maanantai 4. maaliskuuta 2013

Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.): Taskunovellit
Olen lavean proosan ystävä, ja useimmat lempikirjani ovat paksuja tiiliskiviä, joita ei parane pudottaa jalalle. Kunnon tarina on maalattu pitkin, levein vedoin, ja ihmisten mukana voi mieluusti kulkea kokonaisen elämän, miksei useammankin sukupolven verran. Pienoisromaanit ja novellit eivät siis oikein ole minun juttuni, noin pääsääntöisesti. Toki arvostan tiivistämisen taitoa. Pieneen tilaan saa taitava kirjoittaja mahtumaan vaikka koko kosmoksen, ja taitavasti kirjoitetun novellin äärellä huokaan tyytyväisenä minäkin.

Kiinnostuin kirjallisuusihmisenä syksyllä alkaneesta Novelli palaa! -hankkeesta, jossa ovat mukana Nuoren Voiman liiton lisäksi mm. Lukukeskus, VR ja useat kustantajat. Hankkeeseen liittyy vuoden alussa julkaistu kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen toimittama novellikokoelma Taskunovellit. Ideana on ollut pyytää kirjailijoilta hyvin lyhyttä novellia nimensä mukaisesti taskuun mahtuvaan antologiaan. Kovakantisena julkaistu teos on tietysti hieman juhlavampi kuin pokkari olisi ollut, mutta jotenkin pehmeäkantisuus olisi vielä tätä näppärästi mukana kuljettamista tukenut.

Mukana on novelli yhdeltätoista suomalaiselta nykykirjailijalta. Kirjoittajia ovat Anu Holopainen, Ville Hytönen, Riku Korhonen, Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen, Laura Lindstedt, Rosa Meriläinen, Tiina Raevaara, Eino Santanen, Petri Tamminen, Taija Tuominen ja sarjakuvataiteilija Tommi Musturi. Useimmat ovat tunnettuja ja kiinnostavia nimiä, ja vain Ville Hytönen, Eino Santanen ja Tommi Musturi olivat minulle uusia tuttavuuksia. Netti onneksi valaisee tietämätöntä ja paljastaa, että Santanen on runoilija ja entinen Nuoren Voiman päätoimittaja. Hytönen on samaten runoilija ja Savukeitaan kustannustoimittaja. Nimekästä joukkoa siis kaikki tyynni.

Kiinnostavaa oli lukea Taija Tuomisen novelli, sillä en ole lukenut häneltä mitään kaunokirjallista vuosiin, sitten Tiikerihain. Samaten oli mukavaa lukea Sirpa Kähköseltä vaihteeksi novelli pitkän romaanisarjan jälkeen. Kähkösen Sorbettisydän on tarkkaa kuvausta sisältävä pieni kertomus särkyneestä nuoresta sydämestä. Riku Korhosen novelli Leipäjono voisi olla vaikka jonkin rikosnovellikokoelman teksti. Siinä on hyviä lauseita, kuten: ”Eilen minut ryöstettiin leipäjonossa.” Sillä olisi voinut vaikka aloittaa novellin. Petri Tammiselta on mukana mainio itseironinen novelli, joka koostuu Petri Tammiseen rakastuneen fanin päiväkirjaotteista eräältä kesältä. Nauratti. Laura Lindstedtillä on myös mukavia ideoita novellissaan.

Kirjan heikkous on yhteisen teeman puute. Novellit jäävät leijumaan ilmaan, kun niitä ei sido yhteen muu kuin kannet. Harmi, sillä yksittäisinä suurin osa teksteistä on oikein hyviä. Äidinkielen opettaja minussa kiinnostui tästä teoksesta siksi, että se antaa pieniä maistiaisia niin monelta kirjoittajalta, ja voisin hyvin kuvitella tätä käytettävän myös kouluopetuksessa.

Vilja-Tuulia Huotarinen (toim.): Taskunovellit
Karisto 2013. 137 s.

11 kommenttia:

 1. Luin novellikokoelman viikko sitten, ja ohjelmoin bloggauksen huhtikuulle 7.4.13. Pidin eniten viimeisestä novellista SLAM BOOK (korjaa Lindstedtin etunimi!), mikä oli minulle sangen kummallista, en yleensä pidä sen tyylisistä novelleista. Tosin novelli oli myös pisin.

  VastaaPoista
 2. Hytönen on Savukeitaan kustantaja, kääntäjä, runoilija ja Huotarisen mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! Mielenkiintoisia nämä yhteydet, joita ihmisillä on. Olen armottoman huono "seurapiiriasioiden" seuraamisessa, joten minua saa näissä valaistakin!

   Poista
 3. Sain Morrelta ja ajattelin lukea piakkoin. Harmi, ettei yhteistä teemaa ole.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni novellikokoelmassa ei tarvitse aina olla teemaa. Nykyisin tekijät vain tuntuvat järestään sitovan tekstit kokonaisuudeksi. Ehkä olemme vain tottuneet siihen, että näin pitäisi olla. On mainiota, että kirjan tarinat voi tällä tavalla lukea eri järjestyksessä tai vain sen mukaan, mikä kiinnostaa.

  Minua kiusasi pikemminkin se, että tekstit tuntuivat olevan niin eritasoisia. Muutoin pidin kirjan ajatusta hyvänä: pienessä paketissa voi tutustua moneen nykykirjoittajaan ja valita, kenen tekstejä haluaisi lukea lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kaipasin jotain, punaista lankaa kuitenkin, vaikka tokihan kokoelmia saa kukin nauttia tavallaan. Minäkin ahmaisin ensimmäiseksi Taija Tuomisen tekstin, ja sitten muut järjestyksessä.

   Poista
  2. Hyvin sanottu. Sain sopivasti ajattelemisen aihetta ennen kokoelman lukemista, sillä olen tosiaan tottunut lukemaan kokoelman aina niin että etsin yhteistä teemaa.

   Poista
  3. Minusta nämä voisi sopia yläkouluun, minulla ei kirjan lukemiseen mennyt varmaan (kahta?) tuntiakaan (tehokasta lukuaikaa).

   Poista
  4. Nopealukuinen kirja tosiaan on. Pidättelin vähän, ja ihan tarkoituksella pidin päivienkin taukoja novellien välillä pitääkseni ne erillään toisistaan. Novellikokoelmissa on usein juuri se "vika", että niitä lukea paukuttaa kuin yhtenäistä tekstiä. Silloin yksittäiset novellit eivät välttämättä pääse oikeuksiinsa. Koulussa tällaisesta hyvin niukasta muodosta on etua, koska ehtii lukea ja käsitellä tekstin vaikka oppitunnissa.

   Poista
  5. Totta, jokainen pitää lukea erikseen, siksi kirjoitinkin tehokasta :)

   Runoteoksessa on sama ongelma, runot tulee luettua liian nopeasti.

   Poista