tiistai 13. helmikuuta 2018

Lone Theils: Runoilijan vaimo #dekkaritiistai




Edellisten seikkailujen kolhut on paikkailtu ja tanskalaisen Globalt-lehden Lontoon-kirjeenvaihtaja Nora Sand viettää onnellisia hetkiä juuri löytyneen rakkautensa hehkussa, kun Andreas saa tyrmäävän puhelun entiseltä tyttöystävältään. Andreas on tulossa isäksi. Noran maailma romahtaa yhdellä iskulla ja hän pakenee perheensä omistamalle siirtolapuutarhamökille Kööpenhaminaan.

Tanskaan on saapunut turvapaikanhakijaksi iranilainen Nobel-palkittu runoilija Manash Ismail. Mies on paennut vaimoineen kotimaasta ihmissalakuljettajien avulla, mutta epäonnekseen Manash on matkalla joutunut eroon vaimostaan ja päätynyt Englannin sijasta tanskalaiseen vastaanottokeskukseen. Pariskunnalla oli tarkoitus anoa turvapaikkaa Englannista Manashin kustantajan Tom Cranen avustamana. Vaimo Aminasta ei kuitenkaan ole kuulunut mitään, ja Manash on hädissään eikä voi Tanskasta käsin tehdä mitään vaimonsa löytämiseksi.

Tanskalaiset kulttuuritoimittajat kärkkyvät nobelistin haastattelua, mutta Manash Ismail on päättänyt antaa haastattelun vain yhdelle henkilölle: Globailtin Nora Sandille. Ällistynyt Nora käy tapaamassa runoilijaa ja kuuntelee myötätuntoisena tämän tarinan. Saadakseen haastattelun lehdelleen hän lupaa yrittää etsiä Aminaa palattuaan Lontooseen. Tehtävä ei välttämättä ole aivan vaaraton, sillä Aminan veli on osa Iranin tulenarkaa ydintutkimusosastoa, jonka jäseniä on kadonnut tai kuollut hämärissä olosuhteissa.

Jäljet ovat heiveröiset, mutta sitkeästi penkomalla Nora saa selville, että Amina on tullut Lontooseen ja ottanut yhteyttä Manashin kustantamoonkin, vaikka epäonnisesti hänen viestinsä on jäänyt huomaamatta. Sen jälkeen nainen on kadonnut. Kirjavien vaiheiden jälkeen Nora alkaa uskoa, että Amina on vahingossa päätynyt Hawksyard-nimiseen laitokseen, joka majoittaa oleskeluluvan menettäneitä maahanmuuttajia ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita siihen asti, kunnes heidät toimitetaan pois maasta. Kyseinen laitos on kansainvälisen yhtiön omistuksessa ja tiukasti vartioitu.

Noran tanskalainen esimies suhtautuu Aminan etsintään asianmukaisen nihkeästi ja antaa toimittajalleen toisenkin tehtävän hoidettavaksi. Noran on kirjoitettava henkilöjuttu vuosia täyttävästä tanskalaisesta Lontoossa asuvasta liikemiehestä Erik Biehlistä. Miehen sijoituksista liikkuu huhuja. Joko hän on iskemässä kultasuoneen tai syöksymässä kuiluun. Kovin harvalla tuntuu olevan Biehlistä mitään kunnollista kerrottavaa, mutta jälleen sitkeä verkostojen hyödyntäminen tuo tulosta. Nora pääsee kuin pääseekin mehevän uutisjutun jäljille.

Noran mutta ei niinkään lukijan yllätykseksi nämä työtehtävät kietoutuvat lopulta karmealla tavalla yhteen. Nora huomaa jälleen olevansa hengenvaarallisten salaisuuksien äärellä. Kummallisia ja pelottavia asioita alkaa tapahtua hänen ympärillään alkaen kööpenhaminalaisen siirtolapuutarhamökin murrosta ja kummallisesti käyttäytyvästä sähköpostista siihen, että toinen hänen informanteistaan tönäistään metron alle ja toinen hirtetään. Tapahtumat lähtevät vyörymään lopulta pitelemättömällä vauhdilla ja tuhoisin seurauksin.

Runoilijan vaimo on tanskalaisen Lone Theilsin toinen Nora Sand -dekkari. Kirjoitin ensimmäisestä osasta Kohtalokkaasta merimatkasta, että se on mielestäni sarjamurhaajadekkarin ja kevyen rakkausviihteen sekoitusta. Runoilijan vaimossa ei jahdata sarjamurhaajaa (eikä sarjamurhaaja jahtaa Noraa), vaan vastassa on jotain ehkä vieläkin pelottavampaa eli kasvoton valta, jota ohjaa puhdas, hillitön ja kyltymätön rahanhimo. Sellaista vastustajaa vastaan poliisikin tuntuu olevan voimaton.

Noran hurjan työelämän vastapainoksi Theils on kirjoittanut tarinan lomaan myös romanttisia käänteitä. Andreaksen kanssa on siis enemmän kuin pomppuista, ja sitten Manash Ismailin kustantaja Tom Crane osoittautuu erittäin puoleensavetäväksi pakkaukseksi, joka ottaa tehtäväkseen Noran hurmaamisen. Mutta onko sittenkin niin, että Noran todellinen suuri rakkaus ja aito intohimon kohde on kuitenkin – työ?

Kustantamo Aula & Co:ta voi onnitella Lone Theilsin kaappaamista omaan talliinsa. Nora Sand -dekkarit ovat mukavan pirteitä ja vetäviä jännityskirjoja, ja jään tyytyväisenä odottamaan jatkoa.

Lone Theils: Runoilijan vaimo (Den blå digters kone)
Suom. Kari Koski.
Aula & Co 2017. 339 s.
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo, kesto 11 h 26 min.

Painettu kirja arvostelukappale, äänikirja ostettu.


#dekkaritiistai-sarja:
Arttu Tuominen: Silmitön
Antti Tuomainen: Palm Beach Finland
Fiona Barton: Leski
Tuomas Nyholm: Leijona
JP Koskinen: Kannibaalien keittokirja
Jaakko Melentjeff: Hukkuneet
Lone Theils: Runoilijan vaimo

Tulossa:

Ane Riel: Pihka 20.2.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti