sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Katulehti Iso NumeroJouluntienoolla Münchenissä liikuskellessamme paikalliset asunnottomat myivät aktiivisesti katulehtiä muun muassa päärautatieaseman tuntumassa, missä mekin paljon liikuimme. Perheen nuoret kyselivät, mistä oikein oli kyse. Vastaukseni jäi hyvin hataraksi, tiesin vain, että Helsingissäkin vastaavaa lehteä myydään.

Heti vuodenvaihteen jälkeen minuun otti yhteyttä suomalaisen Iso Numero -lehden päätoimittaja Hannele Huhtala ja kyseli, olisinko kiinnostunut tutustumaan lehteen ja mahdollisesti siitä jotain kirjoittamaankin. Vastasin oitis myöntävästi. Olen blogissani aiemminkin silloin tällöin tehnyt juttuja aikakauslehdistä, ja Iso Numero tuntui kiinnostavalta ja tutustumisen arvoiselta lehdeltä.

Lehden idea on yksinkertainen. Vuonna 2011 perustettu Iso Numero on kaduilla myytävä kulttuurilehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Lehden myyjät saavat jokaisesta viiden euron hintaisesta lehdestä kolme euroa. Lehteä julkaisee Kultti ry. Lehtien irtomyynti kaduilla on laillista toimintaa, johon ei tarvita lupaa ja josta saatava tulo ei ole palkkaa vaan luovutusvoittoa. Verottomasti voi myydä noin 300 lehteä vuodessa. Lehteä kauppaavat ihmiset siis työllistävät itsensä laillisesti.Näytekappaleeni on tuorein numero 6/2017, jok on samalla erikoisnumero, koska sen hinta on kaksinkertainen tavalliseen verrattuna. Tarkoituksena on kerätä rahoitusta, jotta lehti voisi tänä vuonna ilmestyä kymmenen kertaa aiemman kuuden sijaan.

Lehti on tuhti lukupaketti ja sen sisältö yllätti kulttuuri-ihmisen positiivisesti. Luonnollisesti mukana on aineistoa, joka käsittelee lehteä itseään, sen ideaa ja myös myyjiä, kuten koko sivun jutussa, jossa esittelyvuorossa on Bulgariasta Suomeen tullut Angel Stanos Stanchev. Useat jutut käsittelevät eri näkökulmista köyhyyttä Suomessa ja ulkomailla sekä esimerkiksi ihmisoikeusasioita. Johanna Vehkoon laajassa artikkelissa selvitetään, mitä tarkoitetaan vapaaehtoisen paluun järjestelmällä ja mitä se käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kahden albanialaisperheen osalta. Teija Laakson jutussa kerrotaan naisten perustamasta palestiinalaisesta radioasemasta ja sen toiminta-ajatuksesta.

Mutta mukana on myös artikkeleja ja haastatteluja, jotka eivät ainakaan suoraan liity näihin aiheisiin. Sanna Klemetin alias Litku Klemetin sekä saksalaisen sarjakuvataiteilija Ralf Königin haastattelut, juttu Sevettijärven kylän historiasta ja nykyhetkestä (kiintoisaa!) ja politiikan dialogin puutetta käsittelevät jutut edustavat tätä osastoa. Osa lehden jutuista on julkaistu joissakin muissa Kultti ry:n jäsenlehdissä aiemmin ja osa on käännöksiä muiden maiden katulehtien jutuista.

Lehden loppupäässä on tietoa menossa olevasta rahoituskampanjasta, joka vielä kaipaisi sijoittajia. Itse kävin pienen summan laittamassa kiitokseksi lehdestä. Menestystä Isolle Numerolle!


Isoa Numeroa voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti