sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppiasKeski-ikää lähenevä äreä kirjakauppias A. J. Fikry on menettänyt vaimonsa auto-onnettomuudessa. Liikeyrityksen hengetär on ollut kuollessaan toisella kuulla raskaana. A. J. on siis menettänyt kaiken: suuren rakkautensa, haaveensa lapsista, liikekumppaninsa ja kohta näemmä myös yrityksensä. Pelastusrenkaaksi ilmaantunut harvinainen ja arvokas ensipainoskin varastetaan eräänä yönä, jona A. J. taas kerran koetti juoda itsensä tunnottomaksi voidakseen edes unessa kohdata jälleen vaimonsa.

Elämällä on kuitenkin vielä tarjottavanaan yllätyksiä. Eräänä iltana kirjakaupasta löytyy pikkuinen tyttö, jonka äiti on hylännyt. Mukana on saatekirje, jossa toivotaan, että tytöstä kasvatettaisiin lukija. Hämmentynyt A. J. pyytää apuun vaimonsa siskon, jolla on aviomiehenä yhä heikommin menestyvä mutta häntäheikkinä suosiota niittävä dekkaristi. Pikkuinen Maya vie kaikkien pikkukaupunkilaisten sydämen, ja A. J. huomaa asiakasvirrankin voimistuvan tytön ansiosta. A. J. myös huomaa, kuinka viehättävä sittenkin oli kustantamon edustaja Amelia, joka kävi jättämässä pinkan käsikirjoituksia A. J:n tutustuttavaksi…

Tarina vilisee kaikkea, mitä kirjaihminen voi toivoa. On hieman eksentrinen kirjakauppias pienellä saarella, on ihmisiä, jotka löytävät kirjojen maailman. On kustannusalan henkilöhahmo, joka tietää, miksi kirja-alalla menee yhä heikommin (viheliäinen nettikauppa!). On kirjallisia viittauksia, ja kirjoista puhutaan jatkuvasti. Pidetään lukupiirejä ja kirjailijatapaamisia kirjakaupassa. Mukana on romanttisia, humoristisia ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä, ja loppu on sopivan surullinen. On helppo kuvitella mielessään hidastempoinen romanttinen elokuva, jossa pääroolissa on Tom Hanks (mikäli Fikryn intialaisuutta ei haluta elokuvassa nostaa esiin).

Käsissäni on siis Gabrielle Zevinin romaani Tuulisen saaren kirjakauppias. Kirja on kuin minulle kirjoitettu, mutta silti lukija voinee aavistella, että en ole oikein otettu tästä. Kirja on taiten rakenneltu, ja keskeiset juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia juuri sopivissa määrin. Henkilöt ovat miellyttäviä ja hauskojakin. Miljöö on parahultaisen eksoottinen (saarelle pääsee vain yhteysaluksella). Aihepiiri on kaikin puolin kiinnostava. Teksti on nopealukuista ja soljuvaa. Mutta se jokin, joka tekee kirjasta elämyksen, loistavan lukukokemuksen, jää jostain syystä puuttumaan. Tuli tunne, että kirja on alun alkaen suunniteltu juuri edustamalleni kohderyhmälle, laskelmoidusti, ei luomisen tai kirjoittamisen, tarinan kertomisen riemusta.

Suosittelen kirjaa kepeäksi kesäiseksi välipalaksi tuhdimpien lukukokemusten lomaan!

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias (The Storyed Life of A. J. Fikry)
Suom. Tero Valkonen. Gummerus 2014. 239 s.Gabrielle Zevinin kirjailijasivuilta käy ilmi, että nuori menestyskirjailija on ehtinyt urallaan kirjoittaa jo varsin monenlaista. Menestysteos Tuulisen saaren kirjakauppias on ilmestynyt alun perinkin vasta tämän vuoden huhtikuussa, joten suomennos saadaan varsin nopeasti.

Nopeasti kirja on luettu myös monissa kirjablogeissa, joita löytyy helposti Googlea käyttämällä. Lukutoukan kulttuuriblogin Krista rakastui kirjaan korviaan myöten, joten sieltä kannattaa vilkaista hieman myötäsukaisempi esittely kirjasta.

6 kommenttia:

 1. Aika lailla samaa mieltä olen, mutta taisin tykätä vieläkin vähemmän. Kirja oli lopulta kovin lattea ja ennalta-arvattava, vaikka se otteessaan pitikin. Harmi. Uskon, että elokuvana tämä toimii paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siitä hankala kirja, että on helppo nähdä sen kiistattomat hyvät puolet, mutta silti se ei sytyttänyt. Kirjoittaja on tiennyt, mitä tekee, mutta kipinä puuttuu.

   Poista
 2. Kiinnostuin kaikesta huolimatta siinä määrin, että voisin jossain välissä, paremman puutteessa, lukaista tämän. Juoni kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 3. Kieltämättä vaikuttaa aika laskelmoidulta paketilta! Alkoi oikein naurattaa, kun luin tekstiäsi. Enää puuttuu vain vain Hollywood-elokuva ja oheiskrääsämyynti! ;)

  VastaaPoista
 4. Tämä onkin vilahdellut aika monessa blogissa viimeisen viikon aikana. Mieli tekisi lukea, vaikka olenkin pikkaisen herkkä tuollaiselle ennalta-arvattavuuden kosiskelulle.

  VastaaPoista
 5. Minä viihdyin, mutta kummempaa vaikutusta kirja ei tehnyt. Tilannehuumori osui!

  VastaaPoista