lauantai 20. lokakuuta 2012

Syksyn dekkarihoukutuksia
Suomen dekkariseuran jäsenlehti Ruumiin kulttuuri (3/2012) kolahti jälleen kuluneella viikolla postilaatikkoon. Jo olin lehteä odotellutkin, sillä tiesin siinä olevan ainakin parin jo lukemani dekkarin arviot sekä ennen kaikkea koonti syykaudella ilmestyvistä dekkareista. Lehteen kootaan siis tieto lähes tulkoon kaikista suomeksi (ja osin ruotsiksikin) ilmestyvistä edes löyhästi dekkareiksi luonnehdittavista kirjoista. Listalla on mukana myös alan tietokirjoja. Vastaavasta kevätpuolella ilmestyneestä koonnista olen kirjoittanut täällä.

Kirjoja julkaistaan Suomessa paljon, eikä se liene kenellekään asian harrastajalle uutinen. Myös dekkareita ilmestyy vuodessa sellainen lasti, että edes kaikkein innokkain lukija tuskin voi kaikkia lukea. Hämmästyttävää on minusta myös kustannuskentän laajuus. Tälläkin kertaa Ruumiin kulttuurin koonnissa on mukana teoksia kaikkiaan 32 kustantajalta. Joukossa ovat lähes kaikki isot kustantamot, mutta mausteena on muutama hyvinkin pieni yhden kirjan ja jopa kirjailijan kustantamo, kuten vaikkapa Burt Kobbat -kustantamo, joka lienee kirjailija Staffan Bruunin omien teosten julkaisemista varten perustama.
Kuten keväälläkin, listaan nyt tänne ne kirjat Ruumiin kulttuurin koonnista, jotka olen jo lukenut tai mahdollisesti aion lukea. Laitan linkin jo lukemiini ja blogissa esittelemiini kirjoihin, ja käyn myöhemmin lisäilemässä linkit, jos satun aikomukseni lukemisesta toteuttamaan. Keväällä laatimastani neljäntoista kirjan listasta olen tähän mennessä lukenut kahdeksan, joten luettava ei ainakaan pääse loppumaan. Noihin skannaamiini sivuihin olen keltaisella huomiotussilla päälleviivannut jo luetut ja punaisella pompulalla merkannut kiinnostavat kirjat. Pahoittelen sivujen huonoa näkyvyyttä, mutta painetusta lehdestä ne voi kukin kiinnostunut lukea itse.

Kiinnostavimmat uutuusdekkarit syksyllä 2012:

Ian Rankin: Verisiteet (Blue Moon)
Petri Karra: Pakenevat unet (Gummerus)
Peter May: Kriitikko (Moreeni)
Marcello Simoni: Kirottujen kirjojen kauppias (Moreeni)
P. D. James: Syystanssiaiset (Otava)
Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki (Otava)
Jyrki Heino: Kellari(Schildts & Söderströms)
Vepe Hänninen: Minä, vakuutusetsivä (WSOY)

Yhteensä siis 24 kiinnostavaa. Tarkat huomasivat, että kaikkia yllä olevia ei ollut merkitty punaisella skannattuun listaan. Listaa syynätessä huomaa aina lisää kiinnostavia. Onneksi olen jo ehtinyt lukea kahdeksan ja jättää kesken yhden listan kirjoista, koska osa niistä on julkaistu jo kesällä. Jotkut ovat mukana omalla listallani pelkästään kiinnostavan nimen takia, kuten Kriitikko ja Kirottujen kirjojen kauppias. Onko joku lukenut niitä? Toisaalta on mukana suosikkeja vuosien takaa, sarjoista, joista edelliset ja sitä edellisetkin ovat lukematta, kuten Rankin. Jotkut kirjoista ovat jo työpöydälläni odottamassa. Onnekkaasti kaappasin esimerkiksi Hämäläisen Kolmikulman äänikirjaversion eilen kirjastosta.

Miltä syksyn dekkarihoukutukset Sinun mielestäsi vaikuttavat? Mitä olet jo lukenut ja kenties suosittelisit?

4 kommenttia:

 1. Minö luen juuri John Verdonin Sokkoleikkiä. Olen kyllä lukenut vasta 100 sivua, mutta ainakin toistaiseksi tykkään kovasti!

  VastaaPoista
 2. Minä, vakuutusetsivästä on Youtubessa hulvaton kirjatraileri. Sen perusteella kirja kiinnostaisi. Selailin kirjaa joku aika sitten muistaakseni kirjastossa, eikä se ihan vastannut odotuksiini, mutta videota suosittelen:

  http://www.youtube.com/watch?v=iOr2EvQdEvY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut tuon trailerin jo aiemman vinkkisi perusteella, ja sen takia kirja listallani onkin! Kiitos siitä. Minullakin on sellainen tuntuma, ettei kirja nyt ehkä kuitenkaan ole ihan se mun juttuni. Mutta katsotaan, jos osuu käteen.

   Poista
 3. Jyrki Heinon Kellari oli aivan kertakaikkiaan parhautta historiallisen dekkarin ystävälle. Anoppini piti sitä vähän tylsänä, mutta meidän kirjamaut eivät ehkä ikinä tule kohtaamaan kuin Eve Hietamies -tangentilla. Arvioni: http://kirjasfaari.blogspot.fi/2012/08/jyrki-heino-kellari.html

  VastaaPoista