. Myös kärjen tasaisuus aiheutti päänvaivaa. Anne Brunilan valinta Finlandia-voittajaksi ei saanut minulta aivan varauksetonta hyväksyntää, vaikka JussiValtosen romaani hieno lukukokemus olikin.

Itse olisin suonut F:n Kähköselle, ja sitä mieltä olen edelleenkin. Graniittimies on vaikuttava, taitavasti kirjoitettu ja tärkeä romaani. Silti se päätyi tälle listalle vasta kakkoseksi, koska haluan Blogistania-ehdokkuuksissani painottaa nimenomaan lukukokemusta. Siinä Kultarinta antoi minulle enemmän, sittenkin. Mutta ei Neljäntienristeyskään kauas taakse jäänyt, ja se toimi myös äänikirjana edelleen upeasti (kuuntelin kirjan kertaukseksi tammikuussa).
Käännöskirjavuoteni jäi harmillisen laihaksi, mutta jotain sentään tulin lukeneeksi. Parhaitten lukukokemusten listalle olisi ollut tunkua vuoden tai pari vanhempien kirjojen osalta, mutta tässä listani vuonna 2014 suomennetuista.
Atkinsonin romaani puhutteli rakenteensa takia. Ihmettelen edelleen, miten voimakkaasti kirjan tarina imaisi minut maailmaansa, vaikka rakenne on nimenomaan vieraannuttava. Hieno lukuelämys! Toni Morrison on ollut suosikkejani jo vuosia, eikä taitava kynänkäyttäjä pettänyt nytkään. Koti on upea pienoisromaani! Tikli on sen rinnalla hirmuinen mammutti, hieman pöhötautinenkin, mutta kaikesta urputuksestani huolimatta oivallinen viihderomaani, jonka parissa hujahti tovi jos toinenkin kuin huomaamatta.Valitettavan vähän tulen lukeneeksi lasten- ja nuortenkirjallisuutta, mutta jotakin sentään. Lisäksi huomasin, että olen viime vuonna lukenut vain kotimaista lanua. Hyvin olen siis valinnut luettavani! Tässä kategoriassa voittajasta ei ollut omalla kohdallani mitään epäilystä. Hain trilogia huipentuu uskomattoman upeasti ja ihanasti Susikuningattaressa. Maailmanluokan taituruutta. Ihailen. Miten Hain teokset ovat voineet jäädä virallisilta palkintolautakunnilta huomaamatta?!

Kaikki äänestämäni ovat hämmentävästi sarjojen kolmososia. Harakanloukku päätyi listalleni noir-henkisyytensä takia. Oivallinen viihdesarja on saanut hieman lisää tummia sävyjä eroottisen väreilyn vastapainoksi. Nemo Rossin teos taas tarjoaa toimintaa ja jännitystä ihan ilman eroottista väreilyä!Tämän kategorian kanssa olin eniten pulassa, sillä tietokirjallisuutta, ainakaan ihan uutta, luen näemmä hyvin vähän. Halua olisi enempäänkin, ja esimerkiksi viime vuonna ilmestyneitä (kirjailija)elämäkertoja olisin halunnut ehtiä lukea ja joitakin jopa ostin itselleni. Lukuaikaa niille ei sitten kuitenkaan siunaantunut.


Tässä siis omat ehdokkaani pisteineen tällä kertaa. Onnea kisaan kaikille ehdokkailleni!

22 kommenttia:

 1. Jos olisin itse äänestänyt, olisi Neljäntienristeys saanut minultakin pisteitä :) Muuten olen lukenut tosi vähän uutuuksia tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan sai lähteä vaikka yhdelläkin kirjalla :D Ensi vuonna sitten?

   Poista
 2. Finlandiassa olet antanut kahdelle kirjalle kolme pistettä, oletan että Neljäntienristeykselle kuuluu yksi piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mikko, korjauksesta! Oikein tulkittu. Nyt pitäisi jutussakin olla pisteytys oikein :D

   Poista
 3. Meillä oli samat Finlandia- ja Globalia-suosikit. Tieto-ehdokkaitasi peukutan sattuneista syistä aika lailla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, taitavat kaikki lukemani uutuustietokirjat olla erään kirjallisuusaiheisia kirjoja kustantavan kustantamon tuotantoa :D Aihe kiinnostaa luonnollisesti kovasti, joten siksi ala painottuu. Elämäkertoja haluaisin ehtiä myös lukea. Ehkä tänä vuonna.

   Poista
 4. Jes, meillä on sama ykkönen Kuopuksessa ja Graniittimiestä äänestin minäkin.

  VastaaPoista
 5. Kirsi, kiva nähdä Neljäntienristeys listallasi. Olisin lukenut Graniittimiehen innolla, mutta kirja ei tilauksesta huolimatta saapunut minulle. Sen aihepiiri olisi ollut ominta minua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Ehdottomasti Sinun kannattaa Graniittimies vielä hankkia tavalla tai toisella, sillä kirja on upea ja juuri sellainen, josta arvelen Sinun kovasti nauttivan!

   Poista
 6. Tikli olisi saattanut saada minultakin äänen, jos olisin sen ehtinyt lukemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas otin Tiklin pikkuisen armosta, koska oikein muutakaan ei ollut tarjolla. Robert Galbraithin Silkkiäistoukka oli sen pahin kilpailija ja jonakin toisena päivänä olisin ehkä äänestänyt sitä.

   Poista
 7. Kultarinta ja Neljäntienristeys olivat minunkin listallani. Aika huikeita esikoisia!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, että joku muukin on nostanut Hain Susikuningattaren listoilleen. Nopealla silmäyksellä annetuihin ääniin, minusta tuntuu, että sillä on aika hyvä kannatus. Pianhan se nähdään kuinka kävi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susikuningatar oli ehdoton huippu! Peukut sen menestykselle, tässä kisassa ja muutoin.

   Poista
 9. Voi että, jo toinen käännöskirja, jonka kanssa olen ilmeisesti mokannut - en ollenkaan tajunnut, että Koti olisi ollut Globalia-kelpoinen. Höh. Se ja Bradleyn Piiras olisivat saaneet minulta äänen jos olisin ollut huolellisempi. Minulla on näemmä vaikeuksia pysyä e- ja äänikirjojen vuosista kärryillä. Täytyy olla tänä vuonna tarkempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Piiraskin minulla oli yhtenä vaihtoehtona, mutta ei sitten kuitenkaan kiilannut ihan kärkikolmikkoon. Vaikka kuten sanottu, käännösvuoteni oli laimeahko uutuuksien osalta.

   Poista
 10. Ihanat Kultarinta, Susikuningatar ja Harakanloukku! Meinasin itse antaa Sudelle 3 pistettä, mutta sitten painotin noita itsenäisiä romaaneja. Gigi ja Henry -trilogia ansaitsee kyllä kaikki kehunsa.

  Kähköstä aion lukea tänä vuonna!

  VastaaPoista
 11. Kas, Finlandia ja Globalia osuu 2/3 samaan, Finlandiassa olisi voinut minullakin Kultarinta livertää, vaan vaikeat valinnat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, menevätpä hyvin yksiin! Tässä kisassa on totuttu hajontaan. :D

   Poista