sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Jukka Parkkinen: Kotimainen krokotiiliJukka Parkkinen on suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden suuri nimi, joka kuitenkin tuntuu jäävän jollakin merkillisellä tavalla sivuun, tuntemattomaksi tekijäksi jonnekin taustalle. Toivottavasti tämä on vain oma, subjektiivinen tuntemukseni, ja väärä sellainen, sillä Parkkisen tuotanto on hämmästyttävän laaja, monipuolinen ja korkeatasoinen. Jos ei usko, voi vaikka kurkata Parkkisen kotisivuille koottuja tuotantolistoja. Teoksia on ilmestynyt jo viidellä vuosikymmenellä, ja kaikki kirjallisuuden lajit runoista tietokirjoihin ovat listoilla mukana. Parkkisen teoksia on käännetty eri kielille, ja hän on itse kääntänyt kirjallisuutta suomeksi.

Parkkisen tyylille on ominaista lempeä huumori, joka puhuttelee niin aikuista kuin lastakin. Mielellään hän leikittelee kielellä, erilaisilla kielikuvilla ja sanojen monimerkityksisyydellä, ja ehkä siksikin monet hänen tekstinsä toimivat hyvin myös kuultuina. Suosittu Karhukirjeitä-sarja onkin alkuaan kirjoitettu pieniksi radioteksteiksi, ja niistä kootut kirjat sekä äänikirjat ovat olleet suosittuja. Sarja onkin paisunut moniosaiseksi. Oma perheeni nautti aikanaan Karhukirjeistä kovasti, ja ne kuunneltiin autossa kauppareissuilla moneen kertaan. Aikuiset ja lapset naurahtelivat usein eri kohdissa, mutta se ei lainkaan haitannut. On oikeastaan harmi, että lapset kasvavat niin nopeasti. Osa hauskuudesta katoaa, kun kuuntelee lastenkirjoja vain itsekseen. Korppi-sarjaa olen muuten myös bongaillut kirjastojen äänikirjahyllyissä, ja sen olen päättänyt jossain vaiheessa kuunnella järjestyksessä. Kirjat luin aikoinaan opiskelujen takia, mutta ovat pääosin unohtuneet.

Parkkisen varhaisimpiin teoksiin kuuluu tällä kertaa kuuntelemani Kotimainen krokotiili. Se on kirjana ilmestynyt vuonna 1981. Itse kuuntelin kirjan pari vuotta sitten ilmestyneenä cd-levymuotoisena äänikirjana, jonka lukee hersyvän herkullisesti Lars Svedberg. Lasten satukirjoja luettaessa saa tosiaan lukija irrotella hieman enemmän kuin aikuisten romaanien parissa!

Kotimainen krokotiili on novelli- tai tarinakokoelma, jossa on kahdeksan eläinaiheista satua. Novellit tai tarinat kuitenkin nivoutuvat yhteen ja muodostavat mukavan kokonaisuuden. Matkaan lähdetään Jussin ja hänen viisaan Halli-koiransa kanssa. Jussi joutuu purolla hurjaan ja vaaralliseenkin seikkailuun, mutta Halli auttaa poikaa pelastumaan. Jussille Halli puhuu ihmisten kieltä, seikka, jota ei muuten turhaan selitetä vaan joka vain luontevasti on niin. Tarinan lopussa Hallille käy vähän huonosti, ja koira joutuu kauas kotoaan. Tästä alkaa kuitenkin uusi tarina, jossa Halli tapaa varis Pitkäsen. Näin tarinat nivoutuvat toisiinsa ketjuksi. Päähenkilönä on milloin Jussin isän tekemä variksenpelätti Pelätti, milloin sen taskussa pesivä vaivaishiiripariskunta eli Taisto ja Rauha. Jokainen tarina on paikoin varsin jännittävä, mutta loppu on aina onnellinen.

Viimeisessä tarinassa Jussi tapaa ojarummusta krokotiili Mustin, joka ei syö Jussia, koska Jussi oitis huomaa, ettei Musti ole tukki vaan krokotiili. Krokotiili seuraa Jussia myös kouluun, ja selvää on, että siitä seuraa hauskoja ja täpäriä tilanteita. Lopussa on sitten onnellinen jälleennäkeminen, jota lukija on jo osannut hieman aavistella tarinoiden mittaan.

Kotimainen krokotiili on iätön kokoelma, jota kuunnellessa ei lainkaan tullut mieleen, että se on kirjoitettu jo yli kolmekymmentä vuotta sitten. Laadukas taidesatu kestää aikaa.

Jukka Parkkinen: Kotimainen krokotiili
WSOY 1981. Äänikirjassa 3 cd:tä, kesto yhteensä 3 h 36 min. Lukija Lars Svedberg.

Arvostelukappale, josta lehtijuttu jäänyt kirjoittamatta.


4 kommenttia:

 1. Meillä pojat kuuntelivat tätä kesälomareissulla äidin puhelimesta viime vuonna - tykkäsivät. Ja äiti ihastui erityisesti tuohon vaivaishiiritarinaan ja sen pelättiin :-)

  VastaaPoista
 2. Minusta Parkkinen ei ole saanut ihan sitä huomiota, jonka olisi ansiannut. Hän on loistava kirjailija ja hänen tuotantonsa on erinomainen. Hänen kirjansa ovat saaneet minut aina nauramaan. Täytyy kyllä myöntää, etten ole hänen lastenkirjoihinsa niin hyvin perehtynyt kuin nuortenkirjoihin; tämä teos on lukematta. Täytyykin korjata asia. :)

  VastaaPoista
 3. Jukka Parkkinen on oma ykköseni aina ja ikuisesti! Kiva kun bloggasit tästä :) Minustakin Parkkinen on jäänyt aivan liian vähälle huomioille ja olenkin koittanut mainostaa hänen kirjojaan monille. Suvi Kinokset ovat uskomattoman hauskoja sekä lapsille että aikuisille, samoin Karhukirjeet.

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut Parkkisen nuortenkirjoja teini-ikäisenä aina uudestaan ja uudestaan. Ne ovat minusta erittäin hauskoja ja nokkelia, erityisesti Suvi Kinokset ja Oskut. Mutta minulta myös ovat jääneet lastenkirjat huomiotta. Ehkä täytyy tehdä uusinta visiittti Parkkisen tuotantoon. Kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista