sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Terveiset Helsingin kirjamessuilta!


Uupunut mutta onnellinen kirjabloggaaja täällä koettaa järjestellä sekasortoisia ajatuksiaan julkaisukuntoon. Eilen nimittäin oli kirjavuoden yksi kohokohdista mitä tapahtumiin tulee: päivä Helsingin kirjamessuilla. Taistelukestävämmät kollegani viettävät messuilla jopa täydet neljä päivää, mutta minulle todellakin yhdessä päivässä oli kyllin, niin mukavaa ja mielenkiintoista kuin messuilla onkin. Arkielämän velvoitteet kuten työ ja perhe asettavat rajoja messuilulle kunnon (ja kukkaron) kestävyyden lisäksi.

Nelipäiväisen tapahtuman ehdottomasti hektisin päivä on käsittääkseni nimenomaan lauantai, mutta silti vietin juuri eilisen päivän aamukymmenestä lähes iltakuuteen messuhallissa. Suomen dekkariseura isännöi perinteisesti Dekkarilauantaita, jota halusin päästä seuraamaan. Lisäksi kustantaja Atena kutsui kirjabloggaajia tapaamaan kirjailija Pasi I. Jääskeläistä lauantai-iltapäivänä, joten hyvin tuli messupäivä ajoitettua.

Koska käytössä oli vain tämä yksi maallinen ruumis ja yksi päivä aikaa, koetin suunnitella etukäteen mahdollisimman tehokkaasti ajankäyttöäni. Harry Potter -kirjoista tuttu ajansiirrin olisi silti ollut kätevä, sillä mielenkiintoisimmat asiat tuntuivat tapahtuvan aina samaan aikaan vähintään kahtaalla. Esimerkiksi kahdeltatoista olisi pitänyt olla kolmessa paikassa samaan aikaan: kuuntelemassa Pertti Jarlaa, Heli Laaksosta ja Jaetun lukemisen lumo -paneelia! Jälkimmäinen tapahtuma meni vielä osin päällekkäin Vera Valan esiintymisen kanssa! Vähemmästäkin pää hajoaa…no, elämä on valintoja.

Heti aamusta hoidin pois alta sovitut tapaamiset. Pikaisesti vaihdoin kuulumiset Readberryn Jarkko Ylikosken kanssa. Olen toiminut esilukijana parissa Readberryn kautta luettavissa olevassa kirjassa eli Dan Browinin Infernossa ja Kjell Westön Kangastus 38:ssa. Edelliseen saatiin pystyyn ihan mukavasti keskusteluakin. Kannattaa kokeilla uutta lukemisen muotoa. Yhtä pikaisen pyrähdyksen tein Myllylahden osastolla, jossa tapasin kustantaja Lassi Junkkarisen ja kirjailija Niina Within. Oli mukavaa tavata ihmisiä, joiden kanssa on tähän asti ollut yhteydessä vain virtuaalisesti! Myllylahden dekkareita luen vastaisuudessakin, ja oli kivaa päästä kiittämään arvostelukappaleista ihan kasvokkain.

Messualueella oli vielä väljää, ja törmäsin (ei kirjaimellisesti kuitenkaan) sattumalta Mansarda-kustannuksen pöytään, jonka takana istui kustantamon omistaja ja kääntäjä Kari Klemelä. Hänen kustantamonsa tuotantoa on taannoin lukemani Hautajaisilvely-dekkari. Tein ensimmäisen messuhankintani eli ostin kokoelman Sokea kirjakauppias. Se sisältää tekstejä kolmeltatoista sorbinkieliseltä kirjailijalta. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja siihen pitää jossain välissä tutustua tarkemmin. Sorbin kielestä en ole ennen edes kuullut, tunnustan.

Sitten alkoikin jo Dekkarilauantain ohjelma vetää puoleensa. Keijo Kettunen kyseli, mitä jatkosuunnitelmia esikoisdekkarin julkaisseilla kirjailijoilla on. Jo Turussa kuuntelin hyvällä suullisella ulosannilla siunattua kirjailija Kimmo Miettistä, joka kertoi tehneensä kustantajan kanssa sopimuksen yhdeksän kirjan sarjasta! Aloitusosa Sukuviha on ilmestynyt tänä vuonna (linkistä kustantamon esittelyyn, en ole kirjaa lukenut). Haastateltavana oli myös Minna Lindgren. Huomioni kiinnittyi tässä vaiheessa kuitenkin vielä messuosastojen tarjontaan, joten Lindgrenin ja muiden kommentit menivät valitettavasti ohi.


Seuraavaksi lavalle marssivat Matti Rönkä, Jarkko Sipilä, Christian Rönnbacka ja Marko Leino. Rönkää kuuntelee aina mielikseen ja muidenkin herrojen kirjoja olen lukenut, lukemassa tai ainakin aikomassa lukea, joten liimauduin penkkiin. Tässä vaiheessa yleisöä alkoi Mika Waltari -lavan ympärillä olla jo aika mukavasti. Iltapäivällä oli paikoin jopa tungosta! Kirjailijoilta kyseltiin muun muassa, miltä tuntuu mennä rikollisten nahkoihin. Eihän se mukavalta kuulostanut, mutta työtä on kirjailijankin tehtävä, oli mukavaa tai ei. Rönkä muistaakseni kertoi, että kun uskon puute kirjailijaa vaivaa, voi lohdukseen lukea vaikka kirjastojen lainaustilastoja. Mieltä kuulemma lämmittää varsinkin, kun huomaa, että oma kirja on jostain varastettu!

Matti Rönkä, Jarkko Sipilä, Christian Rönnbacka ja Marko Leino.


Miesten jälkeen oli naisten vuoro. Lavalle nousivat Leena Korsumäen haastateltaviksi alan kuningattaret Outi Pakkanen ja Leena Lehtolainen seuranaan nuorempi (prinsessa) Vera Vala. Ehdin kuulla vain haastattelun alkuosan, jossa muisteltiin pidempään kirjoittaneiden naisten uran alkuvaiheita ja heidän merkitystään nuoremmille alalle aikoville naiskirjailijoille. Nappasin muuten ensimmäisen lähes terävän otoksen Verasta!

Vera Vala.


Sitten olikin jätettävä ladyt ja kiidettävä yläkertaan Aino-tilaan, jossa bloggaajat Katja Jalkanen ja Hanna Pudasta tuurannut Taika Dahlbom sekä lukupiireistä väitellyt toimittaja Suvi Ahola ja lukupiiriä vetävä toimittaja Seija Nummijoki keskustelivat jaetun lukemisen ilosta eli lukupiireistä ja kirjablogeista. Keskustelu oli mielenkiintoinen, koska itse olen kirjablogannut nyt kolme vuotta ja sitä ennen vedin yli viisi vuotta lukupiiriä. Keskustelun huomiot eivät olleet uusia, mutta ne todistivat omat käsitykseni asioista ainakin kutakuinkin oikeiksi.

Paneelista rynnistin taas kohti Waltaria. Matkalla olin törmätä (tällä kertaa kirjaimellisesti) Otavan osaston liepeillä Liza Marklundiin, joka olikin juuri siirtymässä samaan suuntaan kanssani eli Marianne Peltomaan haastateltavaksi Dekkarilauantain kansainvälisenä vieraana. Tungosta riitti! Hiippailinkin vähän sivummalle ja ostin Blue Moon -kustantamon osastolta täydennystä Peter Robinsonin dekkareihini.

Liza Marklund.


Kirjabloggaaja(kaan) ei selviä pelkällä hengen ravinnolla, joten seuraavaksi oli vuorossa lounastauko. Seuraksi sain kollegoja: Sallan, Marian, ”Tintin” ja Arjan. Kiitos hyvästä seurasta ja keskustelusta! Muitakin oli kai tulossa yhteiselle lounaalle, mutta infokatkos erotti meidät. Harmi!

Lounaan hengähdystauon jälkeen sattumalta kuulin Heli Laaksosen äänen Otavan lavalta, ja jäin kuvailemaan kirjailijaa, kun tämä signeerasi Aapista. Kiitos Helille poseerauksesta!

Heli Laaksonen.


Dekkarilauantaissa jatkui ohjelma kiivaana. Vuorossa oli keskustelua historiallisten dekkareitten kirjoittamisesta, ja lavalla olivat Tapani Bagge, Nina Hurma, Timo Sandberg ja Indrek Hargla. Janne Mäkelä haastatteli. Mukavinta oli kuitenkin keskustelu, johon pääsin erään ystävällisen rouvan kanssa haastattelujen väliajalla. Hän kysäisi minulta, olinko lukenut mitään esitellyistä kirjoista. Myönsin. Hän kertoi jo kyllästyneensä toisen maailmansodan aikaan sijoittuviin kirjoihin ja pitävänsä 20-lukua virkistävänä vaihteluna. Tähän oli helppo yhtyä!

Aikatauluuni olin vielä merkinnyt yhden dekkaristien haastattelun. Kirjojen moraalisista teemoista Kai Ekholmia, Kati Hiekkapeltoa, Sirpa Tabetia ja Johanna Tuomolaa haastatteli Tiinakaisa Honkasalo. Tabet oli joskus Kiskossa asuessaan kirjastossamme esiintymässä, joten oli mukavaa kuulla häntä taas. Tuomolan ja Hiekkapellonkin halusin nähdä, koska olen kummankin uutuuskirjan jo lukenut. Haastattelua en kuitenkaan ehtinyt kuunnella loppuun, koska seuraavaksi oli vuorossa päivän tärkeä osuus!

Kati Hiekkapelto.


Atenan väki siis tarjosi kirjabloggaajille tilaisuuden tavata kirjailija Pasi I. Jääskeläinen ihan ilmielävänä, ja aika monta bloggaajaa paikalla olikin. Kirjailija, arvostelukappale ja lasi viiniä toki houkuttelivat, mutta vähintään yhtä mukavaa oli tavata ihan oikeassa elämässä ihmisiä blogien takaa. Tilaisuus alkoi sähäkästi pienoisella katastrofilla, joka herätti kovasti hilpeyttä meissä bloggaajissa. Olimme nimittäin saaneet järjestäjien taholta neuvoja asiallisesta käyttäytymisestä pressitiloissa…Kirjailijakin tuntui hieman jännittävän, mutta iloinen ja luonteva kustannustoimittaja Kanerva Eskola sai tilaisuuden ilmapiirin vapautuneeksi kertoilemalla aluksi viime hetken säädöistä, joita kirjan Sielut kulkevat sateessa kanssa tehtiin ennen painoon lähettämistä. Keskustelu kirjablogien ja kirjojen näkyvyyden keskinäisestä vaikutuksesta oli vilkasta ja mielenkiintoista, mutta en taaskaan kehdannut sanoa mitään. Onneksi toiset bloggaajat ovat reippaampia. Rohkenin sentään nimmarin pyytää kirjaan. Aloittelinkin kirjaa jo junassa, mutta se joutuu vielä tovin odottelemaan toisten keskeneräisten takia.

Pasi I. Jääskeläinen.


Hetken hengähdimme bloggaajakollegoiden kanssa kahvikupposen äärellä. Sitten tein vielä joukon kirjahankintoja, eli kahmin kahdella eurolla kirjoja myyneeltä osastolta mukaan peräti neljä romaania, hankin Bazarin osastolta yhden joululahjan ja tuliaiskirjan tyttärelle sekä kävin kotiuttamassa Habibin Otavan osastolta (kympillä!)Alivaltiosihteerin hauskuuttaessa taustalla. Kaiken tämän jälkeen olinkin aika finaalissa. Junaa odotellessa ja vielä kotiasemallakin huomasin, että aika sama matka oli ollut monella kanssamatkustajalla!Kiitokset kaikille, joita messuilla tapasin! 
Oli mukavaa nähdä! 
Toivottavasti tavataan pian uudelleen!Kirjamessujen lukupiirit bloggarinäkökulmasta: Morren maailma (Kettu: Piippuhylly), Sallan lukupäiväkirja (Hotakainen: Luonnon laki), Kirjasfääri ja Kirjasfääri (Rajala: Lavatähti ja kirjamies), Luetut, lukemattomat (Pancol: Central Parkin oravat), Jäljen ääni (Lehtolainen: Rautakolmio),Kirjallisena. Minna (Pakkanen: Rakastaja), Bokbabbel (Teir: Talvisota).

29 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta messuraportista! Itse olin paikalla perjantaina ja myönnän, että hiukan harmitti etten päässyt eilen.
  Onneksi on olemassa ihanaisia kirjabloggareita, joiden matkassa on melkein kuin mestoilla... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä! Perjantaina ja kaikkina päivinä ihan hurjasti kaikkea tosi mielenkiintoista. Ensi vuonna uudelleen!

   Poista
 2. Oli mukavaa nähdä! Ja sinä olet kyllä saanut ihanan paljon irti yhdestä messupäivästä! Minunkin PITI tulla noita dekkarijuttuja kuuntelemaan ihan jo Verankin vuoksi, mutta missä lie haahuilinkin ;)

  VastaaPoista
 3. Oli mukavaa tavata sinut Kirsi! :) Minäkin olin vain yhden päivän, mutta mukavaa, että siitä yhdestäkin sai huikeasti irti. Antikvariaatteja olisi tosin ollut mukava kierrellä vielä tarkemmin. Itse siirsin kuvat juuri koneelle -nyt vain juttua näpyttelemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin <3 Kova oli päivä, mutta jutun tekokin otti aikansa. Otin kuvia sekä kameralla että puhelimella, ja suurin osa oli epätarkkoja tms. Sain raakata melkoisesti, että tuli edes jotain siedettävää. Sitten kaikki linkitykset vielä perään. Mutta tästä on kiva varmaan itsekin myöhemmin kertailla tunnelmia.

   Antikvariaatteja en ehtinyt tuota kahden euron osastoa lukuun ottamatta edes vilkaista :(

   Poista
 4. Sorbin kieli on aivan uusi tuttavuus minullekin. Kiva kuulla Dekkarilauantaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkarilauantai jo pelkästään riittäisi messupäivän ohjelmaksi, eikä sittenkään jäisi sijaa lounaalle!

   Poista
 5. Huh, oletpa sinä ollut ahkera messuilla! Minä en edes oikeastaan lukenut messuohjelmaa, tapitin vain karttaa, koska en kuitenkaan olisi osannut valita. Onneksi pettämätön vaistoni tuntui kuljettavan minua oikeisiin paikkoihin. ;)

  Dekkarilauantai kuulostaa kivalta tapahtumalta ja ehditikin kuunnella montaa kirjailijaa! Sitä voisikin taas lukea vaihtelun vuoksi jonkin dekkarin, suosituksia?

  Ja olipa tosiaan mukava tavata ihan naamatusten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, loistavaa oli lopultakin nähdä ja vaihtaa ajatuksia ihan nokakkainkin :)
   Dekkarilauantai on jo perinne ja ohjelma laadukas, kannattaa ensi vuonna varata hetki aikaa sillekin.

   Dekkarisuosituksista sanon kuten muillekin kysyville nykyään: kurkkaa blogistani! :D

   Poista
  2. No hiisi, yritin olla ovela ja onkia täsmäsuosituksen mutta ei auta kuin lähteä selailemaan. ;)

   Poista
 6. Voi että kun edes luin tämän postauksen, nyt harmittaa jotenkin vielä enemmän etten päässyt kirjamessuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, se ei ollut tarkoitus! Ensi vuonna kenties? Ja ensi kuussa on messut myös Seinäjoella ja Kuopiossa Kirjakantti-tapahtuma. Josko niihin?

   Poista
 7. Kyllä tämä taitaa olla perusteellisin selvitys, mitä olen kirjamessuista koskaan nähnyt! Ihmettelen, kuinka olet saanut itsesi venymään niin moneen paikkaa ja miten energiasi on riittänyt. Itse en olisi jaksanut puoliakaan tästä.

  VastaaPoista
 8. Sama innostus sinulla kuin meikäläisellä, mutta sinulla nuorempana kovempi vauhti. Minustakin tuntui, että olisin halunnut olla monessa paikssa yhtä aikaa ja välillä jaoinkin puolituntisen kahtia.
  Hyvää toipumista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä olit sinäkin ahkerana! Minulle tosiaan riitti yksi päivä hyvin :)

   Poista
 9. Olet kyllä ehtinyt hurjan paljon! Minä rajaan yleensä messuohjelman pariin, kolmeen juttuun per päivä, koska enempää ei oikein jaksa. Loppuaika menee sitten antikvariaattiosaston kiertelyyn, kahvitteluun ja ihmisten tapaamiseen: erittäin olennaisia osia messuja nekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisasta tehdä rajauksia, mutta kun pääsee vain kerran... Yllättävän hyvin jaksoin, ja sitä muutakin mukavaa tuli aika hyvä määrä. Ainoa miinus nuo antikat, jotka jäivät ihan paitsioon.

   Poista
 10. Vitsi miten kivoja kuvia olet ottanut, etenkin tuo Heli Laaksosen poseeraus on ihana :) Hauskaa että oltiin samana päivänä paikalla, mutta aika eri juttuja nähtiin. Paljon tuolla kyllä aina jää välistä kiinnostavia juttuja, vaikka kuinka säntäilisi lavalta ja tapahtumasta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Olen surkea kuvaaja, mutta joskus jokin otos onnistuukin! Heli on niin kuvauksellinen ja tosi rento. Olin siinä jonon sivussa kameran kanssa kytiksellä ja Heli huomasi mut ja pyysi nimikirjoitusten pyytäjiä odottamaan :)

   Olen lukenut yli 25 raporttia messuilta, eikä yhtään samanlaista päivää ole ollut kellään. Tarjontaa on niin valtavasti joka makuun!

   Poista
 11. Sorbin kieli ? Ihan uusi kieli minullekin.
  Paljon ehdit päivän aikana ja kuvat ovat mahtavia.
  Oli myös kiva nähdä ! Toivottavasti törmäillään pian uudestaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin ensin, että se on serbi mutta eipä sentään :) Kiitosta vain, kuvat nyt ovat... Oli tosiaan kiva nähdä. Ollaan jo ihan oikeita tuttuja, kun kerran kuussa tavataan! Muuten siellä PIJ-tilaisuudessa tuli mieleen, että olitko sinä siinä Finnconin paneelissa keskustelemassa kesällä? Vai keitä siinä oli? Joka tapauksessa hyvää keskustelua oli jälleen. Hyvä, että jotkut saavat suunsa auki :)

   Poista
 12. Oho, no moneen paikkaan ehditja taisit hankkia lukemista pitkäksi aikaa! Harmittaa, kun en itse täältä kaukaa tänä vuonna mukaan ehtinyt, muistot kahden vuoden takaisesta kirjamessukeikasta ovat niin hyvät :). Ehkä ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosiaan onnekas, koska matka sekä Turkuun että Helsinkiin on siedettävä. Reissussa tosin vierähti aika mukavasti aikaa. Aamulla seitsemältä lähdin, illalla kahdeksan jälkeen oli kotona :) Varsin ymmärrettävää, että ihan mistä asti tahansa ei tule lähteneeksi!

   Poista
 13. Kiitos messuraportista :) Mukavan kun näitä lukiessa pääsee tekemään laajan virtuaalikierroksen messuille, esimerkiksi sinun dekkaripainotteisesta näkökulmasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä vain! :) Hauskan erilaisia tunnelmia olen löytänyt, vaikka periaatteessa samassa tapahatumassa on oltukin. Kertoo jotain massiivisesta tarjonnasta.

   Poista