lauantai 8. joulukuuta 2012

Mitä kirjoja ostettiin marraskuussa


Minulla on ollut tapana aina silloin tällöin vertailla omia lukemisiani Suomen kirjakauppaliiton kuukausittain julkaistavaan listaan Mitä Suomi lukee? Listan pitäisi olla ennemminkin nimeltään Mitä Suomi ostaa?, sillä ostaminen ja lukeminen ovat kuitenkin eri asioita. Kiinnostavampaa olisikin saada oikeata tietoa vaikkapa kirjojen lainausluvuista kirjastoista. Miksi tätä dataa ei ole käytössämme? Vastaus löytyy mm. Pois työpöydältä-blogin kirjoituksesta.

Hiljattain päättyneen marraskuun aikana Suomessa myytiin eniten seuraavia teoksia:

Kotimainen kaunokirjallisuus

1
Remes Ilkka
 Ylösnousemus 
 WSOY
2
Oksanen Sofi
 Kun kyyhkyset katosivat 
 Like
3
Lehtinen Lasse
 Nätti-Jussi
 Paasilinna
4
Kunnas Mauri
 Piitles
 Otava
5
Pulkkinen Riikka
 Vieras
 Otava
6
Kyrö Tuomas
 WSOY
7
Tuuri Antti
 Rauta-antura
 Otava
8
Kyrö Tuomas
 WSOY
9
Ollikainen Aki
 Siltala
10
Mäki Reijo
 Otava














Olen tummentanut tuohon listaan teokset, jotka olen lukenut (tai mahdollisesti kuunnellut äänikirjana, kuten Vieraan). Jos olen kirjoittanut kirjasta blogiini, linkki vie tekstiin. Sofi Oksasen elokuun lopussa ilmestynyt uusin romaanihan teki melkoisen tempun kavutessaan elokuun myydyimmäksi teokseksi oltuaan kaupan vasta kaksi päivää. Nyt se on joutunut siirtymään ykköspaikalta isänpäivä- ja joululahjamyynnissä jyräävän toimintatrillerin tieltä. Ilkka Remeksen teoksia en ole enää jaksanut muutamiin vuosiin lukea, mutta äänikirjana kuuntelin jonkun ei niin kovin kauaa sitten. Kirjat toistavat itseään melkoisesti, mikä on joidenkin lukijoiden mielestä plussaa, joidenkin miinusta. Itse lukeudin Remeksen kohdalla jälkimmäisiin.

Tuomas Kyrö on roikkunut kuukauden myydyimpien listoilla jo kyllästyttävänkin pitkään. Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike on ollut kymmenikössä mukana maaliskuusta alkaen, ja varsinainen Mielensäpahoittaja on roikkunut listoilla vuoden 2010 kesästä alkaen. Hieno saavutus. Marraskuussa julkistettiin Finlandia-ehdokkaat, mutta myydyimpien listalle on päässyt vain samana päivänä (15.10.) Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittanut Nälkävuosi. Hienoa on, että Mauri Kunnaksen Piitles on otettu tähän listaan eikä lastenkirjoihin.

Vuoden 2012 marraskuun myydyimmät käännöskirjat:


1
Rowling J.K.
Paikka vapaana
Otava
2
Kepler Lars
Tulitodistaja
Tammi
3
Tolkien J.R.R.
Hobitti eli sinne ja takaisin
WSOY
4
Cornwell Patricia
Punainen usva
Otava
5
Nesbø Jo
Aave
Johnny Kniga
6
Harris Charlaine
Pedon veri
Gummerus
7
Gerritsen Tess
Eloonjäänyt
Otava
8
Läckberg Camilla         
Gummerus
9
Ruiz Zafon Carlos
Taivasten vanki
Otava
10
Saramago  Jose         
Ricardo Reisin viimeinen vuosi     
Tammi



Käännöskirjojen listalla ei ole mitään yllättäviä. J. K. Rowlingin romaania myy kirjailijan nimi, vaikka ei kirjakaan mikään huono ole. Hobitti taas myy elokuvan ansiosta, ja hyvä niinkin. Taivasten vanki minulla on vielä lukematta, aikomus kyllä on.


Lasten ja nuorten kirjat

1
Nopola Sinikka, 
Nopola Tiina
 Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli
Tammi
2
Havukainen Aino,
Toivonen Sami
 Tatu ja Patu pihalla
Otava
3
Kunnas Mauri
 Aarresaari
Otava
4
Parvela Timo
 Ella ja kadonnut karttakeppi        
Tammi
5
Paolini Christopher
 Perillinen eli Sielujen holvi
Tammi
6
Collins Suzanne
 Nälkäpeli 1-3 (yhteisnide)
WSOY
7
Collins Suzanne 
 Matkijanärhi
WSOY
8
Nopola Sinikka,
Nopola Tiina
 Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen
Tammi
9
Nopola Tiina
 Siiri ja Lumimies
Tammi
10
Scarry Richard
 Iloinen autokirja
Tammi

Lasten- ja nuortenkirjojen listaa hallitsevat sarjat, kuten Kotimaiset lasten- ja nuortenkirjat -Facebooksivun keskustelussakin todetaan. Pitkäjänteinen ja laadukas työ kantaa hedelmää, mikä tietysti on oivallinen asia. Toisaalta uusien nimien on vaikea saada itselleen tilaa myyntipöydiltä.

Tavoitteeni ei ole, että olisin aina lukenut suurimman osan saati kaikki listalle päässeet kirjat. Mukava näitä on kuitenkin seurailla ja vertailla, miten oma lukeminen solahtaa valtavirtaan. Kiinnostavaa on myös, mitkä teokset ovat seuraavalla myydyimpien listalla. Veikkaan, että tuore Finlandia-voittaja Jää on vahvoilla.

10 kommenttia:

  1. Onko lista samanlainen kuin musiikkialalla, eli mitä kaupat ostavat kustantajalta?
    Monesti listalla on niitä joita lahjaksi ostetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaukseksi suora lainaus tuolta Kirjakauppaliiton sivulta: "Tilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen ja muutamien marketketjujen kirjamyyntiosastojen kyseisen kuukauden/kuukausien kirjamyyntiin."

      Poista
  2. Minäkin veikkaan, että Jää tulee olemaan joulukuun listalla korkealla. Eikös kuitenkin aika monella ole perinteenä ostaa Finlandia-teos joululahjaksi. Samoin varmasti Remes tulee säilyttämään paikkaansa, koska sekin on helppo kirjalahja sellaiselle, joka lukee sen pari teosya vuodessa.

    Piitles on todellakin oikealla paikalla. Luin sen juuri, eikä se ole laisinkaan samanlainen kuin Kunnaksen lastenkirjat vaan sarjakuvamuodossaan suunnattu juurikin aikuiselle yleisölle. :)

    VastaaPoista
  3. Millaisellahan luvulla myytyjen kirjojen määrä tulisi kertoa, että saisi suunnilleen niiden ihmisten määrän, jotka ovat kirjan lukeneet?

    Tätä olen miettinyt mm. Puhdistuksen suhteen, jota vastikään ilmoitettiin myydyn noin 250000 kappaletta.

    Tämän postauksen innoittamana eksyin katselemaan 2000-luvun bestseller-listoja ja totesin, että aika vähän on myydyimpiä kirjoja tullut luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kerroin olisi kyllä mielenkiintoista tietää. Esimerkiksi vaikka tuo Puhdistus. Ostin oman kappaleeni melko tuoreeltaan kirjan ilmestyttyä. Sen on lisäkseni lukenut ainakin viisi ihimistä. Kirjastojen kappaleet saanevat hyvässä lykyssä kymmeniä lukijoita.

      Poista
  4. Samaa sanon kuin Riina, Piitlestä ei todellakaan ole tehty lastenkirjaksi.

    VastaaPoista
  5. Tätä blogiasi on mukava seurata mm. tällaisten mielenkiintoisten tekstien vuoksi!

    VastaaPoista
  6. Jaahas, minä olin lukenut ekalta listalta TÄNÄ VUONNA vain Mielensäpahoittajan ja toiselta Harrisin, mutta senkin englanniksi. Hobitin olen lukenut useampaankin kertaan, mutta siitä on aikaa monta vuotta. Yritän parhaillaan houkutella esikoista sen pariin, mutta menestys on ollut vähän heikonlaista...

    VastaaPoista